En Güzel Türk Köyleri; Göynük

En Güzel Türk Köyleri; Göynük

Akşemseddin hazretlerinin ebedi ikametgahı, 700 yıllık Türk evleri ile süslenmiş dar sokaklarında ziyaretçilerini eskilere götüren, dünya sakin şehirler (CittaSlow) listesine girmiş tarihi ilçemiz Göynük'e döndü tekerimiz. 

Motosikletimizle en güzel Türk köyleri serimizin Beypazarı'ndan sonra ikinci durağı, Bolu'nun efsanevi ilçesi CittaSlow Göynük'e döndü tekerimiz. İstanbul'a ve Ankara'ya yaklaşık 200 kilometre mesafedeki "bir tatlı huzur" kenti gibi burası. Hazırsanız, eşsiz doğası, dokusu ve kültürü ile pamuklara sarmamız gereken yerlerden biri olan Diyar-ı Akşemseddin Göynük'ü gezmeye başlayalım. 

Motosiklet ile yolculuk yapıyorsanız ve yolunuz Bolu'dan geçecekse, mevsim farketmeksizin yağmura hazırlıklı olmanız lazım. Biz rotamızı Aladağlar'ı geçmek üzerine Kartalkaya'dan yapmıştık. Rakım yükseldikçe oyuna soğuk da dahil oldu. Hazırlıklıyız ama bu kadarını beklememiştik. Motosiklet ile yolculuk için müthiş bir rota ama anladık ki bu rotayı bahar aylarında sürmek lazım. Neyse ki; Kartalkaya'da bir dağ evinin sobasında kemiklerimizi iyice ısıtıp, yola öyle devam ettik. Bolu’nun güneybatı bölgesinde yer alan Göynük için ilk izlenimimiz şöyle oldu; iki tepe arasında kalan bir vadiye kurulmuş klasik bir Osmanlı yerleşimi. 

Çok eski bir tarihe sahip olan Göynük'ü, Hititler yerleşik hale getirmiş aslında. Sonraları Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve 1292 yılından itibaren de Osmanlı Devletinin hakimiyeti altında kalmış. İpek yolunun buradan geçmesi nedeniyle de ilçe sürekli aktif kalmış. Şimdilerde ilçede bulunan tarihi eserlerin bir çoğu da, Osmanlılardan kalma eserler.

Sizlerde bu tarihi konumu ve tarihi eserleri görmek istiyorsanız, saniyeler içerisinde QCAR ayrıcalığıyla web sitesi üzerinden saniyeler içerisinde araç kiralayabilirsiniz. https://qcar.com.tr/

CittaSlow (Sakin Şehir) Göynük

Göynük “Diyar-ı Akşemseddin” olarak da bilinir. Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşaemseddin hazretleri, burayı görür ve çok beğenir. Hayatının sonuna kadar burada yaşar ve ebedi ikametgahı olarak da burayı seçer. Vefatından sonra türbesi de ilçenin merkezine yapılır. 

İlçe kültürü, doğası, tarihi sokakları ve yaşantısı ile dünya sakin şehirler listesine girmeyi hak eder ve 2014 yılında CittaSlow “Sakin Şehir” ünvanını alır.

Göynük'te Gezilecek Yerler

Göynük Evleri ve Tarihi Sokaklar

İlçe Anadolu'da Türk yaşayışının, yerleşme kültürünün önemli örneklerinden biri. Mimarisini ve doğallığını korumuş, geleneklerini sürdürmüş bir yer. Özellikle, yörenin oluşumuna göre biçimlenmiş renkli sokaklar ve sokaklara göre biçimlenmiş bahçe içinde yapılar muhteşem. Kimi bakımlı yemyeşil, kimi tarihin akışına bırakılmış. Göynük sokaklarında yürümek size yüzyıllar öncesinde yürüyormuş hissi verecek. Sanki köşeden bir yoğurtçu yada bozacı çıkacak gibi. Vadi içerisinde sıra sıra dizilerek konumlanmış evler, birbirlerinin ışığını kesmeyecek şekilde yapılmışlar. 21. yüzyıla kadar tarihi dokusunu korumayı başaran bu eski evler, birbirinin aynı gibi. Kiremit çatılar, ahşap ve beyaz renkli. Sade, zarif ve hoş görünüşleri ile kendilerine hayran bırakan bu evlerin birçoğu günümüzde hala kullanılıyor. Özellikle Akşemseddin Konağı ve Müderrisler Konağı gezebileceğiniz önemli tarihi konaklar arasında. 

Göynük İlçe Meydanı

İlk olarak merkezdeki Göynük meydanında yan yana bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii, Gazi Süleyman Paşa Hamamı ve Akşemseddin Türbesini ziyaret etmelisiniz. 

Akşemseddin Hazretlerinin Türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Türbe içinde Akşemseddin ve çocuklarına ait, ceviz ağacından yapılmış ve üzerleri işlemeli sandukaları var. Etrafında ise aile bireylerine ait mezarlar. Hemen yanında ise Gazi Süleyman Paşa Camii. Camii 1331 – 1335 yılları arasında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Gazi Süleyman Paşa adına yapılmış olan ilk cami olma özelliğine sahip ve camii bölgenin en eski Osmanlı eserleri arasında. Türbenin diğer yanında aynı tarihlerde yapılan Gazi Süleyman Paşa Hamamı var. Bölgenin en büyük ve en eski hamamı olma özelliğine sahip. Üstat Evliya Çelebi'de notlarında; İstanbul’da bile böyle güzel ve büyük bir hamamın olmadığını ifade etmiş.

Tarihi Zafer Kulesi

Göynük'ü panaromik olarak en güzel izleyebileceğiniz nokta burası. Kurtuluş Savaşı’nın başarısı kutlamak ve Göynük ilçesinin desteğini temsil etmek amacıyla, Cumhuriyet Dönemi’nde ilçenin ilk kaymakamı olan Hurşit Bey tarafından 1923 tarihinde inşa ettirilmiş, simgesel bir yapı. Bu hakim tepeden kule ile birlikte Göynük manzarası muhteşem görünüyor. 

Çubuk Gölü

Göynük merkezden biraz ayrılalım. Yaklaşık 12 kilometre mesafede bulunan Çubuk Gölü tam bir doğa harikası. Heyelan sonrasında oluşmuş küçük ama şirin bir göl ancak; etrafında yürüyüş yapmak enerjinizi yükseltecektir. Gölün ve ilçenin simgesi haline gelmiş yel değirmenleri ise göle ayrı bir güzellik katıyor. Göl çevresindeki minik işletmelerin iskelelerinde nefis bir yemek molası da verebilirsiniz.

Eğer vaktiniz varsa Çubuk Gölü gibi, bölgenin en çok ziyaret alan yerleri olan Sünnet Gölü ve Çayköy göleti de uğramanız gereken yerler arasında. Olta balıkçılığı seviyorsanız ekipmanlarınız da yanınızda olsun.

Son olarak Göynük çarşısına da bir göz atlamalısınız. Karşıdan baktığınızda dahi, ürünlerin doğallığını anlayabiliyorsunuz. Göynük kadınlarının el emeği ürünleri de buralarda satışa sunulmuş. Göynük konaklama konusunda eksi not aldı bizden. Bu kadar önemli ve güzel bir yerde, her bütçeye uygun daha çok konaklama imkanları yaratılmalı. Tarihi konaklardan yapılmış birkaç butik otel var ve fiyatları bayağı yüksek. Eğer konaklamalı bir gezi düşünüyorsanız, önleminizi önceden almalısınız.  

Göynük gezimizi burada sonlandırıyoruz ve Taraklı'ya doğru yola çıkıyoruz. Motosikletimiz ile yollarda olmaya devam edeceğiz. Bizi anlık olarak sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip edebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

instagram.com/quick_routes

youtube/2teker2yurek