“Ülkemizin adını yukarılara taşımak istiyoruz”

“Ülkemizin adını yukarılara taşımak istiyoruz”

Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ile 2018 yılı planlarını ve eylül ayında Türkiye’de düzenlenecek olan Dünya Motokros Şampiyonası’nı konuştuk.

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) olarak değerlendirdiğinizde, 2017 yılı nasıl geçti sizin için?

Bereketli geçti diyebilirim. Yedi farklı sınıfta 50’den fazla yarışı ülkemizin çeşitli illerinde, kulüplerimizin başarılı organizasyonlarıyla tamamladık. Sene başında planladığımız yarış takvimimizi sezon sonunda başarıyla uygulamış olmaktan dolayı çok mutluyum. 

Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar.
Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar.

TMF’nin 2018 için hedefleri neler?

Dünya pistlerinde mücadele eden milli sporcularımız Kenan Sofuoğlu, Toprak Razgatlıoğlu, Deniz Öncü ve Can Öncü, geçen sezon sağlık problemleri yaşamalarına rağmen ay yıldızlı bayrağımızı gururla ödül kürsülerinde dalgalandırdılar. Geçirdiği kazalardan dolayı ciddi problemler yaşayan Milli Takımlar kaptanımız Kenan Sofuoğlu’nun sağlık durumu iyi ve Dünya Şampiyonluğu için tekrar hazırlıklara başladı. Kariyerinin 20. yılında bir kez daha kendisinden şampiyonluk bekliyoruz.

Milli sporcumuz Toprak Razgatlıoğlu da geçtiğimiz aylarda omuzundan ameliyat oldu ve şimdi antrenmanlara başladı. Dünya Şampiyonası için en kısa sürede hazır hale gelecek. İlk kez yarışacağı Dünya Superbike Şampiyonası, kariyeri adına genç sporcumuza çok şey katacak. Gelecek adına planlar yapıp, çok önemli başarılar beklediğimiz Öncü kardeşler Deniz ve Can, hem Dünya Gençler Şampiyonası’nda (Moto3) hem de Red Bull MotoGP Rookies Kupası’nda inşallah başarılarını sürdürecekler. Avrupa’daki diğer şampiyonalarda da, başarılı diğer sporcularımız yarışmaya devam edecek.

“Bu yıl motosiklet eğitimlerine ağırlık vereceğiz”

Milli Takımlar kaptanı Kenan Sofuoğlu, bu yıl Dünya Şampiyonluğu için tekrar yarışacak.
Milli Takımlar kaptanı Kenan Sofuoğlu, bu yıl Dünya Şampiyonluğu için tekrar yarışacak.

Dünya temsilcileri hazır. Peki, Türkiye’de durum ne?

Yurt içinde yarış takvimimizi oluşturduk. Yarış heyecanını ülkemizin her yerine götürmek istiyoruz. Sadece yarışla sınırlı kalmayıp, motosiklet eğitimlerine de bu yıl ağırlık vereceğiz. Motosiklet eğitmenleri için bir eğitimimiz olacak, bunun yanı sıra organizatör kulüplerimiz aracılığıyla motosiklete yeni başlayacak 07-12 yaş çocuklarımıza da ulaşacağız.

“Dünya Motokros Şampiyonası spor turizmi organizasyonu olacak”

Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP) bu yıl ilk kez Anadolu’da bir şehirde, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek. Burada yapılmasına nasıl karar verildi?

Daha önce 2009 yılında İstanbul’da düzenlemiştik. Dokuz yıllık aranın ardından bu büyük spor organizasyonunu Afyonkarahisar Belediyesi’nin destekleriyle, 2 Eylül 2018 tarihinde Anadolu topraklarında yapacağız. Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’ın spora büyük yatırımları var. Afyonkarahisar şehir olarak spor altyapısını tamamlamış bir kent. Sayın Başkanımız bize adeta kucak açtı. Dünya üzerinde takip edilen ilk 10 spor dalı arasında yer alan Dünya Motokros Şampiyonası sadece bir yarış değil, aynı zamanda Afyon’un bilinirliği adına tam bir spor turizmi organizasyonu olacak.

“Seyirci için nezih ortamlar oluşturmalıyız”

Salon Şampiyonası’nda 7’den 77’ye her yaştan izleyici kitlesi var.
Salon Şampiyonası’nda 7’den 77’ye her yaştan izleyici kitlesi var.

Türkiye’de motor sporları kültürünü nasıl görüyorsunuz? Gelişmesi için neler yapılabilir?

İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaptığımız iki Salon Şampiyonası, motosikletin bilinirliğini daha da artırdı. Bugüne kadar ülkemizde hiç yapılmamış hatta denenmemiş iki farklı organizasyonu peş peşe, atletizm salonunda ilk defa düzenledik. Hazırlık süreci ve salonun eski haline getirilme aşaması meşakkatli olmasına rağmen arkadaşlarımız iyi iş çıkardı. Hem yurt dışından hem de yurt içinden ciddi geri dönüşler aldık. Diğer spor branşlarında seyirci sıkıntısı yaşanırken, biz güzel bir seyirci topluluğu yakaladık. Yarış ve seyir zevki olarak tadı damağımızda kaldı diyebiliriz. Bu tarz, seyircinin her anına hakim olduğu nezih ortamları oluşturmalıyız. Salona baktığımızda 7’den 77’ye herkes tribündeki yerini almıştı. Bu tarz organizasyonları ülke geneline yayabilirsek motor sporları adına büyük bir adım atmış oluruz.

“Eğitim ihtiyacını gidermeye çalışacağız”

TMF sadece yarışlar düzenlemekle kalmıyor, motosiklet eğitimi için de çalışmalar yapıyor.
TMF sadece yarışlar düzenlemekle kalmıyor, motosiklet eğitimi için de çalışmalar yapıyor.

