Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK’lı kişilerin anlaşmalı hastanelerde maddi olarak imdadına yetişiyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili tüm merak edilenler bu yazımızda.
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, hali hazırda Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan sigortalı bireylerin, SGK ile anlaşması olan özel hastanelerde ekstra bir muayene ücreti ödemeden hizmet alabilmesine deniyor. Bu poliçeye sahip olan bireyler, tamamlayıcı sağlık sigortalarının anlaşmalı olduğu hastanelerde, SGK’larının üstünü tamamlayarak hem ayakta hem yatarak tedavi olabiliyorlar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, tahlil, muayene, tetkik ve ufak çaptaki cerrahi müdahaleler gibi ayakta tedavi hizmetleri ile oda, refakatçi, yemek, diyalizin de içinde olduğu sağlık hizmetlerini kapsıyor. Bunun yanı sıra ek teminat paketleriyle sigortanızın kapsamını genişletmeniz de mümkün.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası arasındaki farklar nelerdir?
● Özel sağlık sigortası için SGK’nız olması gerekmiyor ancak tamamlayıcı sağık sigortası yaptırmak için SGK’lı olmalısınız.
● Özel Sağlık Sigortası, teminatlarınız dâhilinde sağlık giderlerinizin belli bir oranda (örneğin yüzde 80) karşılandığı ve ek ücret ödemeniz gereken (örneğin yüzde 20) sigorta çeşidi. Tamamlayıcı sağlık sigortası’nda ise poliçe limitine, teminatlara ve anlaşmalı hastanelere sadık kalmak koşuluyla ek ücret ödemeniz gerekmez.
● Özel sağlık sigortası’nın teminatları genişletilip yurt dışında da sağlık hizmetlerinden yararlanılabiliyor fakat tamamlayıcı sağlık sigortasında bu mümkün değil.
● Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmalı hastanelerde geçerli. Özel sağlık sigortası ise bu konuda daha geniş bir ağa sahip.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hangi hastanelerde geçiyor?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, SGK ile anlaşması olan hemen hemen her özel sağlık kuruluşunda geçerlidir. Bunun yanında sigorta şirketlerine göre bazı istisnalar ya da esneklikler olabiliyor. Bu nedenle tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız hazırlık aşamasında seçtiğiniz sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumları incelemelisiniz.
Kimler tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını kimler yaptırabilir sorusu da cevabı merak edilen sorulardan biri. SGK'ya bağlı işçi, bağ-kurlu, memur gibi devletin sosyal güvenlik hizmeti altında olan bütün çalışanlar tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir. Eğer SGK kapsamında bir sigorta çatısı altında değilseniz tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanma hakkınız bulunmuyor.
Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası bireysel bir sigortadır. Yani SGK çalışanıysanız ve aileniz için de tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız eşiniz ve çocuklarınız için ayrı ayrı prim ödemek durumundasınız.
Tamamlayıcı sağlık sigortası neleri kapsamaz?
● Sigorta yaptırmak isteyen kişinin güncel bir hastalığı varsa mevcut hastalık teminat dışında kalıyor.
● Eğer sigorta yaptıran kişinin SGK sigortası aktif değilse tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanamıyor.
● Ayrıca bütün ilaç masrafları ve diş tedavileri de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı dışında kalıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ne zaman başlar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmadan önce bekleme süresine dikkat edilmeli. Sigorta şirketleri, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıracak kişinin daha önce geçirdiği hastalıkları, genetik hastalıkları ve halihazırda var olan hastalıkları kontrol eder.
Sigorta şirketleri, genel olarak tamamlayıcı sağlık sigortası, yatarak tedavi teminatı kapsamında sunulan hizmetler için bekleme süresi tamamlandıktan sonra işlem yapıyor. Bu süre zarfında sigortalının var olan hastalığın takibi yapılır ve gelecek dönemde hastalığın poliçe kapsamına alınıp alınmayacağına karar verilir.
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.
Farkı Quick öder.
Detaylı bilgi için: