90’ları hasretle ananların ilgisini çekecek bir haberimiz var. Belki bundan sonra asla görmeyeceğinizi düşündüğünüz üç ürün yeniden hayatımıza giriyor: Nokia 3310, Atari oyun konsolu ve Tamagotchi. Gelin bu ürünlere, piyasaya sürülen yeni nesil versiyonlarına ve bu furyanın sebeplerine biraz daha yakından bakalım.
Yılan oyunu yeniden aramızda
Finlandiyalı Nokia, cep telefonu tarihine damgasını vuran, yenilikleriyle diğer markaları da peşinden sürükleyen 90’lar ve 2000’lerin ilk 10 yılında en çok tercih edilen markalardan biriydi. Ta ki 2008 yılında dünya cep telefonu piyasasının yüzde 40’ını elinde bulundururken düşüşe geçmeye başlayana kadar. Nokia akıllı telefon piyasasına yeterince hızlı ayak uyduramayınca, iPhone ve hemen ardından Android teknolojisini geliştiren Samsung’un atağıyla piyasadan silinmeye başladı. Yaklaşık 10 yıl sonra markanın adı kulağımıza artık geçmişten bir anı gibi gelirken Nokia 3310 modeliyle geri geldiğini açıkladı. İlk nesil Nokia 3310, 2000 yılında piyasaya sürüldüğünden beri çok büyük başarı elde etti ve dünya çapında 126 milyon gibi bir satış rakamına ulaşarak en çok satan telefonlardan biri oldu. Nokia, 2017’de yeniden piyasaya sürdüğü 3310’u “İkon geri döndü” sloganıyla pazarlıyor. Telefonun öne çıkarılan özelliklerinden ikisi, bir aya yakın süren pil ömrü ve Nokia’nın unutulmaz Yılan oyunu. Yeni Nokia 3310’u inceleyenler telefonun nostaljik bir oyuncak olmaktan ileri gitmediği yorumunu yapıyor. Günümüzün akıllı telefon teknolojisi etrafında dönen gerçekliğinde, 3310’nun bir rakip değil yalnızca geçici bir heves olacağı konuşuluyor. Diğer taraftan eskiden olduğu gibi bir telefondan sadece arama yapmak, aranmak ve mesajlaşabilmek için faydalanmak isteyenler için 3310 çok dayanıklı, küçük ve hesaplı bir alternatif. Elinden telefonunu düşürememekten yakınanların ilgisini çekebilir.
Atari sahalara dönüyor
Bir diğer geri dönüş yapan teknoloji ise Atari’den. Bugün oyun konsolu dendiğinde akla ilk gelenler Xbox ve PlayStation olsa da 80’ler ve 90’larda video oyunu oynayanların ilk göz ağrısı her zaman Atari’dir. Haziran ayında www.ataribox.com sitesinde yayınlanan kısa videoya bakılırsa Atari “çok yakında” diyerek bizlere yeni bir oyun konsolunun müjdesini veriyor. 2013’te iflasını açıklayan Atari sahalara geri dönüyor gibi görünüyor ancak henüz konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmadı. Yayınlanan video üzerine CEO Fred Chesnais haberi doğruladı. Özellikle Atari meraklıları karşılarına nasıl bir ürünün çıkacağını çok merak ediyorlar. Alınan bilgilerden biri sistemin PC teknolojisiyle çalışacağı.
Nobel ödüllü Tamagotchiler
Peki Tamagotchileri hatırlayan var mı? Hani elimizde adeta bir anahtarlık gibi taşıdığımız rengarenk sanal hayvanlar. Japon Bandai firması tarafından bundan 21 yıl önce Japonya’da, ertesi yıl da tüm dünyada satışa çıkan Tamagotchi, 2010 yılında toplam 76 milyonluk bir satış rakamına ulaştı. Oyuncak deyip geçmeyin! Ürünün mucidi Aki Maita bu icadı sayesinde 1997 yılında ekonomi alanında Nobel ödülü aldı. Tamagotchinin dijital hayvanları oyun süresinde yumurtalarından çıkıyor ve sizden ona bir bebek gibi bakmanızı istiyor. Bu hayvanın beslenmesinden, mutluluğundan, temizliğinden siz sorumlusunuz. Eğer Tamagotchinize yeterli ilgiyi göstermezseniz hayvanınız hastalanıp ölebiliyor. İşte bu ilginç konsept 2017 yılında neredeyse olduğu gibi geri geldi ve şu anda Japonya’da satışta.
Aslında hepsi “nostalji pazarlaması”
90’lar teknolojisine ilginin sebebini sorguladığımızda ise bu teknolojiyi günümüzde tüketen gruba bakarak cevap arayabiliriz. Atari’nin veya Tamagotchilerin o zamanki sadık hayranlarının tekrar bu teknoloji objelerine kavuşması haricinde bir diğer kitle de, retro veya vintage akımlarını takip eden, nostaljik objelere ilgi duyan kişiler. Yani aslında bu geri dönüş bir moda akımının parçası ve uzmanlara göre oldukça kısa ömürlü olacaklar. Bu akıma “nostalji pazarlaması” deniyor ve özellikle Y kuşağını yani 20’li ve 30’lu yaşlarındaki kişileri hedef alıyor. Bu sene Atari, Tamagotchi ve Nokia 3310 öne çıksa da nostalji pazarlaması birçok büyük markanın sürekli başvurduğu bir strateji. Altında yatan mantık hedef kitlenin olumlu hatıralarına oynamak. Özellikle günümüzün hızlı ve dijital hayatında alıcının dünyasına açılan duygusal ve kişisel bir pencere keşfedildiğinde hedef kitleden gelen talep çok yoğun olabiliyor. Bakalım önümüzdeki yıllarda çocukluğumuzda kaldığını sandığımız daha nelerle karşılaşacağız.