Belli ürünlerle özdeşleşen bazı markaların yola çıkış hikayeleri bizleri oldukça şaşırtıyor.
Hatta bazı dünya devi markalar var ki, ilk ürünlerini tahmin etmemiz neredeyse imkânsız!
Toyota: Dikiş makinesinden otomobile
Toyota’nın aslında 1926 yılında yola bir dokuma makinesi üreticisi olarak çıktığını biliyor muydunuz? Japon hükümeti Çin’le süren savaşta elini güçlendirmek için otomobil üretiminin önemini fark ediyor ve Toyota markasının yöneticilerini bu konuya eğilmeleri için yüreklendiriyor. Bunun üzerine Sakichi Toyoda’nın en büyük oğlu Kiichiro Toyoda 1929 yılında otomobil teknolojisini araştırmak üzere Avrupa ve Amerika’ya gidiyor. Ve ilk kez 1933 yılında otomobil üretimine başlıyorlar. Hikayenin geri kalanını az çok biliyoruz zaten. Belki daha azımızın bildiği şey ise Toyota dikiş makinelerinin de hala piyasada olduğu.
Avon: Kitaptan kozmetiğe
David H. McConnell 1886’da Avon macerasına başlarken günün birinde dünyanın en başarılı kozmetik markalarından biri olacağını muhtemelen aklından geçirmemişti. Zira McConnell işe kozmetik değil kitap satıcısı olarak başlamıştı. Ülkeyi gezerek kapı kapı kitap satan McConnell kadın müşterilerine kitapların yanında güzellik ürünleri hediye ediyordu. Bir noktada bu güzellik ürünlerinin tahmininden daha fazla ilgi gördüğünü fark edince kitap işini bırakıp kozmetiğe yönelmeye karar verdi. Gözlemlediği kadarıyla bu kadınların çoğu çalışmıyordu ve kozmetikle ilgili konularda diğer kadınlarla sohbet etmeyi seviyorlardı. McConnell’in kurduğu yenilikçi iş modeli bu gözlemlerin ürünüydü. Müşterisi olan kadınları satış mümessilleri haline getirdi ve Avon markası böylece kulaktan kulağa yayılarak çok büyük başarıya ulaştı.
Sony: Elektrikli bir pirinç pişirme makinesinden bugüne
Sony bugün bir dünya devi ise bunu ürettiği ilk ürünün başarısızlığına borçlu diyebiliriz. Japon markasının ilk girişimi elektrikli bir pirinç pişirme makinesiydi. Pirinç pişirme makinesinin öncesinde, Masaru Ibuka savaştan yeni çıkmış Japonya’nın dünyadan haber almaya ne kadar aç olduğunu gördü. Bu dönemde radyo Japonlar için her zaman olduğundan daha da önemliydi. Oysa savaş zamanı birçok evin radyosu zarar görmüştü. Ibuka işe radyo tamiriyle başladı. Kısa dalga dönüştürücüleri üretip bunları radyolara takarak halkın basit cihazlarla çok daha geniş bir alandan radyo kanallarına ulaşmasını sağladı. Müşteriler öylesine minnettardı ki bazı evlerden tamir ücretine ek olarak pirinç de geliyordu. Ellerindeki pirinçler ve savaş sonrası kapanan tesisler sebebiyle ülkedeki elektrik üretimi fazlası Sony ekibine elektrikli pirinç pişirici fikrini verdi. Ancak bu ürünle pirinçler ya az ya da fazla pişmiş oluyordu. Bu işin böyle gitmeyeceğini gören Sony yetkilileri rota değiştirmeye karar verdiler ve Sony’yi bugün dünyanın en büyük markalarından biri haline getirecek dönüşümü gerçekleştirdiler.
Colgate: Nişasta fabrikasından diş macununa
Diş macunu ve diş temizliği ile ilgili diğer ürünleriyle tanınan Colgate bundan yıllar önce bir nişasta, sabun ve mum üreticisiydi. 1806’da New York’ta kurulan işletme kısa zamanda hızla yol aldı ve 1820’de New York’un karşı kıyısı Jersey City’de bir nişasta fabrikası açtı. Uzun yıllar başarılı bir iş sürdüren Colgate’in ilk kez diş macunu üretmesi 1873 yılına denk geliyor. 1911 yılında Colgate Amerika’daki okullara 2 milyon adet diş macunu ve diş fırçası dağıtarak diş temizliğinin önemine dair farkındalık yaratma çalışmasına girdi. Günümüzde diş bakımı dendiğinde aklımıza ilk gelen markalardan biri olması boşuna değil.
Abercrombie and Fitch: Spor mağazasından giyim markasına
Günümüzün popüler Amerikan giyim markalarından Abercrombie and Fitch 1892’de New York’ta Abercrombie Co. adında bir spor mağazası olarak açıldı. Markanın ilk kurucusu David Abercrombie kısa süre sonra mağazanın sadık müşterilerinden Ezra Fitch ile ortak oldu ve markanın adı bu dönemde Abercrombie and Fitch olarak değişti. İki ortak bir süre sonra anlaşmazlığa düştüler. Bunun sebebi Ezra Fitch’in mağazayı giyim yönüne kaydırmak istemesi, David Abercrombie’nin ise buna kesinlikle karşı çıkması ve markayı profesyonel doğa sporları malzemeleriyle kısıtlı tutmak istemesiydi. Anlaşmazlık sonucunda markanın kurucusu Abercrombie ortaklıktan çekildi ancak bildiğimiz gibi bugün marka halen Abercrombie and Fitch adıyla devam ediyor.