Spor salonlarına gidecekler için önemli noktalar!

Spor salonlarına gidecekler için önemli noktalar!

Spor salonları yeniden açılmaya başladı. Spor salonuna gitmeyi düşünenler için dikkat edilmesi gereken kimi noktalar var. Pandemi süresince spor salonlarında hangi önlemleri almak gerekiyor?

Egzersiz yapmak bedeniniz ve moraliniz için önemlidir. Sizi dinç tutar, moralinizi yükseltir ve fiziksel olarak şekle girmenize yardımcı olur. Ancak şu zamanlarda dünyanın kaosla boğuştuğu bir süreç yaşıyoruz. Pandemiyle mücadele sürse de evlerde kalmanın zorunlu olduğu dönem yavaş yavaş geride kalıyor. Karantina sürecinde alınan kilolar için de çözüm arayışları başlıyor. Karantinanın temkinli bir şekilde kalkmasıyla birlikte insanlar spor salonlarının gitmek için güvenli olup olmadığını sormaya başladı. Kilolardan kurtulmak için en yakınınızdaki spor salonuna koşmadan önce spor salonları hakkındaki bu rehberimizi incelemenizde fayda var.

Maske kullanımı, sterilizasyon ve yüze dokunulmaması gibi günlük hayattaki kurallar tabii ki spor salonlarında da geçerli. Ancak kapalı bir alanda, ortak alet kullanımını gerektiren bir durumda iki kat dikkatli olunması gerekli. İnsanlarla aynı aletleri kullanacağınız, kapalı bir alanda egzersiz yapmak koronavirüse yakalanma ihtimalinizi artıracaktır. Bu nedenle alınması gereken önlemleri sizin için derledik.

Kilolardan kurtulmak için spor salonlarına yönelim başladı.
Kilolardan kurtulmak için spor salonlarına yönelim başladı.

Risk değerlendirmesi yapın

İlk olarak incelemeye kendinizden başlamak gerekli. Tıbbi durumunuzu değerlendirmeli ve enfeksiyon riski yüksek olan biri olup olmadığınıza karar vermelisiniz. Buna göre spor salonuna gitmenin siz ve çevrenizdekiler için ne kadar riskli olduğuna dair kendi değerlendirmenizi yapmak önemli.

Açıklanan bilgilere göre 65 yaş ve üstü için enfeksiyon ihtimali artıyor ve hastalığa yakalanmak daha riskli bir hal alıyor. Diyabet, kalp ya da akciğer hastalığı gibi altta yatan bazı sağlık durumları olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için de riskler bir hayli yüksek. Eğer yüksek risk grubunda yer alıyorsanız, spor salonuna gidip de risk almanız tehlikeli olacaktır. Aynı şekilde evde yüksek risk grubunda olan biriyle yaşıyorsanız onun güvenliği için de risk oluşturabilirsiniz. Evde yapılabilecek egzersizler bulabilir ya da hafif tempolu koşu, yürüyüş gibi dışarıda sosyal mesafeyi koruyarak yapabileceğiniz sporlara yönelebilirsiniz.

Eğer yüksek risk grubunda yer alıyorsanız risk almayın.
Eğer yüksek risk grubunda yer alıyorsanız risk almayın.

Spor salonunun aldığı önlemlere dikkat edin

Her ülkenin spor salonlarında alınması gereken önlemlere dair farklı kuralları var. Ancak bunların ortak noktasında maske kullanımı, sosyal mesafeyi korumak gibi temel önlemler yer alıyor. Spor salonuna kayıt olmadan önce salonun aldığı önlemlere bakmanız akıllıca olacaktır. Girerken ateşinizi ölçüyorlar mı? Çalışanlar ve diğer üyeler ekipman temizliği yapıyorlar mı? Maske takmayan birileri var mı? Bu gibi detaylara dikkat etmek kişisel korunmanız için çok önemli.

Her kullanımdan önce ve sonra, ağırlıklar da dahil olmak üzere tüm ekipmanların rutin olarak dezenfekte edilmesi, önlemleri içeren yazılı duyurular asılması ve fiziksel mesafenin korunmasına dikkat edilmesi de spor salonlarının daha güvenli olmasını sağlıyor. Eğer iş saatleri içinde giderseniz, daha az kişiyle ortak bir alanı paylaşacağınız için gireceğiniz risk de bir miktar azalacaktır. Spor salonları için açıklanan kuralların çoğu da spor salonunda kalabalığı önlemeyi hedefliyor. 

Eğer iş saatleri içinde giderseniz, daha az risk olacaktır.
Eğer iş saatleri içinde giderseniz, daha az risk olacaktır.

Sosyal mesafeye çok dikkat edin

Spor salonlarında sosyal mesafeye dikkat etmek gerçekten büyük önem taşıyor. Egzersizlerinizi yaparken diğer salon üyelerinden 2 metre mesafede olduğunuza emin olun. Ayrıca 2 metre mesafe içinde derin nefes alıp veren biri varsa, mesafeyi 3 metreye çıkarın. Çünkü derin nefes alıp verilmesi durumunda virüsün nasıl hareket ettiği şu an için bilinmiyor. Spor yaparken normalden daha fazla nefes alıp verirsiniz ve bu da riskin artmasına yol açar.

Grup dersleri alıyorsanız ya da bir grup egzersizine katılacaksanız bir daha düşünün. Grup dersleri genellikle bir odada gerçekleşir ve ders sırasında sosyal mesafeyi korumak zorlaşacaktır. Güney Kore'den yapılan küçük bir çalışmada, 12 farklı spor tesisi koronavirüs yayılımı açısından incelendi. Enfeksiyonun, 22 kişilik fitness dansı derslerinde hızla yayıldığı bulundu. Oysa sadece yedi veya sekiz katılımcının olduğu, az hareket gerektiren yoga ve pilates sınıflarında hiç yayılma olmadı.

Dolayısıyla eğer bir grup dersi almayı düşünüyorsanız ders alanının geniş olduğundan, kişi sayısının az olduğundan ve sosyal mesafe kuralına uyulduğundan emin olun.

Grup derslerinden çok bireysel egzersizlere yönelin.
Grup derslerinden çok bireysel egzersizlere yönelin.

Hava dolaşımına dikkat edin

Küçük ve havalandırması riskli spor salonlarından uzak durmak riski azaltmanın en önemli yollarından biri. Büyük, havalandırması iyi, pencereleri açılabilir olan bir spor salonu seçmeniz akıllıca olacaktır. Aletlerin farklı katlara yayıldığı, birkaç kattan oluşan bir spor salonu, sosyal mesafeyi korumanıza da yardımcı olacaktır. Eğer zorlu bir egzersiz yapıyorsanız daha fazla hava nefes vermeye eğilimlisiniz. Geniş alanda spor yapmak daha fazla hava akışı sağlar, bu da virüsün havadaki konsantrasyonunu seyreltir ve muhtemel bulaşma riskini azaltır.

Birinin hastalık belirtisi göstermemesi taşıyıcı olabileceğini unutturmamalı. Henüz hastalık belirtisi göstermeyen ya da hastalığı belirtisiz atlatan kişilerin burnunda veya boğazındaki virüs seviyeleri, çevresindeki insanların enfekte olmasına sebep olabilir. Dr. Muhterem Köseoğlu, spor yaparken maske takmanın çok hayati olduğunu söylüyor. Maske ile spor yapmanın zor olduğu bir gerçek ancak hijyen açısından çok önemli. Köseoğlu, “Maske takmakta zorlanan kişiler pamuklu tipte bez kullanabilirler. Ancak ağız ve burnu korumak çok önemli” diyor.

Doktor Muhterem Köseoğlu, spor sırasında maske kullanılmasını öneriyor
Doktor Muhterem Köseoğlu, spor sırasında maske kullanılmasını öneriyor

Sporda kullanılan malzemelere dikkat!

Dr. Muhterem Köseoğlu, spor sırasında kullanılan malzemelere de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Eldiven kullanımının spor yaparken elzem olduğunu belirten Köseoğlu, “Ancak spor eldiveni yerine lastik eldiven kullanımı elde alerjik reaksiyonlara, egzamaya, mantarlaşmaya sebebiyet verebiliyor. Bu da bakteriyel ortam oluşmasını sağlıyor. Spor eldiveni kullanılması, lastik eldiven kullanılıyorsa da minimum süreyle takılması önemli” diyor. Ayrıca ağır egzersizlerle birlikte kullanılan kas yapıcı gıda takviyelerinin de hastalık riskini artırabileceğine dikkat çekiyor. Bunun nedeni ise bu tip takviyelerin kandaki kimi biyokimyasal enzimlerin dengelerini değiştirebilmesi ve hastalığın görünürlüğünü azaltması. 

Ağır egzersizlerle birlikte kullanılan kas yapıcı gıda takviyelerine dikkat!
Ağır egzersizlerle birlikte kullanılan kas yapıcı gıda takviyelerine dikkat!

Spor salonları önlemlerini açıkladı

Birçok spor salonu pandemi sürecinde yeni kurallar edindi. Örneğin, Macfit bu süreçte aldığı önlemleri internet üzerinden açıkladı.

● Tüm kulüpler nanoclear teknolojisi ile dezenfekte ediliyor.

● Her ders sonrası stüdyolar ve her kullanım sonrası tüm ekipmanlar düzenli olarak en üst seviyede dezenfekte ediliyor.

● Kulübün belli noktalarına el dezenfektanı yerleştirildi.

● Kulübün genel temizlik sıklığı artırıldı.

● Dolaplar düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

● Tüm ekipmanların yerleşimini sosyal mesafe kurallarına göre düzenlendi.

● Sosyal mesafeyi korumak için dolap kullanımını düzenlendi.

● Tüm stüdyolara “sosyal mesafe zemin etiketi” konumlandırıldı.

● Eğitmenler fiziksel temasta bulunmadan ders veriyor.

● Havalandırma sistemimizin tamamen dış ortamdan alınan, yüzde 100 temiz hava ile çalışması sağlanıyor.

● Kulüp girişlerinde temassız ateş ölçer ile ölçüm yapılıyor.

● Soyunma odalarında ortak kullanım alet ve kozmetik ürünleri geçici bir süreliğine kaldırıldı.

Aynı şekilde Snap Fitness da genel bir bilgilendirme yaptı. Yukarıdaki kurallara ek olarak Snap Fitness şubelerinde sosyal mesafeyi korumak için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurallar uyarınca randevu sistemine geçildi ve kişi sayısı spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırıldı. Egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışında spor salonlarında müşterilerin beklemesine izin verilmeyecek ve kulüpler kapanmadan önce yapılan, TÜBİTAK ve TSE onaylı nano teknolojik ürünle, yüzeyde ortalama üç ay kalıcılık sağlayan dezenfeksiyon işlemi, açılış öncesi tekrar yapılacak ve salgın tamamen yok olana kadar üç ayda bir tekrar edilecek.