Kış soğuklarına özel sıcacık içecekler

Kış soğuklarına özel sıcacık içecekler

Kış soğukları kapıda. İçimizi ısıtan bu leziz tariflerle hem soğuklara karşı korunabilir hem de kış günlerinizi ve gecelerinizi şenlendirebilirsiniz.  

Kışa en çok yakışan: Sıcak çikolata

Avcumuzun içinde tuttuğumuz sıcacık bir fincandan buram buram yükselen o kokusu… Bir fincan sıcak çikolatanın hayali bile içimizi ısıtıyor, yüzümüzü kocaman gülümsetiyor. Hem tatlı isteğimizi karşılayan hem de içimizi ısıtan sıcak çikolataya dair elbette çok fazla tarif mevcut. Aşağıdaki ise en güzel sıcak çikolata tariflerinden biri.

Malzemeler (2 Kişilik)

250 ml süt

25 gram toz şeker

1 çay kaşığı vanilya özü

40 gram bitter ya da sütlü çikolata

1 tutam tarçın (arzuya göre)

1 tutam acı toz kırmızı biber (arzuya göre)

Hazırlanışı: Bitter ya da sütlü çikolatanızı büyük parçalar halinde bölün. Bir tencereye aldığınız sütü kaynatın. Toz şekeri ve çikolatayı süte ekleyin. Eğer sütlü çikolata kullanıyorsanız şeker kullanmanıza gerek yok. Ardından sütlü karışımı, çikolata eriyip şeker çözülene kadar kısık ateşte bir tel çırpıcı ile karıştırın. Vanilya özünü, dilerseniz diğer baharatları içine ekleyin ve kısık ateşte karışım kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kıvam aldıktan sonra fincanlara alın ve arzunuza göre üzerine marşmelov ekleyin. Sıcak çikolatanız servise hazır.

Atole ya da Atol, Azteklerden günümüze ulaşan bir içecek.
Atole ya da Atol, Azteklerden günümüze ulaşan bir içecek.

Meksika’dan bir içecek: Atole

Meksika, El Salvador ve Guatemala mutfaklarının kış içeceklerinden Atole ya da Atol, kadim uygarlıklardan Aztekler’in marifeti aslında. Aztekler tarafından soğuklardan korunmak için mısır unuyla hazırlanan bu içeceği bildiğimiz bir şeye benzetmek gerekirse bu salebe karşılık gelebilirdi. Farklı ve hoş bir içimi var. Deneyenlere afiyet olsun.

Malzemeler (4 Kişilik)

Yarım su bardağı mısır unu

1 litre su ya da süt

5-6 yemek kaşığı esmer şeker (klasik beyaz şeker, pekmez ya da bal da kullanılabilir)

1 yemek kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı vanilya özü

Hazırlanışı: Uygun boyutta bir tencereye aldığınız mısır unu, su (ya da süt) ve esmer şekeri, tüm malzeme bütünleşene ve şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından tencereyi ocağa alın. Lütfen dikkat! Şeker yerine bal ya da pekmez kullanılıyorsa bu malzemeleri kaynatma işlemi bittikten sonra ilave etmelisiniz. Malzemelerin topaklanmaması için orta ateşte sık sık karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve bu şekilde karıştırarak bir beş dakika daha pişirin. Bu aşamada içine tarçını ilave edin. Beş dakika sonrasında karışımı ocaktan alın. Arzuya göre üzerine vanilya özü ilave edip karıştırın. Atole hazır. Sıcak servis etmeye özen gösterin. 

Bozanın yıldızı özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde parladı.
Bozanın yıldızı özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde parladı.

“Booozaaaaa…”

İstanbul kışlarında bir bozacının sesi hala kulağımıza çalınıyorsa şanslıyız demektir; çünkü kendisi muhtemelen kalan son sokak bozacılarından. Aslında tarihi sanılandan eskiye dayanıyor bozanın. Yaklaşık 9 bin yıllık varlığı boyunca birçok kültürde kendine yer bulmuş bir lezzet. Mezopotamya’da doğduğu düşünülüyor. Hazırlarında aynı tadı bulamıyorsanız, evde de yapabileceğiniz bu harika kış içeceği, sevdiklerinizle sohbete, bir kitaba ya da filme çok iyi eşlik eder. Bizden söylemesi.

Malzemeler

3 su bardağı bulgur

2,5 su bardağı şeker

1 paket vanilya

2 tatlı kaşığı toz maya

4-5 litre su

Hazırlanışı: Bulguru büyük boy tencereye alın. Üzerine eklediğiniz 2 litre (10 su bardağı) sıcak suyla bir gece bekletin. Ertesi gün suyunu çeken bulgurları, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip yeniden ocağa alın. Ezilecek kıvama gelene kadar haşlayın. Ardından blender ile ezin ve ara ara sıcak su ilave edip karışıma kıvam verin. Bir süre sonra soğumaya alın. Mayayı ılık su ve 5 çorba kaşığı toz şekerle hazır hale getirip karışıma ekleyin. Acı olmaması için ara ara karıştırarak mayalandırın. Mayalandırma süresi boyunca hafif serin bir ortamda beklemesi iyi olur. Üzeri köpük köpük olduğunda hazır demektir. En son şeker ve vanilyayı ilave edip yine karıştırın. Buzdolabında saklayıp iki günde tüketmeye özen gösterin. Servis ederken leblebi, tarçın ya da fındık ekleyebilirsiniz. 

Bir Fransız’la tanışın: “Lait de poule”

Kış ayları için hazırlanabilecek harika bir tarif daha! Yumurta sarısı ve sütle yapılan Fransız asıllı bu içecek soğuğa karşı dayanıklılık da veriyor. Lait de poule isimli bu tarife, dilerseniz likör de ekleyebilirsiniz. Daha önce tatmayanlar mutlaka denemeli…

Malzemeler (4 Kişilik)

6 yumurta sarısı

280 gram pudra şekeri

1 litre tam yağlı süt

2 çay kaşığı vanilya özü

1 çay kaşığı Hindistan cevizi

1 çay kaşığı tarçın

1 tutam muskat rendesi

Servis için krem şanti ve tarçın

Hazırlanışı: Yumurta sarısı ve pudra şekerini beyazlaşana kadar çırpma teli ya da düşük hızda mikserle çırpın. Ardından sütü yavaş yavaş bu karışıma yedirin. Vanilya özü, Hindistan cevizi, tarçın ve muskat rendesini ekleyin. Karışımı ısıtabileceğiniz bir kaba alın ve kaynamaya yakın ısıtın. Bardaklara aldıktan sonra dilerseniz üzerine krem şanti ve tarçın ekleyebilirsiniz. Hem çok lezzetli hem de sağlıklı bir içecektir. Afiyet olsun.

KAYNAKLAR

yemek.com

larecette.net