Mobil uygulamaların toplu taşıma sistemlerine ve yolculara sağladığı faydalar

Mobil uygulamaların toplu taşıma sistemlerine ve yolculara sağladığı faydalar

Büyük şehir dendiğinde akıllara hemen kalabalık, trafik ve farklı toplu taşıma araçları geliyor. Şehir yaşamını kolaylaştırmak için gelişen teknolojiye uyum sağlanıyor ve şehir insanının kullandığı toplu ve bireysel ulaşım mobil uygulamalarının sayısı giderek artıyor. 

Toplu taşımada ve bireysel taşımada kolaylık

Akıllı telefonumuzda sosyal medya, bankacılık, müzik, hava durumu, oyun uygulamaları kadar yer kaplayan diğer uygulamalar ise ulaşımla ilgili olanlar. Şehirlerin sürdürülebilir ulaşım çözümleri geliştirmesine ve verimliliğin artmasına yardımcı olan, yolcu deneyimini iyileştiren bu uygulamalar, şehir insanın en çok kullandığı mobil uygulamalardan biri. Otobüs, vapur, feribot, metro, Marmaray gibi toplu taşıma araçlarının, hatta taksi, kiralık otomobil, scooter gibi bireysel ulaşım araçlarının mobil uygulamaları çoğumuzun telefonunda yer alıyor. Mobil uygulamalar, toplu taşıma sistemlerine ve yolculara verimlilik, planlama, ödeme kolaylığı ve güvenlik gibi önemli kazançlar sağlıyor.

Zaman tasarrufu ve planlama

Yolculara toplu taşıma hatlarını, geçtiği durakları, kalkış ve varış saatlerini gösteren mobil uygulamalar, şehirde daha planlı yolculuk etmeyi kolaylaştırıyor ve bekleme sürelerini azaltıyor. Tabii ki bu durum İstanbul gibi trafiği çok ve kalabalık şehirler için çok geçerli olmasa da deniz ulaşımı ve raylı sistemlerin yolculuk bilgileri büyük fayda sağlıyor. Örneğin İstanbul’da kullanılan Mobiett uygulamasında tüm otobüs hatlarının detayları, Şehir hatları uygulamasında ise vapur seferleri hatları ve saatleri görülebiliyor. Özellikle son yıllarda hayatımıza giren scooter, motosiklet ve otomobil gibi bireysel ulaşım araçlarının kiralama uygulamaları sayesinde, şehirde pratik bir şekilde yolculuk edilebiliyor.

Hızlı ve güvenli ödeme

Mobil uygulamalar yolcuların QR kodla, kredi veya banka kartıyla kolayca ödeme yapmasını sağlıyor. Örneğin İstanbulkart mobil uygulamasıyla karta güvenli şekilde para gönderiliyor, otobüs, metro ve Marmaray ödemeleri telefon ile QR kodla gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca feribot gibi ulaşım araçlarının mobil uygulamalarında kolayca ve güvenli bir şekilde bilet alınabiliyor. Bazı akıllı telefonlardan fiziksel ulaşım kartlarına kolayca para yükleniyor, sağlıklı ve pratik bir temassız ödeme sağlanıyor.  

İstanbul’daki metro ve Marmaray ödemeleri, İstanbulkart mobil uygulaması ile QR kodla gerçekleştirilebiliyor.
İstanbul’daki metro ve Marmaray ödemeleri, İstanbulkart mobil uygulaması ile QR kodla gerçekleştirilebiliyor.

Doğa dostu

Toplu taşıma mobil uygulamaları, insanların bu araçları kullanmasını teşvik ediyor. Dolaylı olarak trafik sıkışıklığını ve karbon emisyonunu azaltmayı destekleyen mobil uygulamalar, fiziksel bilet ve kart basımının azaltılmasını sağlayarak çevre dostu bir duruş sergiliyor. Örneğin İDO Mobile adlı uygulamadan kolayca online bilet alınabiliyor ve fiziksel bilete gerek duyulmadığı için kağıt tüketiminin önüne geçilebiliyor.

Dünyadan mobil uygulama örnekleri

Ülkemizdeki çoğu toplu ve bireysel ulaşım sistemlerine ait mobil uygulama bağımsız ve ayrı ayrı çalışsa da dünyada bir arada çalışan ve kullanılan pratik uygulamalar mevcut. İşte birkaç örnek:

  • Hong Kong Ulaştırma Bakanlığı’nın HKeMobility adlı mobil uygulaması metro, otobüs, minibüs, tramvay, feribot ve deniz taksilerinin ulaşım rotaları, ücretleri, seyahat süreleri, kalkış ve varış saatleri, gerçek zamanlı trafik koşulları gibi bilgiler sunuluyor. Bulunduğunuz yerden gideceğiniz yere, en hızlı ve kolay şekilde ulaşmak için hangi toplu taşımayı kullanmanız gerektiği anlatılıyor.
  • Güneydoğu Asya'da kullanılan Grab ile tuktuktan taksiye kadar ulaşım aracı çağırmak mümkün. Grab’de toplu taşıma bilgileri, araç kiralama, taksi ve yemek teslimatı gibi farklı hizmet bir arada bulunuyor.
  • 100’den fazla ülkede kullanılan Moovit, bir yerden bir yere nasıl gidebileceğinizi seçenekler sunarak gösteren bir mobil uygulama. Türkiye’de de kullanılan Moovit kullanıcılara toplu taşıma hat bilgilerini, kalkış ve varış saatlerini, en hızlı güzergahları sunuyor.
Dünyada, şehirdeki tüm toplu ve bireysel ulaşım araçlarının detaylarını bir arada sunan pratik uygulamalar mevcut.
Dünyada, şehirdeki tüm toplu ve bireysel ulaşım araçlarının detaylarını bir arada sunan pratik uygulamalar mevcut.
  • Finlandiya’da kullanılan mobil uygulama Whim; toplu taşımadan taksiye, araç kiralamadan bisiklet kiralamaya kadar birçok ulaşım hizmetini bir arada veriyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri’ndeki büyük şehirlerde kullanılan Citymapper; toplu taşıma hatları, gerçek zamanlı varış bilgileri, en hızlı rotalar ve farklı ulaşım seçeneklerini birbirleriyle entegre edilmiş halde sunuyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehirlerinden olan New York, yaygın ve kullanışlı metro ağıyla ünlü. Tabii ki metro sisteminin tüm detaylarını, hatları, durakları ve gerçek zamanlı tren varış bilgilerini sağlayan, MTA Subway Time adında bir mobil uygulaması var.
  • İspanya’nın en kalabalık ikinci şehri Barselona’da kullanılan uygulama TMB App (Transports Metropolitans de Barcelona) yolculara metro, otobüs ve tramvay hatlarının detaylarını, durak ve gerçek zamanlı varış bilgilerini sağlıyor.