Bugün, Dünya Mickey Mouse Günü

Bugün, Dünya Mickey Mouse Günü

Bu yıl 93’üncü yaşını kutlayan Mickey Mouse, ilk kez 18 Kasım 1928 yılında hayatımıza girdi. Walt Disney’nin popüler kültüre armağan ettiği ve Walt Disney Company’nin maskotu olan Mickey’nin 93’üncü yaş gününü kutluyoruz. 

Mickey Mouse nasıl ortaya çıktı?

Mickey Mouse, Disney stüdyosunun Universal Pictures için yaratılmış olan Oswald the Lucky Rabbit’in (Şanslı Tavşan Oswald) yerine geçmesi için tasarlandı. Disney ve Universal Pictures arasında iletişimi sağlayan Charles Mintz ile arası bozulan Disney stüdyosu artık Oswald’ı çizemediğinden stüdyonun çizerleri Ub Iwerks, Les Clark ve Wilfred Jackson, Walt Disney ile birlikte beyin fırtınası yaratarak yeni bir çizgi film karakteri yaratmak için kolları sıvadı.

Bilhassa Ub Iwerks’ten yeni çizgi film karakterleri tasarlamasını isteyen Walt Disney, daha sonra Clarabelle Cow ve Horace Horsecollar olacak olan birçok karakteri eleyerek, ilhamını Kansas City’de bulunan Laugh-O-Gram Studio’daki odasında sürekli gördüğü fareden alarak Iwerk’ten bir fare karakter tasarlamasını istiyor.

Mickey Mouse hayatımıza giriyor

Mickey ilk olarak, 15 Mayıs 1928'de kısa bir çizgi film olan “Plane Crazy”nin bir test gösteriminde göründü ve devamında “The Gallopin’ Gaucho” çizgi filminde ana karakter olarak yer almış olsa da asıl ortaya çıkışı, 18 Kasım 1928 yılında “Steamboat Willie” çizgi filmiyle oldu. Ub Iwerks’ün tasarımından biraz daha farklı olarak bu filmde Mickey Mouse’un gözleri “düğme” şeklinde görünüyor. 28 Mart 1929 yılında yayınlanan “The Opry House” ise Mickey’nin eldivenlerini giydiği ilk çizgi film oldu. 1929 yılında yayımlanan “The Karnival Kid” bölümünde ise Mickey Mouse, ilk kez konuştu. Mickey Mouse’u 1929 yılından 1969 yılına kadar Walt Disney seslendirdi. 

Mickey Mouse’un ilk ismi “Mortimer Mouse” idi. Walt Disney’nin eşi Lillian Disney’nin ısrarları sonrasında Mickey Mouse isminde karar kılındı.
Mickey Mouse’un ilk ismi “Mortimer Mouse” idi. Walt Disney’nin eşi Lillian Disney’nin ısrarları sonrasında Mickey Mouse isminde karar kılındı.

Minnie Mouse’u da unutmamak gerek!

Mickey ile aynı anda yaratılan Minnie Mouse, hemen hemen Mickey Mouse’un yer aldığı her bölümde karşımıza çıkıyor. Asıl adı Minerva Mouse olan Minnie Mouse, puantiyeli elbisesi, kısa topuklu ayakkabıları ve kafasında fiyonk kurdelesi ile karşımıza çıkıyor.

2018 yılında karakterin 90’ıncı yılı şerefine Hollywood Walk of Fame’de Minnie Mouse’a bir yıldız verildi ve daha önce Hollywood Walk of Fame’de yıldız alan Mickey Mouse, Donald Duck, Winnie the Pooh, Tinkerbell ve Pamuk Prenses’in yanında yerini almış oldu. 

Kısa kısa Mickey Mouse

● Mickey Mouse’un konuştuğu ilk filmde ilk sözleri “Hot Dogs!” oldu.

● 1928 yılında yayımlanan ve Mickey’nin başrolde olduğu “Steamboat Willie”, ilk ses efekti kullanılan çizgi film olarak animasyon tarihine geçti.

● Mickey, Hollywood'un ünlü bulvarında kendi yıldızını alan ilk çizgi film karakteri.

● Mickey'nin ilk uzun metrajlı filmi ise “Fantasia” (1940).

● Mickey kısa filmleri ile dokuz kez Akademi Ödüllerine aday oldu.

● Mickey’nin kulakları, Time dergisi tarafından 20 ve 21’inci yüzyılın en büyük kültürel simgelerinden biri olarak belirlendi.

● Mickey Mouse’un sadece Facebook sayfasında 14 milyondan fazla fanı bulunuyor.

● Mickey Mouse 2006 yılında 3D’ye geçti.

Walt Disney kimdir?

5 Aralık 1901 yılında İrlanda kökenli Amerikalı bir aileye doğan Walter Elias “Walt” Disney, büyük kardeşi Roy O. Disney ile Walt Disney Productions’ı kurdu. Şirketi 30 milyar dolarlık geliri olan bir medya devi haline geldi. Walt Disney dünyaca ünlü Disneyland’ı kurduktan 11 yıl sonra 15 Aralık 1966 yılında gırtlak kanseri sebebiyle hayatını kaybetti. 

Quick Öğrenci Seyahat Sigortası

Öğrenci seyahat sağlık sigortası eğitsel faaliyetler amacıyla yurt dışına çıkan (Erasmus, uzun süreli eğitim, yüksek lisans, dil okulu vb.) öğrencilerin yaptırması gereken bir sağlık güvencesidir.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/ogrenci-seyahat-sigortasi