2018 yılının 2. tam Ay tutulması bu akşam (27 Temmuz) gerçekleşecek. 31 Ocak 2018'deki 150 yılda bir gerçekleşen Süper Kanlı Mavi Ay tutulmasından sonra içinde bulunduğumuz yılın 2. tam Ay tutulmasını Türkiye'den de gözlemlemek mümkün olacak.
31 Ocak'taki tutulma gibi 27 Temmuz akşamı gerçekleşecek tutulma da bir hayli özel çünkü bu tutulma içinde bulunduğumuz yüzyılın en uzun Ay tutulması olarak tarihe geçecek!
Kuzey Amerika dışındaki tüm kıtalardan gözlemlenebilecek olan tam tutulma 1 saat 43 dakika sürecek. Bu süreçte Ay kırmızı-kahverengi bakırımsı bir renge bürünecek.
Üstelik bu nadir gökyüzü olayını gözlemlemek için Güneş tutulmalarındaki gibi bir ekipman kullanımı gerekmiyor. İster dürbün veya teleskopla isterseniz de çıplak gözle tutulmayı izlemek mümkün.
Türkiye saatiyle 20.14'te başlaması beklenen tutulma saatler 22.30'a geldiğinde tam tutulma halini alacak ve bu tam tutulma 00.13'e kadar sürecek. 02.28 itibariyle de tutulma tamamen son bulacak.
27 Temmuz gecesi Mars, Dünya'ya daha yakın bir konuma gelmeye başlayacak ve oldukça parlak görünecek, böylece gökyüzü meraklılarına keyifli bir gözlem imkanı sunacak. 31 Temmuz'daysa Mars ve Dünya 2003'ten beri birbirlerine en yakın konumda olacaklar.