Pandemi döneminde ara verilen Dünya Ralli Şampiyonası’nın beşinci yarışı, 18-20 Eylül tarihlerinde Marmaris, Ula ve Datça’da yapılacak. Dünyanın en iyi ralli pilotları, Türkiye’nin mavi denizi ve eşsiz yeşillikleri eşliğinde yeteneklerini sergileyecek.
Dünyadaki tüm büyük organizasyonlar gibi Dünya Ralli Şampiyonası da COVID-19 salgını yüzünden ertelenmişti. Monte Carlo, yarışı ile start alan şampiyonanın, Arjantin ile İtalya etapları ertelenmiş, Kenya, Portekiz, Finlandiya ayakları iptal edilmişti. Verilen beş aylık aranın ardından, Estonya yarışı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. 17 etaptan oluşan 232 kilometrelik parkurda yarışan pilotlar beş aylık yarış hasretlerine son verdi. Nefes kesen yarışı Hyundai takımından, Ott Tanak ve yardımcı pilot Martin Jarveoja kazandı. Şimdi sıra Türkiye yarışlarında. Toprak pistte, 18-20 Eylül tarihleri arasında yapılacak yarışları Türkiye bir hayli önemsiyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesine alınan bu prestijli yarış sayesinde binlerce turist ve yarışsever Türkiye’ye akın edecek.
Türkiye’deki en büyük spor organizasyonu
2020 FIA Dünya Ralli Şampiyonası beşinci yarışı olan Türkiye Rallisi, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenleniyor. Bu ralli ayrıca Türkiye’de düzenlenen en büyük uluslararası spor organizasyonu olma özelliğini de taşıyor. Türkiye geçen yıl da bu yarışa ev sahipliği yapmıştı. Böylece Türkiye, 2018’de döndüğü Dünya Ralli Şampiyonası takvimindeki yerini 2020’de de korumuş oldu. Toplamda dokuzuncu kez Dünya Ralli Şampiyonası kapsamında düzenlenecek olan Türkiye Rallisi'ni birden fazla kazanan tek isim ise ünlü pilot Sebastien Loeb.
155 kanal naklen yayınlayacak
Her yıl olduğu gibi ralli sporunun dünyadaki en yetenekli yarışçıları dünya şampiyonu olabilmek için mücadele veriyor. Türkiye Rallisi’nde de bu birbirinden ünlü pilotlar, özel etaplarda yine birincilik için mücadele verecek ve nefes kesen yarışlar 155 televizyon kanalından canlı yayınlanacak. Bu sayede tüm dünya, üç gün boyunca yapılacak muhteşem çekimlerle Marmaris, Ula ve Datça’nın olağanüstü güzelliklerini görecek ve ayrıca müthiş yarışlara tanıklık edecekler.
TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, yaptığı açıklamada, Türkiye Rallisi organizasyonunun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olmasından büyük gurur duyduğunu söyledi. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na ve bu projede emeği geçen tüm Devlet büyüklerine şükranlarını sunduğunu belirtti. Üçlertoprağı, bir kez daha Türkiye’nin gücünü tüm dünyaya göstermek ve tanıtımına katkıda bulunmak için hazır olduklarını da söyledi.
Tüm pandemi protokolleri devrede
Pandemi tehlikesinin tekrar büyümeye başladığı bugünlerde akıllara gelen en önemli soru, yarış sırasında sağlık tedbirlerinin nasıl alınacağı. Dünyanın birçok bölgesinden Marmaris’e gelecek pilot, yardımcı ekipler ve binlerce seyircinin güvenliği ile ilgili soruları yanıtlayan WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) Promoter CEO’su Jona Siebel, Marmaris’in, pandemi sonrasında alınan önlemler doğrultusunda, tüm katılımcı ve seyircilerin keyifle ve güvenle seyahat edebilecekleri popüler bir tatil beldesi olduğunu ve organizasyon kapsamında güvenli bir ortam oluşturmak için FIA ve T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 protokollerinin uygulanacağını söyledi. Jona Siebel ayrıca T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TOSFED’e gayretlerinden ötürü teşekkür etti.
Dünya Ralli Şampiyonası nedir?
48 yıllık bir tarihe sahip, WRC (World Rally Championship) yani Dünya Ralli şampiyonası her yıl dünyanın en iyi ralli pilotlarını bir araya getiren Formula 1 organizasyonu benzeri zorlu bir yarışma. Son derece üstün bir beceri gerektiren etaplarda yarışan pilotlar zamana ve birbirlerine karşı yarışıyor ve en iyi zamanı elde etmeye çalışıyorlar. Bu yarışlarda yardımcı pilotlar çok önemli. Yardımcı pilotlar, yönü ve yol özelliklerini tarif ederek pilotu yönlendiriyor. Dünya Ralli Şampiyonasını diğer motor sporları organizasyonlarından ayıran en temel özelliik en ufak hataya bile yer olmaması. Pilot ve yardımcı pilotun büyük bir dikkatle ve yardımlaşmayla tüm etapları tamamlamaları gerekiyor. Yaşanacak bir iletişim kopukluğu, geç girilen bir viraj, yoldaki bir engelin geç fark edilmesi yarışın kaderini direkt olarak etkiliyor. Bu yüzden pilot ve yardımcı pilotun kusursuz performans göstermeleri gerekiyor. Bu da seyir zevkini en üst seviyeye çıkarıyor.
Yarışın özellikleri
Her rallinin kendine ait özellikleri vardır. Yarışlarının etap sayıları farklıdır örneğin. Bu etaplar 15 ila 25 arasında değişebiliyor. Etapların mesafeleri de değişkenlik gösteriyor. 2 km kadar kısa veya 50 km kadar uzun mesafeler söz konusu olabiliyor. Özel etapları birbirine bağlayan klasman dışı etaplar da bulunuyor. Pilotların bir günde 400 km yol kat etmeleri sıra dışı bir olay değil.
Dünya Ralli Şampiyonası otomobillerinin ayarları, yarışılacak pistin asfalt ya da toprak olmasına veya mevsimin yaz veya kış olmasına göre değişebiliyor. Araçların motor güçleri çok yüksek. 200 km/s civarına çıkabilen hızları dışında araçların en önemli özelliği sağlam ve sert koşullara dayanıklı olmaları. Kar, buz, yağmur, çamur, aşırı rüzgar faktörlerinden etkilenmeyecek araçlarla yarışmak başarının temel kuralı.
Geçen senenin şampiyonu Toyota Gazoo Racing takımı adına Ott Tanak ve Martin Jarveoja olmuştu ve bu, ikilinin ilk şampiyonluğu idi. Thierry ve Nicolas Gilsol ikinciligi elde ederken, bir önceki sezonun şampiyonları Sebastien Ogier ve Julien Ingrassia ise yarışı üçüncü olarak bitirmişlerdi. Türkiye rallisinin sonrasında dünya şampiyonası yarışlarına; 15-18 Ekim’de Almanya Rallisi, 29 Ekim-1 Kasım’da İtalya Rallisi ve 19-22 Kasım’da Japonya Rallisi ile devam edilecek.