Anadolu'nun Cennet Bahçesi; Kemaliye (Eğin)

Anadolu'nun Cennet Bahçesi; Kemaliye (Eğin)

Fırat nehri kenarında Anadolu’nun cennet bahçesi eski adı ile Eğin, Atatürk'ün verdiği ismiyle Kemaliye. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bol meyve yetiştirilen, bağlık bahçelik bir kasaba olarak zikredilmiş Eğin, ünlü Alman yazar Moltke “Türkiye Hatıraları” adlı kitabında ise Eğin’i, Asya’da ki en güzel şehir olarak tanımlamış.

Yemyeşil vadileri, birçok aktiviteye ev sahipliği yapan Karanlık Kanyonu, halkın elleri ile dağları deldiği “dünyanın en tehlikeli yolları” arasında gösterilen Kemaliye Taş Yolu, Unesco mirası listesine giren evleri ile tam bir içi dolu fıçıcık Erzincan’ın Kemaliye ilçesi.

Motosikletimiz ile keşfe gittiğimiz Kemaliye’de kamp kurup, ilçeyi gezmeye başladık.

Quick Routes Kemaliye (Eğin) Erzincan
Quick Routes Kemaliye (Eğin) Erzincan

Kemaliye İsmini İsteyerek Alan, Vatan Sevdalısı Eğinliler

1921 yılı Ağustos ayının son haftasıdır ve Yunan Ordusu, Ankara yakınlarına gelmek üzeredir. Millet Meclisi’nde tartışmalar vardır. Muhalifler, Mustafa Kemal Paşa’ya ithamlarda bulunurlar. Bu durumu öğrenen Eğinliler, Misak-ı Milli Derneğini kurarlar ve Mustafa Kemal Paşa’ya bağlılıklarını bildiren yazılar yazarlar. Orduya asker ve silah göndereceklerini bildirirler. Bu arada Eğin isminin değiştirilmesi talebinde de bulunurlar. O sıralarda derneğin başkanı olan Hanifizade Ömer Lütfi Bey, Eğin isminin değiştirilmesi hususunda Mustafa Kemal’e bir telgraf çeker. Mustafa Kemal’in ikinci adı olan Kemal adının verilmesini talep eder.

Mustafa Kemal Paşa, kürsüde konuşurken eline bir kâğıt uzatılır. Paşa hemen okur, “Efendiler…” der, “Bizlere milletin güveninin kalmadığını söylüyorsunuz. Bakın şimdi aldığım bir telgrafı okuyacağım” ve gelen telgrafı okur. Bağlılık bildirgeleri mebusları bir nebze olsun rahatlatır.

Mustafa Kemal Paşa, ertesi gün Hanifizade Ömer Lütfi (Arıtan)’a bir telgraf çekerek hem teşekkür eder, hem de Kemal isminin Eğin’e verildiğini bildirir.  

Kemaliyeliler Taş Yolu
Kemaliyeliler Taş Yolu

Kamp Sevenler için Muhteşem Bir Doğa

Kemaliye’de atacağınız her adımda farklı bir fotoğraf karesi çıkıyor karşınıza. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir coğrafya burası. İlçe merkezine çok yakın mesafedeki kamp tesisleri, kamp severler için bulunmaz fırsat.

Bizim kamp için tercihimiz Doğaperest Camping’ten yana oldu. Hava kararmıştı. Kampın işletmecisi Kutlu ile tanıştık ve onun önerdiği noktaya sorgulamadan kurduk çadırımızı. İlgi, alaka ve samimiyet üst seviyede. Sabah, kuşların mini konseri ile uyandık. Nefis bir doğanın içerisindeyiz, hemen yanımızdan minik bir dere geçiyor, yeşilin her tonu eşlik ediyor bize. Güzel bir kahvaltının ardından başlıyoruz Kemaliye’yi keşfe.

