Teknolojiye merak duyan ve dokunmatik ekranlarla haşır neşir büyüyen Z kuşağının seviyelerine göre kodlama eğitimi veren birçok kuruluş var. Çocuklara kodlama becerisi kazandıran, onları geleceğe hazırlayan kurumları sizin için derledik.
Kodlama Atölyesi
Çocuklar için geliştirilmiş bir kodlama tarzı olan Scratch’i kullanan Kodlama Atölyesi, gönüllü üniversite öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında 8-14 yaş arası çocuklara kodlamayı öğretmek amacıyla kuruldu. İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesinde çocuklara kodlamaya giriş olarak Scratch ve code.org üzerinden dersler veren Kodlama Atölyesi’nde robotik, uygulama geliştirme gibi atölyelerle çeşitlilik artırıldı.
App Inventor atölyesi ile mobil uygulama geliştirmeyi öğrenen çocuklar, Python atölyesinde programlama dillerine giriş yapabiliyor. İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade kampüsünde hafta içi beş gün boyunca günde iki farklı saat diliminde App Inventor, Scratch, Python atölyeleri veriliyor. Dragos kampüsünde de yine hafta içi iki farklı saat diliminde Scratch ve Arduino atölyeleri var. Bir devamsızlık hakkını aşmayan öğrencilere başarı belgesi veriliyor.
Tel: 0 (505) 536 75 25
RoboZeka
7'den 70'e her yaş grubuna hitap eden İzmir'in ilk “maker atölyesi” olan RoboZeka’da Robotik, Kodlama, Model Uçak, 3D Tasarım, Raspberry Pi, Arduino, Lego ile Kodlama, 3D Baskı, Kendin Yap (D.I.Y) gibi birçok konuda atölye çalışmaları ve proje danışmanlığı gerçekleştiriliyor. 'Düşün, Tasarla, Üret' mottosuyla yola çıkan RoboZeka misyonunu, çağımızda hızla gelişen robotik, kodlama ve STEM gibi alanlarda ülkemizdeki ihtiyaca cevap verme ve uygun kriterlerde malzeme ve eğitim desteği sağlama olarak tanımlıyor.
Tel: 0 (232) 831 17 14
Robotik Eğitim Akademisi
Robotik Eğitim Akademisi, dört-beş yaş ve üstü için kodlama, beş-sekiz yaş arası çocuklara yönelik ise oyun temelli robotik kodlama ve teknoloji uygulama dersleri ile Ardunio ve maker uygulamaları dersleri düzenliyor. Yetişkinler için de atölyeler bulunan Robotik Eğitim Akademisi eğitimlerini İstanbul’da, Merter ve Beylikdüzü olmak üzere iki merkezde gerçekleştiriyor. Okul öncesi dört-beş yaş ve sonrası her yaştan çocuğa bilgisayar programlarını kodlamasını öğreten Robotik Eğitim Akademisi’nde çocuklarda algoritmik düşünce algıları oluşturulurken, çocuklara bilgisayarları yönlendirecek programları nasıl hazırlayacakları ve geliştirecekleri öğretiliyor. Robotik Eğitim Akademisi’nde tüm eğitimler, çocukların öğrendiklerini destekleyecek pedagojik oyunlar ve bilgisayarsız aktivitelerle de destekleniyor.
Tel: 0 (552) 214 68 74
İSMEK Kodlama Eğitimi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) çocuklara yönelik kodlama eğitimleri düzenliyor. 9-11 yaş arası çocukların bilgisayar programlama mantığını görsel ve eğlenceli bir şekilde öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan kodlama eğitiminde, Scratch programının kurulumu, sahne ve özellikleri, kuklalar ve özellikleri, diziler aracılığıyla görsel kod yazımı öğretiliyor. İSMEK kodlama eğitimleriyle çocukların bilişim alanında bilgi ve becerisinin artması hedefleniyor. İSMEK’in çocuklara verdiği eğitimler ücretsiz ve her sene eylül ayına kadar devam ediyor.
Bilgeadam
Bilge Adam Akademi, ilk dönemi 20 Haziran'da başlayan yaz okullarında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yazılım ve tasarım eğitimleri veriyor. Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Ankara ve İzmir şubelerinde düzenlenen yaz okullarında farklı seviyelere algoritma, kodlama, robotik, 3D tasarım ve 3D baskı öğretiliyor.
Çırak Atölye
İstanbul, Sirkeci’de bulunan Büyük Milas Han’ın üçüncü katında atölyeler düzenleyen Çırak Atölye, programlama dillerinden tasarıma, drone’lardan 3D yazıcılara, GNU/Linux ve sistem yönetimine kadar uzanan geniş bir alanda, ücretli-ücretsiz eğitim ve atölyeler gerçekleştiriyor.
12 yaş üstü çocuklara programlama yaz kampı düzenleyen Çırak Atölye’de programlama dillerinin detayları öğretiliyor. Algoritma ve kodlama eğitimlerinde çocuklar algoritma kurma yeteneği kazanıp, blok kodlama, C# ve Java konusunda bilgi sahibi oluyor. Yaz kampları Çırak Atölye’nin Göktürk şubesinde de düzenleniyor.
Tel: 0 (212) 514 68 61
Maker Eskişehir
Teknolojiyle yakından ilgili bir çocuğunuz varsa ve Eskişehir'de yaşıyorsanız Maker Eskişehir'in düzenlediği atölyelerle çocuğunuzu robot, kodlama, 3D tasarım ve yazıcı dünyasıyla tanıştırabilirsiniz. 2013 yılında kurulan Kreatif İşler dijital ajansının açtığı Maker Eskişehir, çocuğunuzun atölyeye devam edip etmeyeceğinden emin değilseniz, deneme atölyeleriyle emin olabilme şansı da tanıyor. Okul öncesi kodlama ve teknoloji atölyesi dört-altı yaş aralığındaki katılımcılar ile en fazla beş kişilik gruplar halinde gerçekleştiriliyor.
Tel: 0 (222) 320 20 24
Udemy Small Basic Programlama Eğitimi
E-learning platformu Udemy, maker çocukların internet üzerinden bilgisayar programlamayı keşfetmesini sağlayan Small Basic Programlama Eğitimi veriyor.
Çocuklar ve gençlere yönelik olan Small Basic Eğitimi ile çocukların algoritma oluşturma yeteneklerini eğlenceli bir yol ile geliştirmeleri ve programlama dilini öğrenmeleri hedefleniyor. Eğitim alan çocuklar, bilgisayar programlarının arka planda nasıl çalıştıkları hakkında bilgi sahibi olmanın yanı sıra program geliştirmeyi de öğreniyor.
Kodris
Öncelikle 8-16 yaş arasındaki çocuklara kodlama öğretmek amacıyla kurulmuş bir e-öğrenme platformu olan Kodris, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin algoritmik düşünme becerilerini artırarak ileri düzeyde bilgisayar becerisi için temel oluşturmayı sağlıyor.
Kodlamayla yeni öğrencilere yazımı kolay ve anlaşılır söz dizimine sahip, günümüzde yaygın olarak kullanılan "Phyton" dilini öğreten Kodris, öğrencilerin pek çok türde yazılım geliştirebilmesine destek oluyor. www.kodris.com adresinden kodlamaya başla butonuna tıklayarak kodris studio platformuna ulaşılabiliyor.