Bir de TMF Eğitim Kurulu var, onun çalışmaları neler?

Organizasyonlarda güzel işler yapıp, insanların takdirini kazanabilirsiniz ama gelecek ve motosiklet kültürünün güzel bir şekilde yayılması adına doğru adımlar atmalısınız. Biz eğitime çok önem veriyoruz. Hepimizin doğru bir şekilde motosiklet kullanması için eğitime ihtiyacımız var. Motosiklet trendi, ülkemizde her sene giderek artıyor. Bunun için bu işte deneyimli isimlerin yer aldığı TMF Eğitim Kurulu’nu kurduk. Kurulumuz güzel bir çalışma yaptı ve önümüzdeki günlerde motosiklet sürüşü ile ilgili müfredatı yayımlayıp, isimlerini açıkladığımız eğitmen adaylarını seminere davet edeceğiz. Motosiklet sürüş eğitmenliğini iş gibi görüp, elinde belge ve yeterliliği olmadan eğitim vermeye çalışan birçok kişi var. Ülkemizin motosiklet alanındaki bu eğitim ihtiyacını biz yasal hakkımızı kullanarak gidermeye çalışacağız.

Motosiklet kullanmanın en üst basamağı: Yarışmak

TMF’nin önceliği sporcuların iyi şartlarda yarışması.
TMF’nin önceliği sporcuların iyi şartlarda yarışması.

Türkiye’de düzenlenen tüm motosiklet yarışları TMF izniyle gerçekleşiyor. Peki, bu izinler neye göre veriliyor?

Yarışmak, bizim için motosiklet kullanmanın en üst basamağı. Bir işte mahir olup, o işte en iyilerle kendinizi sınamak istersiniz hep. Bu, günlük yaşamımızda da böyledir. Biz de federasyon olarak sporcularımızın hep en iyi şartlarda yarışmasını istiyoruz. Bunun için kanunlarla bize verilmiş yetkiyi sorumluluk alanımızda belli başlı kriterlere bağlı kalarak kullanıyoruz. Bunu yaparken de bağlı olduğumuz Dünya ve Avrupa Motosiklet Federasyonu’nun bütün yarışlarda kullanılan kuralları çerçevesinde hareket ediyoruz. Mesela yarış yapılacak pistin teknik anlamda hazır olması için şartlar var, bu her yerde aynıdır. Buna uygun bir yarış alanına sahip değilseniz bu izni alamazsınız. Sadece yarış alanı değil sporcu sağlığı ve güvenlik anlamında da kriterlere uymanız lazım.

“Dünya Motokros Şampiyonası ile bilinirliğimiz daha da artacak” 

Bekir Yunus Uçar, Türkiye’nin dünya çapında bilinen Sea to Sky, Salon Şampiyonaları ve Baja Rallilerine sahip olduğunu söylüyor.
Bekir Yunus Uçar, Türkiye’nin dünya çapında bilinen Sea to Sky, Salon Şampiyonaları ve Baja Rallilerine sahip olduğunu söylüyor.

Sizce Türkiye, motor sporlarında dünyada nerede?

Türkiye Motosiklet Federasyonu 14 yıllık mütevazı bir federasyon ve kuruluş olarak da çok genciz. Daha önce bisiklet, sonra da otomobilin içinde faaliyetlerimizi yürüttük. Daha sonra ayrılarak, hızla dünya şampiyonalarında mücadele eden sporculara sahip olduk. Milli sporcumuz Kenan Sofuoğlu’nun bayraktarlığında ülke bilinirliğimiz arttı. Pist yarışlarında Toprak Razgatlıoğlu, Öncü kardeşler Can ve Deniz’in başarılarıyla takdir ve ilgi gören bir federasyonuz. Daha yapacak çok işimiz var. Genç bir nüfusa sahibiz ve bu değerimizi doğru kullanarak ülkemizin adını daha da yukarılara taşımak istiyoruz. Dünya çapında bilinen Sea to Sky, Salon Şampiyonaları ve Baja Rallilerine sahibiz. Organizasyon olarak Dünya Motokros Şampiyonası ile birlikte bilinirliğimiz daha da artacak.

“Güzel bir yarış sezonu bizi bekliyor”

Federasyon, genç yeteneklerin de yanında.
Federasyon, genç yeteneklerin de yanında.

Dünya Superbike ve Supersport Şampiyonaları’nda iki milli sporcumuz da yer alacak. Federasyon olarak bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Yukarıda 2018 yılı hedeflerimizi sayarken Milli Takımlar kaptanımız Kenan Sofuoğlu ve milli sporcumuz Toprak Razgatlıoğlu’ndan kısaca bahsetmiştim. Her iki sporcumuz da dünya pistlerinde ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırıp, İstiklal marşımızı okutmak için gaz açıyorlar. Dünya Supersport Şampiyonası’nda efsaneleşen milli sporcumuz Kenan Sofuoğlu, 6. Dünya şampiyonluğu hedefiyle yeni sezona hazırlanıyor. Şubat ayında Avustralya ile yarış takvimi start alacak. İnşallah güzel bir yarış sezonu bizi bekliyor. Genç yeteneğimiz Toprak Razgatlıoğlu’da Kenan abisinin çizdiği yolda bu sene yürümeye devam edecek. Yeni bir sınıfta Dünya Superbike Şampiyonası’nda mücadele edecek. Bütün gözler genç yeteneğimizin üzerinde olacak. İnşallah hem Kenan abisinin hem bizim yüzümüzü güldürecek. Toprak’ta biz bu gücü görüyoruz.