Yaz aylarında uzak durulması gereken alışkanlıklar

Yaz aylarında uzak durulması gereken alışkanlıklar

Yaz aylarında sıcak ve nemli hava sağlığımızı büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle bu aylarda sağlıksız olduğunu fark etmediğimiz alışkanlıklardan uzak durmamız, sağlığımızı korumamız için önemli. İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Serinlemek için gazlı içecekler tüketmek

Vücudun su ihtiyacı kişiden kişiye göre değişse de insan vücudu günde ortalama iki-üç litre suya ihtiyaç duyar. Yaz aylarında sıcak havaya uyum sağlamak için daha çok terlediğimizden bol su içmemiz gerekir. Az su içmek, terleme mekanizmasının görevini yapmasına engel olabilir. Bu nedenle sıcak havalarda serinlemek için su ve soda tüketmek en sağlıklı yöntem. Egzersiz yaptığınızda daha fazla su tüketmeyi unutmayın.

Gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler vücudumuzun günlük alması gereken suyun yerine geçmez. Çay idrar söktürücü olduğundan vücuttan daha çok sıvı atılmasına neden olur. O yüzden çay tiryakileri sıvı kaybını engellemek için daha fazla su tüketmeli. Bununla birlikte fazla tüketilen kafeinli içecekler uykusuzluk ve kalp çarpıntısı gibi problemlere sebep olabilir.

Hazır meyve suları, gazlı içecekler veya diyet içecekler, tatlandırıcı ve birçok katkı maddesi içerir. Vücudun asit oranını arttıran ve su kaybına neden olan gazlı içecekler yerine su içeriği fazla olan taze sıkılmış meyve suları ve sodayı tercih edebilirsiniz.

Uzun süre güneşe maruz kalmak

Güneşlenirken güneş ışınlarından doğru şekilde korunmaya dikkat etmelisiniz.
Güneşlenirken güneş ışınlarından doğru şekilde korunmaya dikkat etmelisiniz.

Yaz aylarında güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşe iki saatten fazla maruz kalmak vücutta ısı birikimine yol açıyor. Bu nedenle deniz kenarında sıkça vakit geçirilen uzun yaz günlerinde güneşlenirken dikkatli olmakta fayda var. Öyle ki bronz cildin son zamanlardaki popülerliği deri kanserlerinin görülme sıklığını da artırdı. Güneşten korunmak için önlem alırken; güneş ışınlarının suyun 90 cm derinine kadar girebildiğini, U.V. filtresiz güneş gözlüklerinin de göz bebeklerinin büyümesine neden olduğu unutulmamalı.

Peki güneşten korunmak için neler yapabiliriz? Güneş koruyucu kremler, geniş şapkalar, U.V. filtreli gözlüklerle güneş ışınlarının zararlı etkilerini aza indirmek mümkün. Yüksek faktörlü ve kaliteli bir güneş koruyucu kremi güneşe maruz kalmadan yarım saat önce sürmek gerekiyor.

Abur cubur tüketmek

Yaz aylarında kızartmalar normalden daha zararlı olabilir.
Yaz aylarında kızartmalar normalden daha zararlı olabilir.

Sıcak havanın etkisiyle ve tatil, deniz kenarında daha çok zaman geçirme gibi etkenlerden dolayı yaz aylarında yemek yeme alışkanlıklarımız değişebiliyor. Kahvaltıyı atlamak, yapılan yapılan başlıca hatalardan. Metabolizmanızı yavaşlamasını istemiyorsanız kahvaltıyı atlamayın.

Yazın daha çok yenen abur cubur gıdaların vücudumuzdaki olumsuz etkileri uzun sürüyor. Fazlaca şeker ve tuz içeren cips gibi abur cubur yiyeceklerin yerine yaz aylarında sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmelisiniz. Mineral ve vitamin açısından zengin olan yaz meyveleri iyi bir tercih olabilir.

Kızartma her zaman az tüketilmeli ancak yaz aylarında normalden daha da zararlı olabilir. Sıcak havada tüketilen yağlı ve ağır yiyecekler yorgunluğa, baş ağrısına, mide sorunlarına yol açabilir. Yazın besin zehirlenmeleri daha çok görülür. Özellikle tatillerde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.

Uyku düzenine dikkat etmemek

Yaz aylarında uyumak için havadar ortamları tercih etmelisiniz.
Yaz aylarında uyumak için havadar ortamları tercih etmelisiniz.

Nemli ve sıcak havadan dolayı rahat uyumanın daha zor olduğu yaz aylarında mümkün olduğunca havadar yerde uyumak gerekir. Geç de uyusanız uyandığınız saati sabit tutarak uyku ritminizi düzenleyin. Gece geç saatlerde yatmak kan basıncını da yükseltecektir. Bunun yanında ertesi gün içinde yaşayacağınız dikkat dağınıklığı da üretkenliği etkiler.

Uzun süre klimalı ortamda kalmak

Klimalarda üreyen bakterilerin birçok hastalığa neden olduğu biliniyor.
Klimalarda üreyen bakterilerin birçok hastalığa neden olduğu biliniyor.

Klimadan kaynaklanan hastalıklara dikkat etmek gerek. Klimalar, yüz felcinden kas tutulmalarına, viral enfeksiyonlardan zatürreye kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Özellikle çocukları ve yaşlıları etkileyen bu hastalıklara karşı alerjik bünyeye sahip olanların da ekstra dikkat etmesi gerekiyor.

Örneğin lejyoner hastalığına klimadaki bakteri sebep oluyor. Klimadan zarar görmeden faydalanabilmek için klimaların bakım ve temizliğini her yıl yaptırmak, bakteri filtresini mutlaka kullanmak gerekiyor. Klima ile ortamı aşırı soğutmadan ideal sıcaklığın 25 derece olduğunu göz önünde bulundurarak çalıştırmak da önem taşıyor.