Başarı öykülerini uzaklarda aramaya gerek yok. Çünkü bu topraklar zorlu koşullara meydan okuyan, iyi yürekli insanların öyküleriyle dolu. Aramızdan ayrılışının 12. yılında; büyük bir başarı öyküsüne imza atan, Anadolu’nun yetiştirdiği en önemli iş adamlarından Mehmet Erdemoğlu’nu anıyoruz.
İmkansızlıklar içinde başlayan bir mücadele ve ardından gelen başarı öyküleri insanlar için her zaman merak uyandırıcı olmuştur. Ancak bu başarı öykülerini her zaman uzaklarda aramaya gerek yok. Çünkü bu topraklar, zorlu koşullara meydan okuyan azimli, çalışkan ve iyi yürekli insanların öyküleriyle dolu. Anadolu’nun yetiştirdiği en önemli iş adamlarından Mehmet Erdemoğlu’nun ilham veren başarı öyküsü de işte bu yüzden saygıyla yad edilmeyi hak ediyor.
İmkansızlıkların içinden doğan bir öykü
9 Ocak 1927, yılında Adıyaman’ın Besni ilçesinde Terzi İbrahim Efendi ile Gülsüm Hanım’ın ikinci çocukları olarak dünyaya gelen Mehmet Erdemoğlu, henüz küçük yaşlardan itibaren kendi ayaklarının üstünde gayretiyle hayatı öğrenmeye girişti. O yıllarda Malatya ilimize bağlı olan Besni’de, evden dönüştürülmüş bir ilkokulda okuyan Mehmet Erdemoğlu, ilçede ortaokul düzeyinde bir okul olmamasından ötürü eğitim hayatına devam edemedi. Ancak bu imkansızlıklar genç Mehmet Erdemoğlu’nu yıldırmadı ve onu kendine değer katacak şeyler öğrenmekten alıkoyamadı. Erdemoğlu, ilkokuldan sonra bir dokuma ustasının yanında çırak olarak çalışmaya başladı ve altı yıl boyunca ustasından dokuma zanaatının inceliklerini öğrendi.
Henüz 18 yaşına gelmeden annesini verem hastalığından kaybetmesine rağmen, çarşıda kendi dokuduğu “savan” adı verilen örtüleri satan Mehmet Erdemoğlu, zanaat ile yetinmeyip ticarete de atılacağının sinyallerini verdi. Yeni girdiği ticaret hayatında iyi ahlakı, dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile kısa sürede takdir toplayan Erdemoğlu için bu temel değerler, aradan geçen onlarca yılda bile en ufak bir değişim geçirmedi.
Ahilik geleneğinden dev üretim tesislerine
Besni’de geçen çocukluk ve ilk gençlik yıllarından sonra ticarette daha büyük işler yapabilmek için kardeşi Mustafa Erdemoğlu ile birlikte Gaziantep’e göç eden Mehmet Erdemoğlu’nun hedefleri de en az çalışma azmi kadar büyüktü. 1970 senesinde Gaziantep’te iki kilim tezgahı ile ilk kez büyük bir şehirde ticaret yapan Erdemoğlu, altı yıl sonra kardeşinden ayrılıp yola tek başına devam etti. Takvimler 1983’ü gösterdiğinde, değişen piyasa koşullarını göz önüne alarak kilim dokumacılığından halı dokumacılığına geçmeye karar veren Mehmet Erdemoğlu, 1983 yılında halı sektörünün devlerinden Merinos markasının da temellerini attı.
Çalışkanlığı, ileri vizyonu ve insani ilişkileri sayesinde kurduğu atölyeyi dev bir üretim tesisine dönüştüren Erdemoğlu, bu hamlesiyle Gaziantep’in halı sektöründe parlamasına da öncülük etti. Türk sanayiciliğine yaptığı katkılarla 1999 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hayırseverlik ödülüne ve 2000 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Mehmet Erdemoğlu, sektöründe lider isim olduğunu bu ödüllerle perçinledi.
Başarıyı ve saygıyı getiren değerleri
Tüm Türkiye’de “Besnili Bilge” olarak anılan ve asla taviz vermediği temel değerleri bugün bile ailenin yeni nesilleri tarafından kılavuz olarak kabul edilen Mehmet Erdemoğlu’na başarıyı ve saygıyı getiren değişmez kanunları ise şöyledi:
- “Asla yalan söylemeyin.
- Hiçbir zaman dürüstlükten şaşmayın.
- Kimseyi azarlamayın ve hor görmeyin.
- Kimsenin işine müdahale etmeyin.
- Bitmiş işi bozmaya çalışmayın.
- Ödemelerinizi söz verdiğiniz zamanda yapın.
- İşçinin parasını alın teri kurumadan ödeyin.
- Pazarlık yaptığınız işten ödeme sırasında, tekrar para kesmeyin.
- Söz ağızdan çıkar. Anlaşma yaptığınız bir alışverişten zarar etseniz bile dönmeyin.
- Herkese karşı hoşgörülü olun.
- Ailenize daima sahip çıkın.
- Eş, dost ve akrabalarınızı bırakmayın.
- Kapınıza gelen kimseyi geri çevirmeyin.
- Başkasını kendiniz bilin; öyle bakın.
- Servetin sınırı yoktur, mükafatı vardır.
- İşinize, insanınıza, vatanınıza, devletinize, bayrağınıza sahip çıkın.”
İş dünyasındaki etik anlayışının yanında hayırsever ve toplumsal yönü güçlü bir figür olmasıyla da öne çıkan Mehmet Erdemoğlu, 79 senelik yaşamı boyunca sayısız okul, cami, yurt, kütüphane, aşevi, taziye evi yaptırarak vatandaşların hayatlarına dokundu. 16 Aralık 2006 tarihinde aramızdan ayrılan saygıdeğer iş adamının en büyük vasiyeti Adıyaman Üniversitesi Mehmet Erdemoğlu Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ise geçtiğimiz aylarda Erdemoğlu ailesi tarafından Besni’ye armağan edildi.