Yapımı 132 Yıl Süren, Taş Yol

Yöre halkının yaklaşık 100 yıl tamamen insan gücüyle çalışarak dağları deldiği ve yolun ancak 3 kilometrelik bölümünü açmayı başarabildiği “Dünyanın En Tehlikeli Yolları” arasında gösterilen Kemaliyeliler Taş Yolu

Kemaliye ilçesini Sivas'ın Divriği ilçesi üzerinden İç Anadolu'ya bağlamak amacıyla 1870'te inşasına başlanan Taş Yol, Karanlık Kanyon'un geçit vermeyen kayalıklarını ilkel aletlerle oyan ve adeta iğneyle kuyu kazan yöre halkı tarafından 132 yıllık çalışma sonucu, eski Erzincan Valisi olan rahmetli Recep YAZICIOĞLU’NUN da destekleri ile 2002'de tamamlanabilmiş. Önceleri dar olmasından dolayı sadece yürüyerek geçilebilen bu yol, sonraları genişletilerek araç geçişine de uygun hale getirilmiş.

Yapımı 132 Yıl Süren Kemaliyeliler Taş Yolu
Yapımı 132 Yıl Süren Kemaliyeliler Taş Yolu

Karanlık Kanyon boyunca devam eden bu özel yolu, motosikletimiz ile geçmek için sabırsızlanıyorduk. Kemaliye merkezi tarafından girdik. Toplamda 10 km olan taş yol içerisinde irili ufaklı 45 tünel, kesin virajlar ve uçurumlar ile dolu olsa da sunduğu manzaralar ile bizi mest etti adeta. Tüneller içerisindeki taş pencerelerden, yer yer 800 metreyi bulan kanyonun uçurum manzaralarını izlemek için sık sık durduk.

Dar ve toprak bir yoldan sürüyorsunuz, bir yanınız uçurum. Bir tünelden çıkıp, diğerine iz bırakıyor tekeriniz. Girdiğiniz her taş tünelin ucundan sızan ışık, yeni bir manzara vaat ediyor size. Soğuk tüneller korkutmuyor ama çok gizemli bir havası var. İçerideki sessizliği sadece motosikletinizin yankılanan sesi bozuyor. Heyecan verici ve ilginç bir deneyim. Yol anılarımızın en özel bölümüne aldık, kabul ettik.

Kemaliye Taş Yol Tünelleri
Kemaliye Taş Yol Tünelleri

Bu yol artık turizm amaçlı kullanılmaya başlanmış. Trekking tutkunları, rafting meraklıları, bisikletçiler, ofroad tutkunları ve motosiklet kullanıcılarının yanı sıra, Karanlık Kanyon'da "Base Jamp" ve "Wingsuit" atlayışları ve festivaller de yapılmaya başlanmış. 

45 tünel, kesin virajlar ve uçurumlar ile dolu Kemaliyeliler Taş Yolu
45 tünel, kesin virajlar ve uçurumlar ile dolu Kemaliyeliler Taş Yolu

Karanlık Kanyon ve Tekne Turu

Karanlık kanyonda tekne-bot turu, kano, BASE JUMPİNG, Wing suit, yamaç paraşütü gibi doğa sporları yapabilir veya her sene KEMAV Vakfı tarafından organize edilen Haziran sonu Temmuz başı düzenlenen Kemaliye kültür ve doğa sporları şenliğini izleyebilirsiniz.

Kemaliye'ye geldiğiniz de mutlaka yapmanız gerekenlerden biri de tekne turu. Ortasından Fırat nehrinin geçtiği Karanlık Kanyon'a, tekne ile girip o güzelliği bir de su üzerinden mutlaka izlemelisiniz.

Binlerce yıllık medeniyetin şahidi olan Fırat anılarını fısıldıyor, gözleriniz etrafınızda yükselen yamaçlara dalmış ve zaman işte bu an, sonsuz.

Kemaliye’ye geldiğiniz de nehir üzerinde tekneler göreceksiniz. İsterseniz bir gezi grubuna dahil olabilir isterseniz de özel olarak kiralayacağınız tekne ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Kemaliye Evleri, Unesco Dünya Mirası Listesinde

Kemaliye ilçe merkezinde gezerken çok dikkatimizi çekmişti bu özel evler ve kapıları. Öğrendik ki, Unesco Dünya Mirası Listesine de girmişler.

