Türkiye’nin ilk online sesli rehberi “Piri”

Türkiye’nin ilk online sesli rehberi “Piri”

Türkiye’nin ilk online sesli rehberi Piri ile yepyeni bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz. Profesyonel rehberlik hizmeti sunan uygulamayı sizler için inceledik.

Gezilerin belki de en keyifli yanı, yepyeni bir kültürü deneyimlemektir. Şehrin binaları, sokakları, meydanları, tarihi ve kültürü seyahat boyunca yepyeni keşifler vadeder. İşte Piri de ilhamını bu noktadan alıyor. Türkiye’nin ilk online sesli rehberi olan Piri, mobil bir seyahat uygulaması. Piri’nin sesli yürüyüş turlarıyla 24’ten fazla şehirde 100’den fazla rotayı gezme şansını yakalayabiliyorsunuz. Şehrin bilinmeyen hikayelerini de kullanıcılarına sunan sesli rehber, en iyi rehberlerin sesli anlatımları ve önerileriyle de farklı keşifler yapmanıza imkan sağlıyor. Dijital sesli yürüyüş turlarıyla gezginlerin dünyayı özgürce keşfetmelerini sağlayan uygulama, şehrin önemli hikayelerine mekan olmuş yerlerin ve ve kıymetli kültür hazinelerinin yanından fark etmeden geçip gitmenizi önlüyor.

Piri ile seyahat etmek yeni bir anlam kazanıyor.
Piri ile seyahat etmek yeni bir anlam kazanıyor.

Görsel Kaynağı

Gezginleri şehirlerin bilinmeyen hikayeleriyle buluşturmak amacıyla geliştirilen Piri uygulaması, Appstore veya Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulama aracılığıyla deneyimlemek istediğiniz turu satın alabiliyorsunuz. Wi-Fi/mobil veri ile indirmenin ardından çevrim dışı olarak da dinleyebiliyorsunuz. GPS kullanarak konumuzunu takip eden uygulama bulunduğunuz konumdaki hikayeyi otomatik olarak size sunuyor. Tur sırasında, haritada işaretli rotayı takip ederek de yeni yerleri keşfedebiliyorsunuz. Mola vermek, bölgenin mutfağını tatmak veya biraz alışveriş yapmak istemeniz durumunda da uygulama size bulunduğunuz şehrin en gözde mekanlarını tur önerileri bölümünde sunuyor.

Genç girişimci Tülin Yücel’in CEO’su ve kurucusu olduğu uygulamada, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas gibi dünyaca ünlü isimlere İstanbul gezilerinde eşlik eden ünlü rehber Saffet Emre Tonguç da dahil olmak üzere pek çok profesyonel rehberden hikayeler dinleme şansını yakalıyor, gezdiğiniz bölgenin ruhuna uygun müziklerle de seyahatinizi zenginleştirebiliyorsunuz.

Dokuz kişilik, genç bir ekibin elinden çıkan uygulamada; Anadolu bilgesi olarak anılan ünlü Türkolog Ali Canip Olgunlu, Türkiye’nin en çok takip edilen yemek ve şarap eleştirmeni Vedat Milor, Venedik Turist Rehberleri Federasyonu Başkanı Guido Lion, NetGeo ve Vogue dergilerinde 20 yıllık yazarlık deneyimine sahip sanat profesörü Luisa Albizzati ve sanatçı, tarihçi, yazar, tasarımcı, spiker, haritacı ve çevre aktivisti Pat Liddy gibi profesyonel rehberler sizlere eşlik ediyor.

Piri’yle gezilebilecek şehirler

Piri yurt dışında da etkin olarak kullanılıyor.
Piri yurt dışında da etkin olarak kullanılıyor.

Görsel Kaynağı

Peki Piri hangi şehirlerde size eşlik edebilir? İstanbul’da Boğaz, Fener-Balat, Üsküdar, Tarihi Yarımada, Karaköy, Beyoğlu-Galata, Cihangir-Çukurcuma, Kuzguncuk gibi pek çok semtte Piri’yi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda uygulamanın Kars, Kapadokya, Çanakkale, Gaziantep, Bursa, Edirne ve Konya gibi farklı iller için de rehberleri ve rotaları mevcut. Türkiye haricinde ise Piri’nin rehberlik sunabildiği şehirler:

• Londra

• Amsterdam

• Roma

• Milano

• Floransa

• Venedik

• Paris

• Barselona

• Budapeşte

• Prag

• Berlin

Yıllık ya da aylık olarak abone olunabilen uygulama, İş Bankası’nın kredi kartı markası Maximum ve POI Labs ortaklığında geliştirildi. Uygulamanın dikkat çeken diğer bir özelliği ise kullanıcısına yön göstermek için artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisinden faydalanıyor olması. Yürüyüşe başlarken kullanıcının ekranında bir harita çıkıyor ve bu haritadaki numaraları takip ederek yürüyüş rotasında ilerlenebiliyor. Harita üzerinden takip etmek istemeyenler ise akıllı telefonların kamerası üzerinden yürüyüş yolu bilgisi edinebiliyor.

Seyahat deneyimine tat katan bu uygulama ile dolaştığınız sokakların tarihini, hikayelerini öğrenebilir, bir yandan yürüyüş yaparken bir yandan da bilgi edinebilirsiniz. Yalnızca tatile giderken kullanmak için değil, günlük yürüyüşlerde bile egzersizi eğlenceli hale getirmek için kullanılabilecek bir uygulama.

Kapak Fotoğrafı Görsel Kaynağı