Evliyalara Diz Çöken Eğil

Evliyalara Diz Çöken Eğil

Öyle bir yer düşünün ki; yaklaşık 3000 yıla tarihlenen, Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Pers, Roma İmparatorluğu ile Büyük Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, peygamber kabir ve türbelerinin yanı sıra o dönemin izlerini taşıyan eserleri ve kral mezarlarını aynı bölgede bağrında taşıyan bir yer. Küçük sayılabilecek yüz ölçümüne göre bir hayli yükü ağır Eğil’in.

Quick Routes serüvenimizin Diyarbakır durağında yolumuz kesişmişti Eğil ile. Evet, hakkında bilgi toplamıştık ama bu kadar muhteşem bir doğa ile karşılaşacağımızı da bilmiyorduk açıkçası. Diyarbakır şehir merkezine 52 km. uzaklıkta, Dicle nehri kenarında ve Dicle’ye paralel uzanan yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş motosikletimizin teker izini bıraktığımız Eğil; Diyarbakır’ın da incisi. Doğa, kültür ve inanç merkezi adeta. Birçok önemli özelliği ile buraya her geleni kendisine hayran bırakacaktır.  

Diyarbakır Eğil
Diyarbakır Eğil

EĞİL EFSANESİ

Bu kadim şehrin çok uzun zamanlardır kulaktan kulağa anlatılan efsanesine göre; binlerce yıl önce bir evliya Eğil’e gelir. Bir kemerin üzerine konuşlanmış, Dicle ile yarışır gibi boylu boyunca uzanan görkemli bir kale görür. Yolunun üzerine çıkan bu devasa kaleye evliya tek bir söz söyler ve kale evliyanın karşısında eğilir. İşte anlatılan efsaneye göre hala farklı inançların hiç çatışmadan bir arada yaşadığı bu muhteşem sentezin adı Eğil olur.

Muhteşem doğanın da bu zengin tarihe eşlik ettiği Eğil’de, ilk dikkati çeken değerlerinden biri; Asurlulardan kaldığı tahmin edilen Asur Kalesi.

DİCLE BARAJINDA TEKNE TURU 

Eğil içerisinden Asur kalesinin olduğu bölgeye çıktığınızda muhteşem bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Yukarıdan bakınca baraj kenarında kurulmuş kafeler ve tekne turlarına katılabileceğiniz bir minik liman gördük. Tekne turu fikri çok ilgimizi çekmişti. Buraya geldiğinizde mutlaka tekne turu yapmalısınız. Baraj yapılırken sular altında kalan köy oldukça esrarengiz birçok görüntüyü ve etkinliği de beraberinde getirmiş. Dicle çayının üzerinde batık köyün kalıntıları ve Asur kalesinin ilginç görüntüleri ile tarihe daha yakından bakmak isteyen dalgıçlara, su sporları meraklılarına ve tüm tarihi hızlı bir zaman yolculuğuna çıkmışçasına kucaklamak isteyen doğa tutkunları için mabet gibi.

ASUR KALESİ

Dicle nehrinden yaklaşık 250 m. yükseklikte kayalıklar üzerine inşa edilen kaleye ait kalıntılar ve kaleden çok uzağa açılan dört adet tünel insanı adeta büyülüyor. Kale içerisine oyularak yapılmış olan tünellerin zamanla bütünlüğü bozulan ve dışarıdan görülen, Dicle’ye uzanan merdivenlerini şaşkınlıkla keşfedeceksiniz. Bu merdivenlerden hiç kimseye görünmeden Dicle’nin bağışladığı muhteşem suya ulaşabiliyorlarmış. Kale duvarlarının dış yüzeyinden görülen merdivenlerin bir o kadar daha suyun içerisine gittiğini oralı bir köy sakininden öğrendik. Bu mağaraların özellikle tehlikeli durumlarda ne kadar işe yaradığını düşünmeden edemedik doğrusu.

"Asurlulardan sonra Urartular ve Arşak Krallığı kaleyi kullanmaya devam etmişler. Diyarbakır'ın fethi ile 639 yılında İyaz Bin Ganem komutasındaki ordu Eğil Kalesi'ni de fethederek İslam topraklarına katmıştır. İslam topraklarında özellikle Nisanoğulları döneminde önem arz eden bir kale çünkü Nisanoğulları Diyarbakır'ı başkent olarak kullanan bir devlet. Eğil onların önemli ikinci merkezi. Daha sonra Osmanlılara bağlı bir hükümet olan Eğil beyleri döneminde kale önemini koruyor. Kale Asurlulardan başlayıp günümüze kadar kesintisiz olarak yaşamın devam ettiği yerleşkelerden biri."