Yapı malzemesi olarak taş, ahşap ve kerpiç ortak bir şekilde kullanılmış. Evlerde haremlik ve selamlık, divanhane gibi seyirlik yeri, kışlık-yazlık bölümler ve olmazsa olmaz merek (samanlık-ahır) olarak adlandırılan giriş bölümleri, kapılarda ahşap işçiliğinin ön plana çıktığı ve bölgenin geleneklerine bağlı kalınarak eklenen kapı tokmakları ile görülmeye değer. Öyle ki kapı tokmakları, dışarıdan gelenin erkek mi kadın mı olduğunu anlamamız için kalın ve ince sesli olarak tasarlanmış.

Kemaliye Evleri
Kemaliye Evleri

300 Yıllık Lezzet, LÖK

Kemaliye'de kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp, hiçbir katkı maddesi olmadan macun haline getirilmesiyle elde edilen, saray sofralarının da tatlısı Lök’ü yemeden gitmeyelim dedik, sonrasında paket bile yaptırdık. Kemaliyelilerden öğrendiğimiz kadarı ile önceden her evde yapılırmış. Ancak şimdi Lökhaneler var.

Eskiden insanlar kış aylarında toplanıp yüzük oyunu oynar ve kaybedene lök dövdürürlermiş. Lök kışın yendiğinde sıcak tutar ve üşütmezmiş.

Kemaliye Lök Tatlısı
Kemaliye Lök Tatlısı

Mani Yolu

İlçe merkezinde gezerken, dağ tarafına yakın sokakların birinde, çok sayıda maninin tabelalara yan yana sıralandığı bir yola geldik. Manilerde daha çok sıla özlemi olması ayrıca dikkatimizi çekmişti.

Ölür isem örtmeyesiz yüzümü
Hasretim vardır yummam gözümü
Kabrime bir pencere koyun ki
Ağam gelir ise görem yüzünü

Manilerin neredeyse hepsinde sıla özlemi olmasının sebebini de yaşayan halktan öğrendik. ‘Osmanlı döneminde ülke genelinde ruhsatlı kasap olarak adlandırılan Eğinli kasaplar, zaruretten dolayı ülke genelinde kesimler için memleketlerinde yavuklularını, çocuklarını, annelerini, nişanlılarını bırakıp giderlermiş. Uzun soluklu gidişlerinin ardından köylerinde yalnız kalan kadınlar da artlarından maniler yazıp yollarlarmış gurbete. ’ Kemaliye Belediyesi’de bu güzel manileri, dut ağaçlarının dibine tabelalar ile sıralamış. 

Kemaliye Mani Yolu
Kemaliye Mani Yolu

Orda Bir Köy Var Uzakta

Tekne turunu tamamladıktan sonra yeni durağımız Kemaliye'ye 6 km uzaklıkta, Karanlık Kanyon'a seyir terası olmuş, adına şiirler yazılmış Apçağa köyü

Orda bir köy var, uzakta, / O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da / O köy bizim köyümüzdür...” Ahmet Kutsi Tecer’in kendi köyü için yazdığı, ünlü “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiiri bu dizelerle başlıyordu. Büyük şehirlerde yaşayan ama doğup büyüdüğü köyü özleyenlerin dillerinden düşmeyen bu dizelerin 1927 yılında yazıldığı Apçağa köyü bizi de çok etkiledi.

Kemaliye Apçağa Köyü, Manzarası ile Büyüleyici
Kemaliye Apçağa Köyü, Manzarası ile Büyüleyici

Buraya geldiğinizde Apçağa’da bulunan 200-300 yıllık evleri mutlaka gezin, köyün hakim tepesindeki çay bahçesinde bir demlik çay isteyin çünkü Karanlık Kanyon ve Fırat manzarasından hemen ayrılamayacaksınız. İnsan sessizce, uzun uzun oturmak ve manzaranın keyfini sürmek istiyor. Doyamıyorsunuz.

Kemaliye Apçağa Köyü
Kemaliye Apçağa Köyü

Güzel ülkemizin cennet köşelerinden birini daha gösterelim istedik size. Umarız beğenmişsinizdir. 

Önce Türkiye'yi Keşfedin. Her karışı sizi çok şaşırtacak.  

Bizi anlık olarak Quick Routes instagram sayfamızdan da takip edebilirsiniz. 

Unutmayın, en uzun yolculuklar tek bir adımla başlar !

Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

Detaylı olsun:

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici