“Son paylaştığım fotoğrafı neden beğenmedin?”

“Son paylaştığım fotoğrafı neden beğenmedin?”

Bugün teknoloji, insan ilişkilerinin seyrini belirleyen önemli faktörlerden. Birinin Instagram'da paylaştığı fotoğrafı like'lamak kadar like'lamamak da derin anlamlar içerebiliyor! Hele ki unfollow etmek... O zaman gelin, kadın-erkek ilişkilerinde internetin etkilerine yakından bakalım.

Her güncellemesi olay olan WhatsApp, ilişkileri en çok etkileyen uygulamalardan biri şüphesiz. Son görülme zamanı, mesaj iletildi anlamına gelen iki tik, bunlar da yetmiyormuş gibi karşı tarafın mesajı okuduğu anlamına gelen mavi tik... Günümüzde, özellikle de gençler için en büyük tartışma nedenlerinden biri, taraflardan birinin çevrimiçi olmasına rağmen gönderilen mesajda iki mavi tiki görememek
Günümüz ilişkilerinde en sık sorulan sorulardan biri: “Gecenin üçünde neden WhatsApp’a girdin!”
Günümüz ilişkilerinde en sık sorulan sorulardan biri: “Gecenin üçünde neden WhatsApp’a girdin!”

Kadın için de erkek için de ilişkilerde en sık sorulan sorulardan biri şu artık: “Gece 03.00’te neden WhatsApp’a girdin?” Bu öyle önemli bir soru ki, soramayanlar veya cevap alamayanlar konuyu Google’a sormuşlar! Google’a konuyla ilgili bir şey yazdığınızda sosyal paylaşım sitelerinde, sözlüklerde sıralanan başlıklar şu şekilde; “Bir erkek gecenin üçünde niye WhatsApp’a girer?”, “WhatsApp’ta gece üç buçukta online olan sevgili”, “Gece üçte WhatsApp’ta online olan kızın amacı?” Ve aramayı yapan bilir ki yalnız değildir...

Sevgiliyi çıldırtmanın yolu!

Eski aşklar tarih oldu! Artık ilişkiler akıllı telefonlar üzerinden yürüyor...
Eski aşklar tarih oldu! Artık ilişkiler akıllı telefonlar üzerinden yürüyor...

Yaşanan olaylarda, “Son görülmeyi neden kapadın?” sorgulamasını haklı çıkaran örnek de ne yazık ki mevcut. Genelde sevgilisi varken başka birileriyle de görüşen kişiler, çevrimiçi yakalanmamak için geç saatleri tercih ediyor ve son görülmesi kapalı olduğundan gizliliği koruyabiliyorlar. Gerçekten yazışmayı sevmeyenlerin savunması ise “Millet görüyor sonra neden cevap vermedin diye kızıyor” oluyor. Bunu eğlenceye çevirmeyenler de yok değil. Sevgilisinin tepkisini merak edenler, “Dur gecenin üçünde çevrimiçi olayım da görünce çıldırsın” diyenler, durum güncellemeleriyle dolaylı yoldan mesaj gönderenler…

Aldatılma korkusu yaşayan veya sürekli ilgisizliğe maruz kalanlar için bu en son görülme konusu o kadar önemli ki, bu ihtiyaca karşı yeni uygulamalar bile üretilmiş durumda. WhatsApp'ın son güncellenen özelliklerinden biri de kişilerin son görülme tarihini kapamasıydı. WhatsDog adındaki uygulama, sevgiliniz rehberdeki gizlilik ayarlarından kendisini görünmez yapsa bile, WhatsApp'ta çevrimiçi olduğu zaman size bildirim gönderiyor. İş o kadar ileriye taşınmış ki, bir nevi, istenilen numara için dedektif tutulmuş gibi. Örneğin o numaranın son 24 saat içinde, bir haftada ya da 30 günde WhatsApp’a kaç kez bağlandığına, hatta kaç dakika kaldığına dair istatistiği gösteren bir takvim oluşturuluyor.

İlişki durumuna dikkat

Sosyal medyada kimlerin fotoğraflarını like’ladığınıza dikkat edin!
Sosyal medyada kimlerin fotoğraflarını like’ladığınıza dikkat edin!

Facebook, Twitter ve Instagram’da da durum farklı değil. Facebook’ta “ilişki durumu”nda ne yazdığı veya neden bir şey yazmadığı, öncelikle aşılması gereken bir sosyal medya gündemi. Sosyal medya uygulamalarına gelen her güncelleme, ilişkileri de etkiliyor desek yanlış olmaz. Örneğin Instagram’a gelen, son görülme zamanını gösteren özellik de bunlardan biri. Yani “Son paylaştığım fotoğrafı neden beğenmedin?” sorusuna “Bugün hiç Instagram’a bakmadım ki” cevabını vermeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü karşınızdaki kişi, son görülme zamanınıza bakabilir. Google’a “Instagram’da son görülme” yazıldığında tüm başlıklar “Instagram’da son görülme özelliği nasıl kapatılır?” şeklinde sıralanması da boşuna değil...

Kısacası Instagram, diğer sosyal medya hesaplarına göre takibi daha kolay ve ilişkilerde daha etkin diyebiliriz. “O adamın ya da o kadının fotoğrafını neden beğendin?”ler, “O insanı takip etmeni istemiyorum”lar, “İkimizin fotoğrafını hiç paylaşmıyorsun”lar… Bu cümleler artık pak çok ilişkinin birer parçası.

Fotoğraf paylaşmamak neyi gösterir?

Sosyal medya kullanmayanların bile sosyal medyayla dolaylı da olsa bir ilişkisi oluyor.
Sosyal medya kullanmayanların bile sosyal medyayla dolaylı da olsa bir ilişkisi oluyor.

Yaşanmış bir serzenişten örnek verelim: “Selfie çekmiyorsun, hiç paylaşım yapmıyorsun, sen git anca Hakkı Abi’nin fotoğrafını beğen!” Bu sitemi eden kişinin düşüncesi aslında şu: “Fotoğraf çekip paylaşmaması, acaba bana değer vermediğinin mi göstergesi?”

Bir de şüpheli durumlar var ki, onlar en fenası… Sosyal medyada artık herkes birer “stalker”. Stalker’ların mesaisi hiç bitmiyor. Kim kimi takipten çıkarmış, kim kimi like’lamış hatta kim kimi like’lamamış, bunlar ilişkiler hakkında oldukça önemli bilgiler veren şeyler. Instagram’ın önemli rol oynadığı bir ilişkide en çok yaşanan durumlardan biri, bir erkeğin başka bir kadının fotoğraflarını like’laması veya bir kadının başka bir erkeğin fotoğraflarını like’laması. Özellikle flört aşamalarında karşı tarafı tanımaya da yardımcı yegane durum olarak bu görülüyor.

Yine yaşanmış hikayelerden birinde, bir stalker’ın şüphelerinin yersiz çıkmaması, Instagram’ın gücünü bir kez daha ispatlıyor! Taraflar farklı şehirlerde ilişki yaşayan iki kişi olunca, iş daha da detaylara bağlı oluyor. Bu noktada stalker’a çok daha fazla iş düşüyor. Taraflardan birinin sürekli aynı kişinin fotoğraflarını, es geçmeden her paylaşımını beğenmesi, diğer tarafta şüphelere yol açıyor. Bunun üzerine yapılan araştırmada ortaya çıkan acı gerçek, bu beğenmelerin boşuna olmadığını gösteriyor. 

Aldatıldığını sosyal medyadan öğrenenlerin yanı sıra sosyal medyadan duyuranlar bile var!
Aldatıldığını sosyal medyadan öğrenenlerin yanı sıra sosyal medyadan duyuranlar bile var!
Bir Instagram hesabından, konserden yapılan bir canlı yayına gelen şu yorum her şeyin özeti gibi: “Şu an aldatılıyorum. Erkek arkadaşımın yanında bir kadın var, kol kolalar. Emin olmam lazım, lütfen kamerayı seyircilere çevirin.”