Kışın değişen iklim şartlarının aracınızın performansına olan negatif etkisini ortadan kaldırmak alacağınız önlemlerle mümkün.
Donan yollar, araba aksamını olumsuz etkileyen soğuk hava, devamlı yağan yağmur ve karda araç kullanmanın zorluğu... Bunlar kış aylarında sürüş yaparken güvenliğinizi tehlikeye atacak faktörlerden bazıları. Bu olumsuz durumları bertaraf etmek için yapılacak önlemlerin başında aracınızı kış koşullarına hazır hale getirmek, kötü şartlarda sürüş bigisine ve tecrübesine sahip olmak geliyor.
Araçların kış bakımı
Öncelikle, havalar soğumaya başladığında aracınızı servisinize veya tamircinize götürüp kapsamlı bir kış bakımı yaptırmanız gerekiyor. Bu bakım sürecinde;
Cam suyu haznesi ve radyatörlerdeki donmalara karşı antifriz ekletmeyi unutmayın, Çünkü radyatör suyu donduğunda aracınız çalışmaz. Aracınızın lastik, fren, aküs, yağ, filtre, kalorifer ve buz çözücü sistemi, cam ısıtıcı rezistans, su fıskiye sistemi, kayış, radyatör ve hortum, egzoz sistemi, mekanik aksam ve lamba kontrolü yapılması gerekiyor.
Kışın aracınızda şu aksamların bulunması önemli; El feneri, reflektör, ışıldak, takoz, buz kazıyıcı, çekme halatı, akü takviye kablosu, kar küreği, ilk yardım çantası, battaniye ve telefon şarj aleti.
Sürüş öncesi yapılması gerekenler
Bakım dışında bireysel olarak yapmanız ve aracımızda bulundurmamız gerekenler şunlar;
● Aracınızın kış lastiklerinin olması artık yasal bir sorumluluk. Kış lastiği kullanmayan araçlara ceza kesiliyor. Kış lastikleri diş yapısı ve hamuru sayesinde kar ve buzda çok iyi tutunma sağlar. Kullanmış olduğunuz lastiklerin diş derinliğinin en az 4mm. olmasına dikkat edilmeli. Özellikle karlı yollarda mutlaka kış lastiği kullanılmalı.
● Kış lastikleriniz takılı olsa bile aracınızda mutlaka zircir bulundurmalısınız. Çünkü buzlu zeminlerde kış lastiği de çaresiz kalabiliyor. Bu konuyla ilgili bir uyarı da, zincir takılı araç ile maksimum hızınızın 40 km olmasıdır.
● Soğuk havalarda lastik hava basınçları devamlı düşer, bu yüzden hava basıncını sık sık kontrol edin.
● Aracınızın yakıt deposunda her zaman yeterli seviyede yakıt bulundurun. Yakıtınız yarım depoya düştüğünde tamamlayın.
● Arabanıza binmeden önce mutlaka kontroller yapın. Özellikle yavru kediler sıcak olduğu için kaputun içine girebiliyor. Bunun tespiti için kaputunuza birkaç kez vurun.
● Palto, kaban gibi kalın giysilerle araç kullanmayın. Bu kalın giysiler hareket kabiliyetinizi azaltacaktır.
● Araca binerken ayakkabılarınız daki kar ve buzu temizleyin. Bu ayaklarınızın pedal üzerinde kaymasını önleyecektir.
● Karlı havalarda, aracınıza binmeden önce mutlaka dış cam temizliği yapın. Ayrıca tepedeki karları da temizleyin. Çünkü araç hareket ettiğinde aracın tepesindeki karlar cama düşüp görüş alanınızı kısıtlayabilir.
● Aracınızı çalıştırdığınızda hemen hareket etmeyin. Soğuk olan motorun biraz ısınmasını bekleyin.
● Araç ısıtmanızı öncelikle ön camlara doğru verip camlardaki buğulanmayı giderin. Cam buğulanmaları ciddi trafik kazalarına yol açabilir.
Araç kullanırken yapılması gerekenler
Sürüş öncesi kuralları yerine getirdikten sonra yola çıkmaya hazırsınız. Bundan sonrası bilgiye ve tecrübeye dayanan bir süreç. Kış koşullarında ne kadar fazla araba kullandıysanız, yol şartlarına o kadar fazla hazırsınızdır. Nelerin yapılmaması gerektiğini bilmek, sürüş tekniklerine hakimiyet, kötü hava koşullarında daha güvende olmanızı sağlayacaktır.
● Aracı kaldırırken gaza çok sakin ve dengeli basın. Bu yolla kaygan bin zeminde aracın patinaj yapmasını engellemiş olursunuz.
● Fren ve gaz pedalının sert kullanımından, ani direksiyon hareketlerinden kaçının. Karlı ya da buzlu zeminlerde otomobillerin tutunma limiti çok aşağıya düştüğü için sürüç hızınızı mutla düşürün.
● Karlı ve buzlu zeminlerde ani ve sert fren asla yapmayın. Virajlara, kavşaklara ve trafik ışıklarına yaklaşırken gaza basmayı bırakın ve aracın motor freniyle yavaşlamasını sağlayın. Diğer türlü aracın kontrolünü kaybedebilirsiniz.
● Yokuş çıkarken araç hızlandıkça gaza basmalı, gazı sadece düz yollarda yükseltmelisiniz, virajlarda gaza basmak çekiş yerine göre aracınızın önden veya arkadan kopmasına neden olabilir.
● Yokuş aşağı inerken sert frenlemelerden kaçınmalı, özellikle virajlarda mümkün olduğu kadar fren kullanmalısınız. En güvenli iniş şekli, yol izin verdiği sürece motor freni kullanmaktır.
● Aracınız buzlanma nedeniyle kaymaya başladıysa, hemen ayağınızı gaz pedalından çekin ve fren pedalına da basmayın. Aracın arkası sağa doğru savrulmuş ise direksiyonu sağa çevirin, sola savrulmuşsa direksiyonu sola çevirin. Ancak, direksiyonu çok çevirmek, aracın ters yöne savrulmasına sebep olabilir. Bu noktada önemli olan ön tekerleklerin gitmeniz gereken yönü gösterecek şekilde çevrilmiş olmasıdır.
● Yolda dikkatinizi dağıtacak telefon kullanmak, mesaj atmak veya bir şeyler yemek gibi eylemlerde bulunmayın.
● Çok yoğun siste en güvenli yöntem yol almamaktır. Yolun en sağına geçip durun kısa farları, sis lambanızı, ikaz lambalarınızı yakın ve sisin azalmasını bekleyin.
● Yağmurlu havalarda ön camda biriken su tanecikleri görüşünüzü kısıtlar. Bu yüzden silecekler yağış yoğunluğuna göre değişik hızda ve camı devamlı temiz tutacak şekilde çalıştırılmalıdır.
● Islak yolda fren mesafesi uzar. Normal havalarda 2 saniye olan takip mesafesi, yağmurda 3-4 saniyeye çıkarılmalıdır.
Kışın uzun yolculuklarda yapılması gerekenler
Eğer kışın uzun yol yapmak durumundaysanız, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kışın beklenmedik yol olayları için sürücülere olan uyarıları ve tavsiyeleri şöyle;
● Kara saplandığınızda veya yolda kaldığınızda, panik yapmayınız. Güvenliğiniz ve ısınma koşulları nedeniyle aracınızda kalınız. Yardımın ulaşmasını bekleyiniz. Cep telefonunuz varsa ve cep telefonunuzun kapsama alanında yer aldığı bir bölgedeyseniz, yardım isteyiniz.
● Yoğun trafiğin yer aldığı bir karayolunda bankette bulunan bir araçtan çıkmak zorunda kalırsanız, eğer mümkünse, trafikten uzak olan kapıyı kullanınız.
● Aracınızı kardan kurtarmak istediğinizde dikkatli olunuz. Sıkıca giyininiz, karı kürekle yavaşça atınız ve aşırı derecede güç sarf etmeyiniz. Sağlık sorununuz varsa, karı kürekle atmaya veya aracı itmeye teşebbüs etmeyiniz. Giysiler kuru kaldığı sürece, vücut ısısı muhafaza edilir. Kar ve kar yağışı nedeniyle ıslanan giysiler, vücut ısısının tehlikeli bir şekilde düşmesine neden olabilir.
● Dikkatleri aracınızın üzerine çekmeye çalışın. Acil durum flaşörü, işaret fişeği kullanınız. Motorunuzu tedbirli bir şekilde kullanınız. Egzoz dumanına karşı dikkatli olunuz. Temiz hava almak için rüzgar almayan camlardan birini açınız. Motoru çalıştırmadan önce, egzoz borusunun kar ile kaplanıp kaplanmadığını kontrol etmek amacıyla zaman zaman aracınızı terk ediniz.
● Özellikle gece boyu süren kar fırtınası esnasında, yardımın ulaşması zaman alabileceğinden araçta bir kişinin uyanık kaldığından emin olunuz. Ayaklarınızı, kollarınızı ve ellerinizi hareket ettirerek kan dolaşımını muhafaza ediniz.
● Aracınızın kış koşullarına hazır olduğundan emin olunuz. Aracınızda kış acil durum malzeme seti bulundurunuz.
● Bir arkadaşınız veya aile üyesine gideceğiniz yeri ve tahmini varış saatinizi bildiriniz.
● Daima tedbirli olunuz, yol ve hava koşullarına göre araç kullanınız. Kar mücadele araçlarının flaşör lambalarını izleyiniz. Bu araçlara arkadan yaklaştığınızda yavaşlayınız, araçların arkasında kalınız ve sabırlı olunuz. Bu araçların arasından veya çevresinden geçmeyiniz. Kar küreme aracını asla geçmeyiniz.
● Acil durum araçları yaklaştığında aracınızı kenara çekiniz.