2020’nin en çok indirilen sosyal medya uygulaması olan TikTok, hâlihazırda günde 250 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Peki, bu kadar gözde olan TikTok’un sırrı ne?
Netflix, Fast Laughs isimli uygulamasını tanıttı. Bu uygulama, platformdaki dizilerden ve filmlerden kesitlerle hazırlanan, her biri yaklaşık 30 saniye veya daha uzun olan komik kısa videolar arasında gezinmeyi sağlıyor. Hatta ABD, Kanada, Birleşik Krallık, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere İngilizce konuşulan ülkelerdeki abonelere uygulama kapsamındaki videoların dağıtımı da başladı. Netflix’in bu uygulaması son dönem özellikle Z kuşağının gözde uygulaması TikTok’a benzetiliyor.
Facebook, Instagram ve Twitter’ı geride bırakan bir popülerliğe ulaşan 2017 doğumlu TikTok, özellikle 2018 yılında Youtube üzerinde çıkan agresif reklam kampanyası sayesinde adını herkese duyurdu. Kampanya öylesine güçlüydü ki mobil cihaz kullanıcıları TikTok reklamlarını görmemek için cihazlarına reklam engelleyiciler kurdu. Bu reklamlardan şikâyet etmek için atılan binlerce tweet ve kaydedilen binlerce hikâye de “reklamın iyisi kötüsü olmaz” sözünü doğrularcasına TikTok’un viral çıkışını daha da yukarı taşıdı.
TikTok, 2018’in ilk çeyreğinde ABD pazarına girer girmez buradaki 12-21 yaş arasındaki kullanıcı kitlesini kelimenin tam anlamıyla avcunun içine aldı. 2020’nin en çok indirilen sosyal medya uygulaması olan TikTok, hâlihazırda günde 250 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Özellikle Türkiye’de çocukların ve gençlerin yoğun ilgisi nedeniyle tartışmalara da konu olan TikTok’u mercek altına alıyoruz.
Neden bu kadar çok sevildi?
TikTok, aslında Vine ve Snapchat kullanıcılarının aşina olduğu kısa video paylaşım mantığını farklı bir seviyeye taşıyor. Uygulama, ismi TikTok olmadan önce Musical.ly adıyla playback videoları kaydedip paylaşmaya yarayan bir ağ olarak kullanılıyordu. Ancak, Musical.ly kullanıcıları farklı kullanım eğilimleri gösterip yaratıcılık ve mizahı daha çok sevdiklerini gösterince uygulamanın kurucu ekibi de mesajı zamanında aldı. Musical.ly, her türden video içerik üretilebilen bir mecraya çevrildi ve TikTok doğmuş oldu. Çin merkezli ByteDance; TikTok’un uluslararası sürümünü 2017 yılında piyasaya sürdü. İlk zamanlarında kullanıcıların 15 saniyelik videolar çekmesine imkân sağlayan TikTok, son zamanlardaki çalışmalarıyla süreyi 5-10 dakikaya kadar yükseltmeyi planlıyor.
Geride kalan dört yılda TikTok uygulaması hayli popüler oldu. COVID-19 sürecinde karantina zamanlarında evde çokça vakit geçirilmesi de TikTok’un söz konusu popülerliğe erişmesine katkı sağladı. Bugün uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla abonesi bulunuyor. Peki, TikTok neden bu kadar çok sevildi? Gelin diğer nedenlere bir bakalım.
İlgi alanlarını doğru belirliyor: TikTok; kullanıcıların ilgi alanlarını belirleme konusunda da bir hayli başarılı. Uygulama tarafından kullanıcıların izlediği video türleri analiz ediliyor. Ardından, kullanıcıların etkileşimde bulunduğu farklı videolar arasında ilişki kuruyor. Örneğin dış mekânı merkez alan klipleri beğenen, bunlara yorum yapan veya paylaşımları dış mekân ağırlıklı olan kullanıcının karşısına dış mekân ile ilgili daha çok video geliyor.
Kullanıcı deneyimini iyileştiriyor: Kullanıcı deneyimini en iyi hale getirmeye çalışıyor. Her şeyden önce, kullanıcılara özel “sizin için sayfası” sunuyor. Kullanıcılar, içerik keşif sayfası sayesinde kendilerine uygun içeriklerle buluşuyor.
Anonim olmak ilk planda: TikTok’un bir diğer özelliği ise kullanıcıları için anonim olma konusunu ön plana alması. Uygulama, içeriği optimize etmek ile yakından ilgileniyor. Kullanıcıların akraba ya da arkadaşlarını bulma gibi bir işlevi yok. Son olarak, popüler şarkılar için dans meydan okumaları da bu uygulamayı popüler hale getiren etmenlerden biri.
Modern dünyaya uygun dizayn: Dinamik, hızlı ve yaratıcı olarak planlanan bu uygulama, çağın hızı ve her şeyin geçici oluşunun başarılı bir temsilcisi. Öyle ki bir dans videosu izlerken, ardından şaşkın bir kedinin kitaplıktan düşüşünü ya da bir kek tarifini akışınızda görebiliyorsunuz. TikTok, içeriğe çok da önem verilmediği, görselliğin öne çıktığı hızlı değişime dayalı tüketim toplumu için dizayn edilmiş bir uygulama.
Tartışılan ve eleştirilen yönleri
Bağımlılık yaratıyor: TikTok, tüm diğer sosyal medya uygulamaları gibi bağımlı insanlar yaratmak için mükemmel bir platform. Ergenlik çağındaki çocukların çoğu TikTok’a karşı bağımlı bir davranış biçimi sergiliyor. Bu, içerisinde ne olduğunu bilemediğimiz oldukça büyüleyici bir dünya. Dikkatimizi hemen ele geçiriyor. Video akışının ucu bucağı yok. Bütün bunlar pasif ve bağımlı kullanıcılar yaratıyor. Kullanıcılar günün sonunda TikTok’tan başka bir şey düşünmekte zorlanıyor.
Bu uygulama kullanıcılarının yaratıcılıklarını da artırıyor. Çıkan sonuçlar da etkileyici ve ilgi çekici olabiliyor. Ayrıca, artık her video, takipçi sayısından bağımsız olarak bir anda çok izlenebildiği için, gençler arasında yeni hedef TikTok yıldızı olmak. Bu uygulama herhangi başka bir aktiviteden, özellikle de okuldan çok daha cazip geliyor.
Ancak TikTok’un doğası gereği, kullanıcılar yıldız olma hedeflerine ulaşsalar bile kazandıkları zafer geçici oluyor. İçeriğin hızlı akışı, yeni ve beğenilen bir videonun bile kısa zamanda eskiyeceğini gösteriyor. Popülarite kısa sürdüğü için yeniden ve daha kalıcı olma çabasıyla uygulamayı kullanma hali bir kısır döngüye dönüşüyor.
Bilgi güvenliği konusu: Birçok kişi TikTok ile paylaşılan kişisel bilgilerin güvende olmadığına inanıyor. Hatta İngiltere Çocuk Komisyonu'nun eski üyesi Anne Longfield, TikTok aleyhine bu konu özelinde bir dava açtı. Davada TikTok'un, çocukların telefon numaraları, videoları, konumları ve biyometrik bilgileri gibi verileri uygulama aracılığıyla "yeterli uyarıda bulunulmadan" topladığı iddia ediliyor. İddialara ilişkin açıklama yapan TikTok kendini şöyle savundu: "Gizlilik ve güvenlik TikTok'un ilk sıradaki öncelikleridir. Tüm kullanıcılarımızı ve özel olarak genç kullanıcıları korumak için bu yöndeki politikalarımızı, süreçlerimizi ve teknolojimizi güçlendirdik."
Öte yandan 2019'da BBC'nin yürüttüğü bir araştırma, TikTok'ta çocukların TikTok ünlülerinden gerçek para karşılığı bir şeyler satın almaları yönünde baskı gördüklerini ortaya çıkarmıştı. Bazı ünlüler bunun karşılığında çocuklara telefon numaralarını verme veya özel mesaj gönderme gibi vaatlerde bulunuyordu. BBC'nin bu sarsıcı haberinin ardından para gönderme özelliği yetişkinlerle sınırlandırılmıştı.
TikTok’a karşı olanların arasında ilginç bir isim de vardı. ABD eski Başkanı Donald Trump; TikTok’un ülkesinde yasaklanmasını istemişti. Trump’ın bu kararı yeni Başkan Joe Biden tarafından tanınmadı.
İngiltere ve Avrupa Birliği'nde video paylaşma uygulamasını kullanan milyonlarca çocuk adına açılan davada TikTok suçlu bulunursa, çocukların her biri adına vasileri tarafından firmadan tazminat talep edilebilecek.
Sözün sonunda, teknolojinin doğru kullanımı önce yetişkinler öğrenmeli. Bu tür uygulamaların hangi noktada bir bağımlılık hangi noktada bir eğlence olduğunu ayırt etmek gerekiyor. Özellikle de ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya kullanımına çok dikkat etmesi öneriliyor.
KAYNAK:
BBC
QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.
Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!
Detaylı bilgi için:
quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi