Ekran teknolojileri nereye gidiyor?

Ekran teknolojileri nereye gidiyor?

Dev teknoloji firmaları ekran teknolojileri konusunda hayatımıza her gün yenilikler katıyor. Gelişen AR-GE, yapay zeka sistemleri ve çok daha fazlasıyla yıllarca hayal ürünü olarak anılan teknolojiler bugün gerçek oluyor. 

Tüplü televizyonlar, CRT adında bir ekran teknolojisiyle çalışıyordu. CRT ekranlar, yerini LCD ekranlara bıraktı. Ardından, bugün görmeye alışık olduğumuz LED ekranlar hayatımıza girdi. Şimdi ise OLED ve QLED teknolojileri çok popüler. Özellikle OLED ekranlar yapısı gereği birçok yeniliğe olanak sağlayacak kapasitede. Uzun süredir konuşulan katlanabilir ekranlar da OLED teknolojisi sayesinde hayatımıza girecek.

2015 yılından beri, katlanabilir ekranların hayatımıza gireceği konuşuluyor. Fakat günümüzde kullanılan OLED teknolojisi katlanabilir ekranlar için uygun değildi. OLED ekranların belirli bir esnek yapıya sahip olduğu doğru fakat uzmanların istediği dayanıklılık henüz elde edilmedi.

Piyasaya ilk çıkacak katlanabilir ekranlar büyük olasılıkla sadece 180 derece hareket edebilecek.
Piyasaya ilk çıkacak katlanabilir ekranlar büyük olasılıkla sadece 180 derece hareket edebilecek.

Görsel Kaynak: www.satoriandscout.com

Teknoloji devleri tabii ki bu işin peşini bırakmıyor. Ekran teknolojileri konusunda oldukça gelişmiş olan bazı firmalar katlanabilen hatta rulo haline getirilebilen ekranlar geliştirdi. Fakat ekranların yeteri kadar dayanıklı olmadığını bildikleri için piyasaya sürmek istemediler. Bu teknolojinin uzmanları, cihazların esnek olduğu kadar dayanıklı olması gerektiğini de savunuyor. Teknoloji devi markalar katlanabilir ekranı ilk piyasaya süren isim olmak için büyük bir rekabet içerisinde. Katlanabilir ekranların hayatımıza ne zaman gireceği konusunda ise oklar 2019 yılını gösteriyor. 2019’da raflarda katlanabilir ekranlı akıllı telefon ve tabletler olabileceği öngörülüyor.

8K televizyonlar

8K çözünürlüğe sahip televizyonlar teknoloji fuarlarında tanıtılmaya başladı.
8K çözünürlüğe sahip televizyonlar teknoloji fuarlarında tanıtılmaya başladı.

4K çözünürlüklü ekranlara daha yeni yeni alışırken, 8K çözünürlüklü televizyonlar fuarlarda yer almaya başladı. Tabii, akıllarda hemen “4K yayın yapan kanallar bir elin parmaklarını geçmiyor. Durum böyleyken 8K televizyonun yararı ne olacak?” soruları gelebilir. Teknoloji devleri bu sorunu da düşünmüş ve “upscalling” teknolojisini güçlendirmiş. Upscalling teknolojisini şöyle tanımlayabiliriz: Örneğin ekranınızın çözünürlüğünün 1920 x 1080 pixel olduğunu varsayalım. Fakat oynatacağınız video, 720 x 575 pixel çözünürlüğe sahip. Televizyonunuzda bulunan upscalling teknolojisiyle, televizyonunuz çeşitli algoritmalar kullanarak videonuza piksel ekliyor ve bu videoyu en üst düzey çözünürlüğe çıkarıyor. 8K televizyonların 15 bin dolardan satışa çıkacağı öngörülüyor.

Akıllı camlarla yaşam

Geleceğin teknolojileri sayesinde, elinizde bir cihaz olmadan e-postalarınızı kontrol edebileceksiniz.
Geleceğin teknolojileri sayesinde, elinizde bir cihaz olmadan e-postalarınızı kontrol edebileceksiniz.

Ekran teknolojileri, yapay zeka ve akıllı ev sistemleriyle birlikte günlük hayatımızı daha da kolaylaştıracağa benziyor. Özel cam ve seramik gibi malzemelerle ilgili endüstriyel ve bilimsel çalışmalar yapan Corning şirketi, gelecekte hayatımıza akıllı camların gireceğini öngörüyor. Akıllı evlerle birlikte elektronik camlar da hayatımıza girecek gibi.... Dokunmaya duyarlı olan bu camlar SMS göndermek ve e-postaları kontrol etmek gibi amaçlarla kullanılabilir.

Yüzeyde görüntüleme camı

Gelecek teknolojilerinde her yüzeyde, haberlere, filmlere dizilere ulaşabileceksiniz.
Gelecek teknolojilerinde her yüzeyde, haberlere, filmlere dizilere ulaşabileceksiniz.
Görsel kaynağı: www.youtube.com

Bu cam yüzeyde, e-postalarınızı kontrol edip, video izlemekten çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Örneğin, mutfaktaki ocağın ısı ayarını da yapabileceğiniz bu yüzey hayatımızı hiç olmadığı kadar değiştireceğe benziyor.