Kale içerisin de Asur krallarına ait mezarlar da bulunuyor. Asur Kralı 3. Salmanasar'a ait kral figürü ve çivi yazılı kitabe bulunduğunu da belirtiliyor.

İnanç dünyası açısından da oldukça büyük öneme sahip olan Eğin’in, Unesco Kültür Mirası listesine girmesi için şimdiler de ilçe Belediyelerinin hummalı bir çalışması söz konusu. Kesinlikle hak ediyor da. 

PEYGAMBERLER ŞEHRİ EĞİL

Eğil bir peygamberler şehri olması dolayısı ile de Anadolu’nun en önemli yerlerinden biri bizce. Gerek Osmanlı İmparatorluğu dönemin de Eğil beyleri tarafında yaptırılan, Eğil Türbesinde bir arada yatan, Nebi Harun-i Asafi, Nebi Hallak, Nebi Harut gibi Peygamberlerin kabirleri gerekse isimleri Kuran-ı Kerim de geçen Hz. Zülkif ve Hz. Elyasa peygamberlere ait kabirler bizim için olduğu kadar tüm islam alemi için oldukça önem taşımakta.

EĞİLE NEDEN GİDİLİR?

Dinlerken bizleri hayrete düşüren tarihi, gözlerimize inanamadığımız yapıları ve coğrafyası ile her geçen gün yıldızı daha da parlıyor Eğil’in. Manevi bir nefes almak istiyorsan, Asurlulardan bu yana bir sürü medeniyete ev sahipliği yapmış, bir sürü inanca kucak açmış bu kültürden kalan hatıraların çok iyi korunduğu bir yerde kendini şaşırtmak istiyorsan Eğil tam sana göre.

  • Kümbetleri görmek için.
  • Evliya ve Peygamber kabirlerini ziyaret etmek için.
  • Eğil Tabiat Parkına uğramak için.
  • Kiliseyi ve binlerce yıldan bu günlere uzanan kral figürünü ve çivili yazılı kitabeyi görmek için.
  • Tekne turu ile tarihi ve kültürü kucaklamak, kaptandan eğilin tarihini dinlemek için.
  • Maceracı bir ruhun varsa çadır kurmak, bisiklet ile muhteşem coğrafyanın tadını çıkarmak ya da trekking yapmak için.
  • Bol bol fotoğraf çekmek için.
  • Acıkırsan, hemen nehrin kenarı boyunca konuşlanmış restoranlarda, Dicle’nin hediye ettiği lezzetli balıkların tadına bakmak için.
  • Eğer denk gelirse, Eğil’in hikayesini bölgeden birinin ağzından dinlemek için; gidilir.
Lala Kasım Bey Kümbeti
Lala Kasım Bey Kümbeti

EĞİL'DE NEREDE KALINIR?

Eğil yakınlarında çok az sayıda konaklama imkanı olduğundan fiyat açısından standartların biraz üzerinde diyebiliriz. Bütçenize uygun olan herhangi birini tercih edebilir ya da merkeze çok yakın olması dolayısı ile Diyarbakır merkezde konaklayarak seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. Eğil keşfiniz için size hızlandırılmış bir yarım gün yetecektir. Tavsiyemiz saat aralığınızın sonuna gün batımını eklemeniz olacak. Gün batımından sonra siz Dicle kenarında balıklarınızı afiyet ile tadarken, eşsiz manzarası ile gönlünüzü de doyurmuş olacaksınız.

Yeni yazılarımızda buluşmak üzere, bizi Quick Routes instagram hesabımızdan da takip etmeyi unutmayın. Sağlıcakla kalın.    

Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası

ŞİMDİ COVID-19 TEMİNATLI!

Yurt Dışı seyahatlerinizde koronavirüs ile ilgili karşılaşabileceğiniz riskleri de teminat altına alan Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası ile güvendesin. Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası Covid-19 Destek Paketi, yurt dışı seyahatiniz sırasında Covid-19 tanısı konulması durumunda sizi güvence altına alıyor.

Vize başvurularında da kullanabileceğin sigortanı 2 dakikada al, poliçen e-posta adresine hemen gelsin.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi