Daha iyi bir hafıza için denemeniz gereken 10 yol

Daha iyi bir hafıza için denemeniz gereken 10 yol

Daha iyi bir bellek, iş hayatı kadar sosyal hayatın da olmazsa olmazı. Ancak pek çok kişi hafıza sorunlarından ve unutkanlıktan şikayet ediyor, hatta alzheimer gibi ciddi hastalıklardan şüpheleniyor. Stres, ağır iş yükü, yetersiz beslenme gibi sebeplerle hafıza problemleri yaşıyorsanız size birtakım tavsiyelerimiz var…

Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz, bedene ve beyne giden oksijen miktarını artırdığı için bellek problemleriyle savaşmayı kolaylaştırıyor. Ancak spor, sadece hafıza sorunları için değil daha sağlıklı yaşlanmak, mutlu ve enerjik hissetmek için de herkesin hayatında olmalı…

Uykuya dikkat!

Yapılan araştırmalara göre uykusuzluktan mustarip olan pek çok kişi aynı zamanda hafıza sorunuyla da mücadele ediyor. Uykusuzluk, hafıza sorununun yanı sıra konsantrasyon eksikliği ve yorgunluğun da en yaygın tetikleyicisi. Özellikle 23.00 ve 07.00 saatleri arasında karanlık ortamda salgılanan melatonin oldukça önemli. Çünkü bu saatler arasında uyurken salgılanan melatonin hormonu, zihin berraklığını artırarak daha dinç ve enerjik hissetmeye yardım ediyor.

Kullandığınız ilaçlara dikkat edin

İlaçlar artık herkesin hayatında. İlaç kullananların sayısının kullanmayanlara oranla daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ilaçlar sadece gerekli zamanlarda, doktor tavsiyesiyle ve bilinçli olarak kullanılmalı. Çünkü hiç tahmin edemeyeceğiniz ilaçlar bile hafıza sorunlarına neden olabiliyor. Örneğin her 10 kişiden birinin kullandığı, “modern dünyanın bonibonu” şeklinde tanımlayabileceğimiz antidepresanların en belirgin yan etkisi bellek problemleri. Bu nedenle herkes, ilaçların yan etkilerini minimuma indirecek doktor tavsiyeleri ve gıda takviyelerini dikkate almalı. Aksi halde hafıza problemleri kalıcı hale bile gelebiliyor.

Stres, hafızaya da zarar…

Neredeyse her hastalığı tetikleyen, sadece psikolojik değil fiziksel sağlığı ciddi anlamda tehdit eden stres, hafızanın da en büyük düşmanı. Yoğun iş temposu, okunması gereken yüzlerce mail, aile içi problemler, yetiştirilmesi gereken işler, şehir hayatının genel zorluğu gibi sorunlar bedeninizi yıpratmakla kalmıyor, hafızanıza da zarar veriyor. Aynı anda birçok işle uğraşanların belli bir süre sonra kendilerini yorgun ve tükenmiş hissetmeleri, hafıza sorunları yaşamaları işten bile değil. Stresi hayatınızdan mümkün olduğunca uzak tutarak daha güçlü bir belleğe kavuşabilirsiniz!

Hafıza dostu gıdaları diyetinizden eksik etmeyin

Uzmanlar, ıspanak, brokoli, et, balık, süt, yumurta, peynir, kuru yemiş, bitter çikolata, yaban mersini, çilek gibi gıdaların bellek dostu olduğunu her fırsatta vurguluyorlar. Hafıza problemleriyle baş etmenin en doğal ve sağlıklı yolu beslenme düzenine dikkat etmek. Ayrıca beynin yüzde 70-75’i sudan oluşuyor. Yani güçlü bir hafıza ve hızlı düşünebilmek için su için!

Özel hayat ve iş hayatı dengesini koruyun

Özel hayat ve iş hayatı arasındaki denge başta sağlık olmak üzere yaşamın her alanında fazlasıyla önemli. Özel hayatınıza ve eğlenceye ağırlık verdiğiniz takdirde iş hayatınızda unutkanlık, konsantrasyon problemi yaşamanız da kaçınılmaz. İş hayatınıza, kariyerinize gereğinden fazla odaklandığınız takdirde ise her şeyi kontrol etme içgüdüsü nedeniyle bir süre sonra ipin uçunu kaçırmanız muhtemel. Her iki durumdan da belleğiniz olumsuz etkileniyor. En iyisi yeri gelince eğlenmeyi de çalışmayı da bilmek. Tabii fazla abartmamak şartıyla!

Liste yapma aplikasyonlarından yararlanın

Eğer hafıza probleminiz günlük hayatınıza engel oluyorsa liste yapmaya ve alarm eklemeye yarayan akıllı telefon aplikasyonlarından faydalanabilirsiniz. Böylece hayatınızı sekteye uğratan unutmaların önüne geçebilir, strese girmeden günlerinizi, haftalarınızı hatta aylarınızı rahatça planlayabilirsiniz. Aplikasyonların yardımıyla kazanacağınız disiplin bir süre sonra bellek problemlerinize iyi gelecektir.

Her şeyi kontrol etmeye, mükemmel yapmaya çalışmayın

Plaza diliyle ifade etmek gerekirse “control freak” olmayın! Her şeyi kontrol etmeniz zaten mümkün değil. O halde bunu yapmaya çalışarak kendinizi boş yere yıpratmayın. Çünkü her şeyi kontrol etmeye, mükemmel iş çıkarmaya çalışmak beden kadar zihni de yıpratarak hafıza problemlerine neden oluyor. Sınırlarınızı bilin ve boş yere kendinizle savaşmayın.

B12 ve omega-3’ü eksik etmeyin

Unutkanlığın en önemli biyolojik nedenleri arasında B12 ve omega-3 eksikliği var. Bu eksiklikler, belki sizin de unutkanlık nedeniniz… O halde düzenli balık tüketmeye, B12 zengini gıdaları mutfağınızdan eksik etmemeye çalışmalısınız. Tabii öncelikle doktora gidip değerlerinizi kontrol ettirmekte fayda var.

Dijital detoksa ne dersiniz?

Yeni medya teknolojileri, özellikle de sosyal medya herkesin hayatında önemli bir yere sahip. Ancak internet sayesinde her gün gereksiz yüzlerce bilgi öğreniyor, hafızanızı boş yere harcıyorsunuz. Bu durum da konsantrasyon eksikliğine, zihinsel yorulmaya ve en sonunda bellek problemlerine neden oluyor. O halde dijital detoks yapmaya ne dersiniz? Dijital detoksu eğlenceli bir oyun haline getirmek de sizin elinizde! Haftada bir gün sosyal medyadan, internetten uzak durmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz…