Yurt dışına çıkmak isteyen öğrenciler, bir yol haritası çizmekte zorlanabilir. Öğrencilerin faydalanabilecekleri ücretli ve ücretsiz programlar mevcut. Yurt dışında eğitim almayı düşünen öğrencilere bazı tavsiyelerimiz var!
Çoğu gencin hayali yurt dışında eğitim almak. Hem dünyaya açılmak hem farklı kültürleri tanımak hem de eğitim süresince çalışma hayatına atılmak. Yurt dışında eğitim almayı planlayan öğrenciler için gidecekleri ülkelerde dikkat etmeleri gereken belli başlı konular bulunuyor. Yurt dışına çıkmadan önce yol haritasına ihtiyaç duyanlara eğitimle ilgili birçok konuda önerilerimiz var.
Öncelikle yurt dışında eğitim imkanı sunan birçok ücretli ve ücretsiz program söz konusu. Bazıları finansal destek sağlayan ve eğitim olanağı sunan programlar, bazıları ise gönüllülük ya da çalışma esasına dayalı olanlar. Bunlardan en çok bilinen birkaçına bakalım.
Erasmus: Yurt dışında ücretsiz eğitimin en çok bilineni ve kullanılanı Avrupa Birliği tarafından yönetilen Erasmus programı. Erasmus’un amacı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrencilere uluslararası eğitim deneyimi yaşatmak, istihdama yönelik beceriler kazandırmak. Erasmus başvuruları için ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olunması gerekiyor. Ayrıca not ortalamasının lisans öğrencileri için 4,0 üzerinden en düşük 2,20 ya da 100 üzerinden 70 puan olması, yüksek lisans ve doktora öğrencileri içinse 2,50 ya da 100 üzerinden 75 olması isteniyor.
Work and Travel: Yurt dışına gitme yollarından bir diğeri de 1961 yılında Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenmeye başlanan Work and Travel programları. Tüm dünyadan öğrencilerin ABD’de çalışıp seyahat edebilmelerine yönelik bir kültürel değişim programı olan Work and Travel ile bir yandan para kazanıp bir yandan yabancı dil pratiği yapılabilir. Bu programın sunduğu işleri yapan aracı şirketlerden yardım alındığında vize, çalışılacak iş, konaklanacak yer ve diğer prosedürlerin çözümü daha kolay oluyor. Söz konusu hizmetler, uçak bileti ve vize gibi işlemler için belirli bir ücret ödeniyor.
Interrail: Her yıl binlerce öğrenci ve gezgin, sırt çantalarını alıp Avrupa’yı trenle geziyor. Interrail tamamen ücretsiz olmasa da çok sayıda Avrupa ülkesini uzun uzun ve ekonomik olarak gezmenin en fazla tercih edilen yolu. Avusturya, İrlanda, İtalya, Makedonya, Hollanda, Karadağ, Polonya, Bosna Hersek, İspanya, Almanya, Norveç gibi Avrupa ülkeleri Interrail kapsamında gezilebilir. Bu yolla dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle tanışılabilir, yeni kültürler ve yaşam deneyimleri elde edilebilir. Özellikle yurt dışına çıkmışken olabildiğince seyahat etmek ve bunu yaparken de dil pratiği yapmak isteyenler için ideal.
AIESEC: Dünyanın en büyük öğrenci organizasyonlarından biri olan AIESEC, 1948 yılında Avrupalı öğrenciler tarafından kuruluyor. Platform hem üniversite öğrencileri hem de yeni mezunlar için yurt dışında kendilerini geliştirebilecekleri uluslararası bir ortam, gönüllü projeler ve staj imkanı sunuyor. Organizasyon kapsamında altı haftadan bir yıla kadar teorik eğitim, uygulama fırsatı ya da para kazanabilme şansı oluyor. Katılımcılar isterse gönüllü staj programlarını da tercih edebiliyor.
European Voluntary Service (EVS)-Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH): İki aydan başlayıp bir yıla kadar süren AGH projeleri, yardım kuruluşları, gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar, huzur evleri, yetiştirme yurtları ve rehabilitasyon merkezlerinde düzenlenen gönüllü çalışmaları kapsıyor. Bu programa katılım için önemli olan, gönüllü öğrenci ve mezunların 17-30 yaş arasında olması ve anlayabilecekleri kadar İngilizce bilmesi.
American Field Service (AFS): 1947 yılında faaliyete geçmiş olan uluslararası öğrenci değişim programı AFS, aslında 1915 yılında Harvard Üniversitesi'ndeki bir ekonomi profesörü tarafından gönüllü ambulans hizmetleri vermek amacıyla kurulmuş. En köklü uluslararası değişim organizasyonu olarak kabul edilen program, tüm dünyadan katılımcılara yurt dışında lise ya da üniversite eğitimi, dil eğitimi, gönüllülük hizmetleri, yurt dışı staj gibi kültürlerarası bir deneyim imkanı sunuyor. Katılımcılar eğitimleri süresince gönüllü aileler tarafından misafir edilirken gittikleri ülke kültürü ve dilini daha yakından ve hızlı öğrenme fırsatı yakalıyor.
Bu hazırlıkları atlamayın
Kendinize uygun bir program buldunuz ya da yurt dışında istediğiniz okulda okumaya hak kazandınız. Yurt dışında eğitim için hazırlıklara bazı temel ihtiyaçlar göz önüne alınarak başlanmalı. Bunlara bir bakalım.
İletişim: Yurt dışına çıkılacaksa halledilmesi gereken ilk konu iletişim. Gidilecek yere varıldığında her şeyin yolunda olduğunun bildirilmesi ardından iletişimde kalınabilmesi gerekecek. Hangi ülkeye gidilecekse Türkiye’deyken uluslararası iletişim kurulabilecek operatörler ve onların sundukları paketler incelenebilir. Eğer kısa dönem öğrencilik söz konusuysa Türkiye’deki operatörün kısa süreli yurt dışı paketleri konusunda bilgi alınabilir.
Ulaşım: Havaalanına indikten sonra farklı bir olanak yoksa genellikle toplu taşıma aracı kullanılıyor. İlk gün tek kullanımlık biletler veya günlük biletler tercih edilebilir. Daha sonra kalınacak süreye göre ekonomik olması açısından aylık kart ya da öğrenci kartı alınabilir.
Konaklama: Kabul edilen okula ya da organizasyonlara göre çok çeşitli konaklama imkanları söz konusu olabilir. Yaz okulu ya da lisans öğrencisi, gideceği okulun kampüsündeki yurtlarda kalabilir. Gönüllü organizasyonları da kalacak yer temin edebiliyor. Dil okulu öğrencileri okulların anlaşmalı olduğu aile yanlarında konaklayarak dil konusunda da pratik yapabilir. İlk sene ya da ilk dönem aile yanında kalınıp ardından birkaç kişiyle aynı ev paylaşılabilir.
Sağlık Sigortası: Yurt dışına çıkarken -kısa ya da uzun süreli olması fark etmeksizin-, sağlık konusu belki de en çok tedbir alınması ve dikkatli olunması gereken konuların başında geliyor. Yurt dışına çıkarken kullanılan reçeteli ilaçlar varsa bunlar reçeteleriyle birlikte mutlaka valize alınmalı. Uçak yolculuğu, hava değişimi derken bağışıklık sistemi zayıf düşebilir. Bu noktada güvende hissettirecek ve önemli avantajlar sağlayacak sağlık sigortası yaptırılması büyük bir kolaylık sunabilir. Uzun ya da kısa süreli bir eğitim için sağlık sigortası mutlaka yaptırılmalı. Eğer bir rahatsızlık varsa ya da muayene olunması, ilaç yazdırılması gerekirse sağlık merkezleri ücret talep edebilir. Bu nedenle yurt dışına eğitime giderken Türkiye’de sağlık sigortası yaptırıp poliçenin de mutlaka birlikte götürülmesi gerekiyor.
KAYNAKLAR
abaegitim.com
gamzesart.com