Yeni başlayanlar için motosiklet aksesuarları

Yeni başlayanlar için motosiklet aksesuarları

Motosikletin olmazsa olmaz aksesuarları sırasıyla, kask, mont, eldiven, dizlik veya özel pantolon. Motosiklet kullanmaya karar verdiğinizde kesinlikle olması gereken bu dört aksesuarın ortalama maliyetini Feyzioğlu Motosiklet’ten Eda Koçyiğit’e sorduk.

Önce yeni başlayanlar için ne tür kasklar önerdiklerini sorduğumuzda, eğer bir scooter kullanıcısıysanız, başlangıç kaskları denilen daha uygun maliyetli ürünler olduğunu söylüyor Eda Koçyiğit. Ardından şöyle devam ediyor: “Scooter da olsa biz kullanıcılara full-face kasklar öneriyoruz. Bunlar komple kapalı, yani güvenliği en üst düzeyde olan kasklar.” Full-face kaskların fiyatı, 300 TL’den başlıyor. Tabii kişinin tercihine göre ekstra özelliklere göre de fiyat değişiyor. Örneğin kullanıcı güneş vizörü ve daha konforlu bir iç ped istediğinde ortalama fiyatlar 450-500 TL civarına çıkabiliyor. Scooter kullanıcılarının genellikle rahata kaçarak daha çok açık kasklar tercih ettiklerini söyleyen Eda Koçyiğit, olması gerekenin tam koruma sağlayan full-face kasklar olduğu belirtiyor. Tabii seçimin müşterinin isteğine bağlı olduğunu belirterek, bu kaskların da ortalama maliyetinin 200 TL civarında olduğunu ekliyor.

“Montların hepsinde CE koruma sertifikası olmalı”

Üç mevsimlik ve tam kışlık denilen iki çeşit mont bulunuyor.
Üç mevsimlik ve tam kışlık denilen iki çeşit mont bulunuyor.

Kesinlikle olması gereken bir diğer aksesuar ise mont. Montların hepsinin koruma düzeyi olarak testten geçmiş ürünler olduğunu söyleyen Eda Hanım şöyle devam ediyor, “Ucuz ya da pahalı olsa da hepsinin içinde CE koruma sertifikası oluyor. Montlarda hafif süngerli bir sırt koruması olur ama genel olarak baktığımızda sırt korumaları her zaman ekstradır. Onun dışında dirseklik ve omuzluk korumaları hepsinde mevcut. Ortalama fiyatlar da 500 TL civarından başlar.”

Kullanıcıların mont alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini sorduğumuzdaysa şu ayrıma dikkat çekiyor: Yaz aylarında mı kullanılacak, kış aylarında mı? Yaz aylarında ve mevsim geçişlerinde kullanılmak için üretilen, “üç mevsimlik” denilen montlar olduğunu söyleyen Eda Hanım, “Üç mevsimlik montların iç astarları oluyor, iç astarlarını iç fermuarlardan çıkarıp, bunu fileli hale getirip yazın da kullanabiliyorlar” diyor.

Kış aylarında, çok soğuk havalarda ise motosiklet kullanıcılarına direkt tam kışlık olan montlardan verdiklerini söylüyor. Üç mevsimlik montun kış aylarında kullanılamayacağını da ekliyor. Hem kış hem yaz aylarında motosiklet kullanacak olanların ise tam kışlık ve tam yazlık montların ikisinin de olması gerektiğini söylüyor. .

“Dizlik yerine pantolon öneriyoruz”

Dizlik fiyatları 50-65 TL civarında seyrediyor.
Dizlik fiyatları 50-65 TL civarında seyrediyor.

Diğer “olmazsa olmaz” aksesuarlar dizlik veya pantolona gelecek olursak, bunların da çoğu kez tercih meselesi olduğunu söylüyor Eda Hanım. Pantolon mu? Dizlik mi? Çoğu kullanıcının “Ben üşümüyorum sadece diz kapağımı korumak istiyorum” dediğini söyleyen Eda Koçyiğit, bazı kullanıcıların da hem üşüdüğünü hem korumalı bir şey istediğini söylüyor: “Çoğu müşterimiz uğraşmamak için dizlik tercih ediyor. Biz daha çok pantolon öneriyoruz. Soğuktan korumasının yanı sıra düşme durumunda pantolonun sürtünmeye karşı etkisi de var. Yani günlük pantolonun üstüne dizlik geçirdiğimizde sadece kaval kemiğimizi koruyabilir ama pantolon, düştüğümüzde sıyrılmalardan, sürtünmelerden de korur.” Pantolonlar 300 TL’den başlarken, dizliklerde fiyatlar 50-65 TL civarında.

“Eldivende avuç içi korumalara dikkat edilmeli”

Mevsim geçişlerinde de kışlık eldiven kullanılması gerekiyor.
Mevsim geçişlerinde de kışlık eldiven kullanılması gerekiyor.

Hem boyut hem maliyet olarak en küçük aksesuar ise eldiven. Eldiven de yine yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılıyor. Eda Hanım, mevsim geçişlerinde de olsa yazlık eldivenin çok fileli olduğu için üşüteceğini ve kışlık eldiven kullanılması gerektiğini söylüyor. Eldivende dikkat edilmesi gerekenleriyse şöyle anlatıyor: “Bunlarda da önemli olan avuç içi korumaları ve elin üstündeki korumalar. Avuç içi korumalı olan eldivenleri daha çok öneriyoruz. Kişi daha çok elin üstünü korusun istiyor ama düştüğümüzde, hiçbir zaman elimizin üstüne düşmeyiz, avuç içiyle sürtünürüz. O yüzden avuç içi korumalara çok dikkat edilmeli.” Eldivenlerde fiyatlar 85-100 TL arasında değişiyor.

“Ayakkabı da olması gereken aksesuarlardan”

Kışlık ayakkabılarda gore-tex olanlar tercih edilmeli.
Kışlık ayakkabılarda gore-tex olanlar tercih edilmeli.

Dört ana aksesuarın dışında Eda Koçyiğit, ayakkabının da önemine dikkat çekiyor. “Ayakkabı da olması gerekenlerden aslında ama en sonda gelen aksesuar diyebilirim. Yine de motosiklet kullanıcısının iç açık ve dış açık kemiklerini koruyabilmesi için, sağlı-sollu koruması olan ayakkabılardan kullanması gerekiyor.” Ayakkabının, bilek çabuk zedelenen ve hassas bir yer olduğundan tercih edilmesi gerektiğini de ekliyor.

Günlük hayatta kullanılan ayakkabının da bu görevi gördüğünü düşünmemek gerekiyor. Ayakkabıların da yine yazlık ve kışlık olarak ayrıldığını belirtiyor Eda Hanım: “Kışlık olanlar gore-tex, yani suya en dayanıklı olan ürünler. Yaz için de yazlık ve fileli olan ayakkabılar var. Bunda da yine tam yazlık ve tam kışlık olarak öneriyoruz. Zaten günlük hayatta da kışın kullanılan ayakkabı, yazın kullanılmaz. Hem terletme hem koku yapar ve kişi motoru çok rahat bir şekilde kullanamayabilir. Yazlık olarak da yine fileli şeyleri tercih etmelerini öneriyoruz. Yerli üretim olarak fiyatları ortalama 300 TL civarında başlıyor.”

“Ürünlere zarar gelmesinden korkmayın”

Motosiklet almadan önce ekipmanların alınması tavsiye ediliyor.
Motosiklet almadan önce ekipmanların alınması tavsiye ediliyor.

Motosiklet kullanmaya yeni başlayacak herkesin “Ben zaten yeni başladım, düşme olasılığım çok yüksek, o yüzden ucuz bir şeyler bakıyorum” dediğini söyleyen Eda Koçyiğit, bunun yanlış bir yaklaşım olduğuna dikkat çekiyor. “Bu çok hatalı çünkü düşme olasılığı çok yüksek olduğu için daha iyi bir koruma almaları lazım. Kullanıcılar olabildiğince kendilerini daha iyi hissettiren ve daha iyi koruyan ürünler tercih etmeli” diyerek ürüne zarar gelmesinden korkmamaları gerektiğini de ekliyor. Bir diğer yanlış, kısa mesafede aksesuarların önemsenmiyor oluşu. Eda Hanım, “Bazıları ‘Yazın işe gidip gelirken kullanıyorum, çok kısa mesafe zaten’ diye düşünüp önemsemiyor, ancak önemsenmediği için her zaman kısa mesafelerde daha büyük kazalar oluyor. Çok yakın bir yere gidilecek olsa dahi kullanıcı kesinlikle tüm aksesuarları kullanmalı” diyor. Motosiklet almaya karar verenlere ekipmanları önceden almalarını, motosiklet geldiğinde de ekipmanları takıp o şekilde kullanmalarını tavsiye ediyor.

Diğer aksesuarlar

Boyunluk, rüzgara karşı kullanmak için ideal ürünlerden.
Boyunluk, rüzgara karşı kullanmak için ideal ürünlerden.

Diğer ürünleri sorduğumuzda, kışın kullanacaklara diz örtüsü, eldiven yağmurluğu, üstü ve altı için yağmurluk satın almayı öneriyor Eda Hanım. Bunların dışında çok lüzumlu olmasa da daha sonra anılabilecek aksesuarlardan biri, hem kaskın içinin kirlenmemesi hem de kaskın daha iyi oturması için kullanılan balaklava. Daha çok kış aylarında tercih edilen polar boyunluklar da rüzgara karşı kullanmak için ideal. Bir diğer aksesuar da tam olarak beli koruma özelliği olan bellik.

Yeni başlayacak olanlar için de eski kullanıcılar için de olmazsa olmaz bu aksesuarlar, motosikleti dikkatli bir şekilde kullanmak kadar önemli. Kazaların yalnızca tek taraflı bir hatadan kaynaklanmadığını düşünecek olursak, ne kadar iyi birer motosiklet kullanıcısı olursanız olun ekipmanlarınız tam olmadan trafiğe çıkmayın.