Anadolu’nun Saklı Mücevheri; Darende

Anadolu’nun Saklı Mücevheri; Darende

Yalçın kayalıkların, vadilerin kıvrımları ile birleştiği hayran olunacak bir coğrafyada kurulan Malatya’nın şirin ilçesi Darende, Anadolu’nun saklı mücevheri gibi. Sürprizlerle dolu ilçe, daha çok inanç turizmi ile önce çıksa da, doğal güzellikleri dillere destan.

Malatya’dan ayrılıp, Sivas’ın Gürün ilçesine doğru döndürürken iki tekerimizi, notlarımıza “mutlaka zaman ayır notu” ile işaretlediğimiz Darende'nin bizi bu kadar mutlu edeceğiniz hiç düşünmemiştik.

Quick Routes Malatya Darende
Quick Routes Malatya Darende

Tohma Vadisine kurulmuş, Hititler’e kadar uzanan 7000 yıllık kadim geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Darende’ye giderken, size yol boyunca kanyonlar ve yemyeşil vadiler eşlik ediyor. Manzaraları görünce heyecanlanmadık değil. Ama bu kadar güzel bir yer olacağını da tahmin edememiştik.

Yeryüzü Cenneti Tohma Kanyonu

Darende’ye geldiğinizde ilk gezmeniz gereken yer Tohma Kanyonu. Darende heybetli kayaların arasından gürül gürül akan bir nehir kenarına kurulmuş, sessiz ve huzurlu bir ilçe. Kayalar ile korunmuş bu coğrafya, su kaynaklarının çokluğundan olsa gerek tarih boyu çok ilgi görmüş. Şimdilerde ise hem inanç hem de doğa turizminin ilgi odağı. 

Darende’de gezilecek yerlerin büyük bölümü ilçe merkezinde ve Tohma Çayı etrafında aslında. Hamidiye çarşısının olduğu bölgede motosikletimizi son derece samimi ve yardımsever esnafın da yardımıyla park edip, başladık kanyon içerisinde yürümeye.

Darende Tohma Kanyonu
Darende Tohma Kanyonu

Tohma çayı Sivas’tan doğup, Darende’yi geçtikten sonra Karakaya Barajına dökülüyor. Tohma Kanyonu içerisinden kıvrıla kıvrıla çizdiği yol etrafında oluşturduğu doğal güzellikler bizi çok etkiledi. Adeta buraların yaşam pınarı gibi.  

Tohma çayının Darende güzergahı üzerinde öyle güzel çalışmalar yapılmış ki, emeği geçenleri tebrik etmeden yapamayız. Gerçekten tam bir belediyecilik örneği. Çay kenarında oluşturulan yaşam alanları, rengârenk çiçeklerden oluşturulan bahçeler, çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz tesisler alkışı hak ediyor.  

Kanyonda yapabileceğiniz o kadar çok aktivite var ki. Özellikle fotoğraf meraklıları buraya geldiğinde, fark etmeden binlerce fotoğraf çekmiş olacaktır. Yürüyüş ve tırmanış meraklıları için harika parkurları ile cennet. Suyun debisi çok yüksek olmasa da güvenli bir şekilde rafting yapabileceğiniz kanyonda, izin verilen zamanlarda balık ta tutabiliyorsunuz.

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Darende bu güzel coğrafyasının yanında, Anadolu’nun en önemli inanç merkezlerinden biri aynı zamanda. Tohma Çayının yanı başına kurulan Türk-İslam alimi olarak itibar gören, asıl adı Şeyh Hamid-i Veli olan Somuncu Baba adına yaptırılmış türbe ve külliye Darende’nin en güzel yapısı diyebiliriz.

Taç kapısından içeriye girdiğinizde geniş bir avlu etrafında cami, türbe, kütüphane ve Somuncu Baba Müzesini göreceksiniz. Her yer bembeyaz mermerden yapılmış ve rengârenk güller ile süslenmiş. Her yer tertemiz.

Somuncu Baba Külliyesi ve Türbesi
Somuncu Baba Külliyesi ve Türbesi

Avluyu geçip, türbenin olduğu kısma geldiğinizde ise kayalıkların dibinde, içerisinde sayısız balığın olduğu, etrafı güllerle çevrili zümrüt yeşili bir havuz ile karşılaşıyorsunuz. Hemen arkasındaki türbe ve cami ile öyle güzel bir atmosfer var ki burada ayrılmak istemiyorsunuz. 

Somuncu Baba Kimdir ?

Somuncu Baba (Şeyh Hamid-i Veli), Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt Han zamanında yaşamış. 24. kuşaktan Peygamber Efendimiz (sav)’in neslinden gelmektedir yani Seyyid’dir.

Osmanlı Devleti’nin pây-i tahtı Bursa’da yaşadığı yıllarda manevi kimliğini gizleyerek talebelerinin eğitimi ile meşgul olmuş. Bursa’da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında, somun pişirip çarşı pazar dolaşarak “Somunlar Müminler” nidâsıyla insanlara somun dağıtmış. Bu sebeple halk arasında “Somuncu Baba” lâkabıyla anılmış. Somuncu Baba Fırını günümüzde Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilerek ziyaretçilere açılmış.

Yıldırım Bayezid Han’ın Niğbolu zaferine şükür nişânesi olarak yaptırdığı Bursa Ulu Camii’nin açılış hutbesini okuma görevi kendisine verilen Emir Sultan’ın;

Zamanın kutbu aramızda iken hutbeyi onun okuması uygundur”

sözü üzerine hutbeyi okumuş, hutbede ise Fâtiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlayarak ilmini göstermiş. Şeyhülislam Molla Fenâri ise bu hutbeden etkilenerek Fatiha Suresi tefsirini kaleme almış. 

Şöhretten ve cemaatin teveccühünden sakındığı için talebeleriyle birlikte Bursa’dan ayrılmış ve Aksaray’a gitmiş. 1412 yılında ise Darende’de ebedi âleme göç etmiş. Cenâze namazını Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri kıldırmış ve halvethanesinin bulunduğu mekâna defnedilmiş. Kabri, Darende Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camii içerisinde.

Somuncu Baba hayatı boyunca nerede sırrı ortaya çıktı ise oradan uzaklaşmış, talebelerinin eğitimi ile meşgul olmuş.

Darende Şifalı Kudret Havuzu
Darende Şifalı Kudret Havuzu

Şifalı Kudret Havuzu

Somuncu Baba külliyesinden ayrılıp, hemen karşısındaki şifalı denilen Kudret Havuzu’na ahşap yürüme parkurundan birkaç dakikada yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Kapıdan içeriye girdiğimizde ilginç bir görüntü ile karşılaştık. Havuzların yemen yanında gürül gürül akan Tohma çayı ile oluşan bu ilginç güzellik çok sık karşılaşmayacağınız bir ortam yaratmış. 

İlk bakışta havuzları Tohma çayından alınan yada gelen su ile oluşturulduğunu düşünsek te, yetkililerden aldığımız bilgi ile çok şaşırdık. Havuzlar, hemen dibindeki dev kayalıkların altından kaynayan termal özelliklere sahip, şifalı su ile doluyormuş. Kaynayan bölgeleri gözlerinizle görebiliyorsunuz. Suyun sıcaklığı yılın dört mevsiminde 22 santigrat derecede kalıyor. Kayaların altından kaynayan su 80,120 ve 150 cm derinlikteki havuzları doldurduktan sonra fazlalığı Tohma çayına karışıyor.

Özellikle yaz aylarında havuza gelenlerin sayısı oldukça fazlaymış. Havuzların giriş kısmındaki soyunma kabinleri, kilitli eşya dolapları, tuvalet ve lavabo da var gelen misafirlere hizmet ediyor. 

Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi

Darende merkezden 20 dakika mesafedeki Günpınar köyüne, şelalesini görmek için ayrıldık. Şelaleye doğru giderken, yolda gördüğümüz manzaralar, bu güzel yolun bizi nasıl bir yere çıkartacağının tüyoları gibiydi.

Şelalenin olduğu alana geldiğimizde gördüğümüz güzellik ise mest etti. Dar bir vadide, 40 metre yüksekten kayalara çarparak akan şelalenin çizdiği tablo muhteşemdi. Suyun düştüğü yerden aşağıya doğru akması için kademeli setler yapılmış ve görüntünün muhteşemliğine destek verilmiş. Etrafındaki sık ve yem yeşil ağaçlarla birlikte oluşturduğu kompozisyon ise gerçekten harika. Öğrendik ki, akan su da içilebilir düzeyde temizmiş.

Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi

Türkiye`nin 243. tabiat parkı ilan edilen şelale, kış aylarında da hayli ilgi çekici oluyormuş. Şelalede oluşan dev buz sarkıtlarını görmek için ciddi sayıda ziyaretçinin geldiğini duyduk. Şelalenin arkasındaki kanyonda yürüyüş yaparsanız birçok dev mağarayı da görme şansına erişirsiniz.

Darende Günpınar Şelalesinde Kış
Darende Günpınar Şelalesinde Kış

Şelalenin hemen dibinde Darende Belediyesi tarafından yapılan kafe/restoranda yöresel yemekler, kahvaltı, balık, soğuk ve sıcak içecekler bulunuyor. Burada özellikle alabalık yiyebilirsiniz.

Eğer yaz aylarında burayı ziyaret ederseniz size tavsiyemiz hafta içi gelmeniz. Zira bozkırın ortasındaki bu güzelliğin hafta sonları ciddi bir misafiri oluyor.

Malatya'ya 100 km uzaklıktaki Darende, köklü tarihi, eşsiz doğal güzellikleri ve zengin kültür yapısıyla güzel ülkemizin mutlaka görmeniz gereken yerlerinden biri. Yalçın kayalıklar, vadilerin ince kıvrımlarıyla buluşunca eşsiz bir tabiat harikası çıkmış ortaya. Her zaman dediğimiz gibi Önce Türkiye'yi Keşfedin. Tecrübe ile sabit çok şaşıracaksınız. 

Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere. Bizi Quick Routes instagram sayfamızdan da takip etmeyi unutmayın.

instagram.com/quick_routes 

Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici