Sosyal medyada insanlar sürekli yeni bir akım başlatıyor ve hızla tüketiyor. Son 10 yılda akıl almaz mekanlarda ya da anlarda çekilen fotoğraf ve videolarla sosyal medya üzerinden yayılan çılgın akımlar, hem dünyada hem de ülkemizde oldukça rağbet gördü. Selfie'den Ice Bucket'a, Harlem Shake'ten canlı heykellere kadar virüs etkisi gösteren bu çılgın akımları sizin için derledik.
Selfie
Türkçe karşılığı özçekim olarak belirlenen, İngilizce sözlüğüne ise 2013 yılında dahil olan ve kendi fotoğrafını çekmek anlamına gelen “Selfie” kelimesi, o kadar popüler hale gelmişti ki İngiltere’nin Oxford Üniversitesi tarafından 2013'te yılın kelimesi olarak ilan edilmişti. Oscar gecesinde Twitter’da paylaşım rekoru kıran selfie fotoğrafı da hala akıllarda.
#DontJudgeChallenge
Söz konusu akımda özellikle bayan kullanıcılara çirkin gözükmek için makyajla ve ekstra malzemelerle çirkinleşmek için ellerinden geleni ellerinden geleni yapmaları akımın başlamasına ve virüs etkisiyle dünyaya yayılmasına neden olmuştu. DontJudgeChallenge akımının son zamanların en beğenilen akımlarından biri olduğunu söylemek mümkün.
Ice Bucket
ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan akım spordan sinemaya ve iş hayatından müzik dünyasına kadar geniş bir çevrede karşılık bulmuştu. Ünlü fizikçi ve evren bilimci Stephen Hawking de bu hastalığa sahiptir. ABD'li 27 yaşındaki Corey Griffin çok yakın bir arkadaşı ALS hastası olunca Ice Bucket Challenge kampanyasını başlatarak akımın öncüsü olmuştu. Ülkemizde Ata Demirer'den, Burcu Esmersoy'a, Kıvanç Tatlıtuğ'dan, Hülya Avşar'a kadar bir çok isim, yurtdışında ise Bill Gates, Taylor Swift, Justin Timberlake, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Oprah Winfrey bir kova buzlu suyu başından aşağı boca ederek akıma destek vermişti.
Harlem Shake
80’lerden kalma olan Harlem Shake dansının 2000’lerde yeniden doğuşu 2013’te dört garip kıyafetli adamın Youtube’a attığı 30 saniyelik video ile başlamıştı. Sessiz ve ciddi sayılabilecek ortamlarda bir kişinin tekrar eden hareketleri kullanarak dans etmesiyle başlamasıyla izlediğimiz Harlem Shake kliplerinde, bir süre sonra bu ilginç dansa etraftaki diğer insanlar da katılarak, ciddi sayılabilecek ortamı aklımıza dahi gelmeyecek bir formata sokuyordu. Birçok klibe ilham kaynağı olan Harlem Shake akımının itfaiye, asker, iş, yeri, ev, üniversite ve buna benzer birçok ortamda uyarlamaları oldukça ilgi görmüştü.
Planking
Avustralya'dan dünyaya yayılan ve sosyal paylaşım sitelerinde kısa sürede binlerce uygulayıcısı oluşan Planking (yüzükoyun uzanma) modası, Türkiye’yi de sarmıştı. Planking demiryoluna, yürüyen merdivene, yanmakta olan çalıya ve diğer tehlikeli ya da ilginç yerlere uzanmış insanların çektiği yüzlerce fotoğraftan oluşan çılgın akımlardan biri idi. Avustralya'nın Brisbane şehrinde yaşayan 20 yaşındaki evinin balkonunda yüzükoyun uzanarak fotoğraf çektirmek isteyen Acton Beale planking yaparken aşağıya düşerek hayatını kaybetmişti. Bu olay yetkilileri ve aileleri oldukça endişelendirmiş ve planking uzun süre tartışma konusu olmuştu.
Cinnamon Challenge
ABD’de gençler arasında yıllar önce başlayan bir kaşık dolusu tarçının bir dakika ağızda tutulmaya çalışıldığı “cinnamon challenge” (tarçın müsabakası) oyun Türkiye'de de rağbet görmüş ancak diğer sosyal medya trendleri kadar etki gösterememişti. Ağızda ve boğazda kuruluğa, öksürüğe ve kusmaya neden olduğu, boğazı tahriş ettiği, nefes alıp vermeyi zorlaştırdığı uzmanlar tarafından belirtilmiş, bu tehlikeli oyunun yayılmasına karşı çıkılmıştı.
Canlı heykeller
İnternetin yeni çılgınlıklarından biri de, hapşırmak, göz kırpmak, kısaca her türlü hareketin yasak olduğu ve insanların canlı heykellere dönüştüğü "Mannequin Challeng / canlı heykeller". İnsanların canlı heykellere dönüştüğü "Mannequin Challenge" fenomeni yaratıcılığın sınırlarını zorlamış, ABD'de demokratların başkan adayı Hillary Clinton seçim günü ünlü şarkıcı Jon Bon Jovi ile bir uçakta çekilmiş hareketsiz bir kliple "Hareketsiz kalmayın. Bugün oy vermeye gidin" çağrısı yapmıştı.
Owling
Bu yeni trendin beşiği, aynı planking’de (yüzükoyun uzanma) olduğu gibi yine Avustralya. Planking'in modası geçmesinin ardından ülkede başlayan akımda insanlar, gördükleri her yerde baykuş duruşu yaparak poz veriyorlardı. Bir dönem Avustralya'da birçok genç, şaşırtıcı mekânlarda baykuş gibi tüneyip, bu hallerinin fotoğrafını çektiriyor, ardından ise sosyal medyada paylaşıyordu.
Extreme Ironing
İnsanların akıllarına gelen her yerde ütü yaparken çekilmiş resimlerini paylaştıkları akım oldukça beğeni görmüş ve komik görsellerin sosyal medyada uçuşmasına neden olmuştu. Uçurumun kenarında, denizin dibinde, akan trafiğin ortasında ütü yapan insanların resimleri paylaşım rekorları kırmıştı.