Süslü, bakımlı ve vegan

Süslü, bakımlı ve vegan

Vegan olmak genel olarak beslenmeyle bağdaştırılsa da aslında hayatın her alanında, hayvanlardan yararlanılan hiçbir ürünü tüketmemeyi gerektiriyor. Bunun en önemli adımlarından biri de kozmetik... 

Vegan olmak sadece “Et, süt, yumurta” yememekle bitmiyor çoğu kişiye göre… Bir kere bu konuyu düşünmeye başladığınızda, kullandığınız her şeyi sorgulamaya başlıyorsunuz. Örneğin diş fırçasından, evdeki temizlik ürünlerine kadar birçok farklı alandaki üretim için hayvanların kullanıldığını fark ediyorsunuz. Hayvanın vücut bütünlüğüne sadece onlardan gıda elde etmek için değil, hemen hemen hayatımızdaki her şey için zarar veriyoruz. Üstelik onların ve kendimizin yaşam alanlarına, gezegene verdiğimiz zarar da cabası...

Bunun en rahatsız edici boyutlarından bir tanesi de kozmetik. Güzellik ve bakım ürünlerinin büyük bir kısmı hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle elde ediliyor. Rengini beğenip aldığınız sonrasında belki de hiç kullanmadığınız, bir kenarda köşede kalan, iyice eskiyince attığınız bir göz farı ya da rujunuz vardır illa ki... Bunlar bir hayvanın hayatına mal olmuş olabilir örneğin. Ya da illa ki önemsiz olmasına gerek yok. Bugüne dek aldığınız en iyi yüz kremini, hayatınızı değiştiren ruju ya da kirpiklerinizi muhteşem gösteren rimeli düşünün. Gerçekten bir hayvanın acı çekmesine değer mi herhangi biri?

Testler hayvanlar üzerinde yapılmıyor

Ürünlerini hayvanlar yerine gönüllü insanlar üzerinde test eden markalar da var.
Ürünlerini hayvanlar yerine gönüllü insanlar üzerinde test eden markalar da var.

Eğer siz de böyle düşünüyor ama hangi ürünü kullanacağınızı bulmakta zorlanıyorsanız birkaç önerimiz var. Bu alanda hem bütçeye uygun hem de ürün çeşitliliği bakımından ilgi çeken bir marka Rossmann. Rossmann’ın makyaj ve bakım ürünleri hayvan testleri yapılmadan üretiliyor, daima kanıtlanmış ve onaylı içerikler kullanılıyor. “Ürünler onaylı kuruluşlarda test yaptırmaya gönüllü kişiler üzerinde test edilir, ürün felsefemiz hayvanlar üzerinde herhangi bir test yapılmasına karşıdır” diye de belirtiyorlar. Temizleme sütü, tonik, gündüz ve gece kremi ve göz kreminden oluşan serisi, yaş alırken güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya olanak tanıyor. Güneş koruyucu kremlerden saç ürünlerine farklı ürün seçeneklerini de Rossmann’da bulabilirsiniz.

Öne çıkan ve geniş bir ürün seçkisi bulunan bir başka marka da Body Shop. Makyaj fırçasından parfüme, makyaj ürünlerinden bakım ürünlerine geniş bir skalası bulunan Body Shop’ta rahatlıkla vegan ürünler bulabilirsiniz. Markanın bu konudaki politikası tamamen vegan ürünleri ulaşılabilir hale getirmek üzere. Ancak bazı ürünlerde bal bulunabiliyor. Buna dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca; Too Faced, Urban Decay ve Becca da vegan ürünler bulabileceğiniz markalar. Obsessive Compulsive Cosmetics de tamamen vegan ürünler üreten bir marka.

Saç boyalarına dikkat

Kına, saç boyalarının yanında vegan bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Kına, saç boyalarının yanında vegan bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Saç boyamak da veganlar için yeni şeyler öğrenmek zorunda olmak demek. Kuaförlerde kullanılan boyaların neredeyse hiçbiri vegan değil. Bunun için kendi boyanızla kuaföre gitmeniz ya da evde kendi saçınızı boyamanız gerekebilir. Bu alanda Logona ve Sante öne çıkan markalar. Ancak eğer renk konusunda özel bir tercihiniz yoksa kınanın da aslında vegan saç boyası olduğunu söyleyebiliriz. İlla öyle pahalı bir boya almanıza gerek yok. Bildiğimiz kına, size yeter.

Büyük markalar yerine yerel üretimleri tercih ediyorsanız ise Ayn-ı Şifa’dan mutlaka haberdar olmalısınız. Ağırlıklı olarak Ege’den topladıkları otlar, çiçeklerle kremler; kokular, yağlar üreten bir marka Ayn-ı Şifa. Hamileler, bebekler için de özel ürünleri var. Kendi topladıkları bitkilerle yaptıkları üretimler vegan ve denemeye değer. Instagram ve Facebook’tan Ayn-ı Şifa ismiyle bu oluşuma ulaşmanız mümkün.

Kullanmak istediğiniz markaları sorgulamak için de oluşturulmuş sistemler var. Türkiye Vegan Derneği web sitesi, Avrupa Vejetaryen Birliği tarafından verilen ve tüm dünyada en güvenilir vegan/vejetaryen ürün etiketi olarak kabul edilen V-LABEL’ın gıdadan sonra şimdi de kozmetikte kullanılmaya başlandığını duyurdu. Bu etiketi gördüğünüz ürünleri de güvenle kullanabilirsiniz.