Modern çağın alışılagelmiş yaşam alışkanlıklarını bir anda tepetaklak eden Covid-19, teknolojik gelişmelere de hız kazandırıyor.
Covid-19 salgını başladığından bu yana her ülkenin sağlık politikalarının birbirinden farklı olduğunu ve ülkelerin salgına bambaşka bakış açılar ile yaklaştığına tanık oluyoruz. Ancak tedavi protokolleri, test kriterleri veya sosyal önlemler açısından var olan ayrılıklara rağmen hemen her coğrafyada, virüsle mücadelede avantaj kazandıran teknolojik uygulamalara başvurulduğunu görüyoruz.
Hayat Eve Sığar mobil uygulaması – Türkiye
Geçtiğimiz haftalarda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıcıların hizmetine sunulan ve hem iOS hem de Android tabanlı cihazlarda kullanılabilen Hayat Eve Sığar uygulaması, vatandaşların bulundukları bölgedeki enfekte olmuş kayıtlı vaka yoğunluğunu görmelerini sağlıyor. Temas zincirini kırmak ve vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek için tasarlanan uygulama, aynı zamanda kişilerin günlük sağlık bilgilerini topluyor; ailelerinin durumlarından haberdar olmalarını sağlıyor ve kişilerin zaman geçirdikleri lokasyon verilerine dayanarak gerekirse vatandaşları teste çağırabiliyor.
Şimdiye dek 1,5 milyondan fazla kullanıcının indirdiği ve aktif olarak kullandığı #HayatEveSığar uygulaması salgınla mücadelede belki de en büyük tehlike olan bulaşma zincirinin kırılması açısından önemli fayda sağlıyor.
Kişiselleştirilmiş karekodlar – Çin
Salgının çıkış noktası olan Çin’in Hubei eyaletinde hükümet, daha ilk haftalardan itibaren herkese akıllı telefonlar aracılığıyla kişiselleştirilmiş bir kare kod yolladı. Çin’de yaşayan herkesin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için yanlarından ayırmamaları gereken bir “pasaport” işlevi gören bu karekodlar, kişilerin kronolojik ateş ölçümleri dahil pek çok sağlık verisini; günde kaç defa dışarı çıkıp ne kadar dışarıda kaldıklarına dair bilgileri ve ulusal güvenlik açısından önemli birçok veriyi içeriyor. Öyle ki Çin’de yaşayan biri yaşadığı apartmandan çıkarken, market alışverişi yaparken, toplu taşıma araçlarına binerken veya herhangi bir sağlık kurumuna girerken bu karekodu güvenliğe okutmakla yükümlü.
Nakillerde drone kullanımı – Japonya
Sosyal medyada drone ile pizza dağıtan restoranları ya da AliBaba ve Amazon’un bir dönem denediği insansız teslimatlara mutlaka rastlamışsınızdır. Ancak yaşadığımız bu zor dönemde drone ile teslimat / nakliyat belki de hiç olmadığı kadar aktif ve etkin kullanılıyor. Japonya’da faaliyet gösteren Terra Drone isimli firma, hastalık kontrol merkezleri ve hastaneler arasında medikal cihaz, test örneği ve karantina malzemelerini taşıyan büyük bir drone filosu kullanıyor. Minimum temas ve maksimum hız ile yerine ulaşması gereken bu tarz malzemeleri son derece steril şekilde taşıyan firma, ileride operasyonlarını tüm Asya kıtasına yaymayı hedefliyor.
Yapay zeka ile risk belirleme algoritmaları – Kanada
Covid-19 global pandemi sınıfına girdiği günden beri hepimizin akıllarında tek bir soru var: “Bu zor günler ne zaman bitecek?” Kanada’da bir yapay zeka start-up’ı olarak geliştirilen yapay zeka algoritması, tam da bu sorumuza yanıt arıyor. Öyle ki BlueDot’un yapay zeka algoritması, Dünya Sağlık Örgütü’nün global pandemi ilanından günler önce durumun ciddiyetini ortaya koyan bir analiz yayınlaması ile dikkatleri çekti. Hali hazırda virüsün ortaya çıktığı günden itibaren birçok veriyi analiz ederek çarpıcı sonuçlara ulaşan BlueDot, salgınının etkisini yitireceği tarihlerden tutun da vaka yoğunluğunun artacağı lokasyonlara kadar birçok faydalı öngörüde bulunuyor.
Hizmet sektöründe robot kullanımı – Danimarka
Robotik teknolojilerinin son yıllarda geldiği noktadan etkilenmemek imkansız! İnsanlığı kimi zaman “Acaba mesleklerimizi elimizden mi alacaklar?” diye endişelendiren robotlar, Danimarka’da birer kahraman gibi çalışıyorlar. Danimarka merkezli Blue Ocean Robotics firmasının geliştirdiği özel amaçlı robotlar, özellikle hastane ve yemekhane gibi yüksek riskli alanlarda temizlik, sterilizasyon ve getir – götür işleri için kullanılıyor. Temizlik ve sterilizasyon işlerinde robot kullanımı, insan temasını minimuma indirdiği için hem hızlı hem de sağlıklı bir çözüm olarak kabul ediliyor.