Şehrin ortasında saklı cennet: Atatürk Kent Ormanı

Şehrin ortasında saklı cennet: Atatürk Kent Ormanı

Sarıyer Hacıosman’da yer alan Atatürk Kent Ormanı, 19 Mayıs 2020 tarihinde kapılarını açtı. Doğayı ve yeşili sevenlerin kısa sürede ilgi odağı haline gelen Atatürk Kent Ormanı, şehrin karmaşasından uzaklaşıp nefes almak isteyenler için en doğru adres! 

İstanbulluların önemli ihtiyaçlarından birini karşılıyor

Milyonlarca kişinin yaşadığı ve nüfusu her geçen gün daha da artan İstanbul’da günlük hayatın stresinden, şehrin kargaşasından uzaklaşıp nefes alabileceğiniz yerlerin sayısı epey az. Tam da bu ihtiyacı karşılamak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, Atatürk Kent Ormanı için yoğun çalışmalara başlamıştı. Yürütülen çalışmalar tamamlandı ve Sarıyer Hacıosman’daki Atatürk Kent Ormanı henüz birkaç ay önce İstanbul’da yaşayan vatandaşların hizmetine açıldı. Pandemi süreci ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle kısmi katılımla gerçekleşen açılış, gündemin fazlasıyla yoğun olmasından ötürü çok ses getirmese de Atatürk Kent Ormanı İstanbullular tarafından keşfedilmeye, sıkça ziyaret edilmeye başlandı. Ormanın belli noktalarında çalışmalar ve inşaat devam ediyor. Ancak aylar önce bizzat belediye tarafından söz verildiği için ormanın açılışı 19 Mayıs 2020 tarihinde yapıldı. Özellikle egzersiz yaptıktan sonra göllerin etrafındaki banklarda oturarak doğanın, ağaçların ve kuşların tadını çıkarmak isteyenlere hitap ediyor.

Atatürk Kent Ormanı yeşilliklerin içerisinde spor yapmak için çok uygun
Atatürk Kent Ormanı yeşilliklerin içerisinde spor yapmak için çok uygun

Üç gölet ve 12 km’lik bir yürüyüş parkuru var

Hacıosman metro istasyonundan beş dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz Atatürk Kent Ormanı, ziyaretçilerin günlük egzersizlerini rahatça yapabilecekleri bir atmosfere sahip. Şehrin merkezinde bin dönümlük bir arazide yer alan ormanda toplam üç gölet var. Öyle ki göletlere uzaktan bakarken veya yanlarında yürürken kendinizi İstanbul’a çok uzak, bambaşka bir yerdeymiş gibi hissedebiliyorsunuz. Yürüyüş ve koşu parkurunda isteğe uygun üç rota bulunuyor. Kolaydan zora doğru 1.8 km, 2.8 km ve 3 km’lik rotalar. Parkurları seçtiğiniz rotaya göre 20-40 dakikada tamamladıktan sonra ağaçların altında manzarayı seyrederek dinlenebilirsiniz. Yürüyüş ya da koşu haricinde de egzersizler yapmak isteyenler için yürüyüş parkurunun yanı başında bir fitness alanı mevcut.

Atatürk Kent Ormanı’ndaki seyir terasının manzarası görülmeye değer.
Atatürk Kent Ormanı’ndaki seyir terasının manzarası görülmeye değer.

Görenleri şaşırtan seyir terası

Yürüyüş parkuruna girmeden, orman alanındaki tabelaları takip ettiğiniz takdirde kısa süre içinde görenleri hayran bırakan bir seyir terasına ulaşıyorsunuz. Büyük gölet manzaralı olan bu seyir terası, daha şimdiden Atatürk Kent Ormanı’nın “selfie alanı” olmuş durumda. Hatta yakında teras manzarasıyla fotoğraf çekilmek isteyenler sıra beklemek zorunda kalabilirler. Seyir terasındaki merdivenleri izleyerek göle doğru indiğinizde ise yürüme parkuruna gölün hemen kıyısından kuş sesleri ve tertemiz hava eşliğinde devam edebiliyorsunuz.

Akşam 22.00’ye kadar ziyaret edilebilir

Toplu taşıma ile oldukça rahat ulaşabileceğiniz Atatürk Kent Ormanı’nın şimdilik herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Hacıosman metrosunun yanı sıra 25, 25A, 25S1, 29M1, 29M2, 42A, 42HM, 47L, 48D, 59HS, 59RH, 62H, 150, 151, 154 numaralı otobüslerle ormana varabilirsiniz. Ormanı haftanın her günü 05.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Tüm yolları güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları ile aydınlatıldığından akşam yürüyüşleri için de uygun koşulları sağlıyor. Üstelik yol kenarlarında çok sayıda bank da var.

Ormandaki kuşların türlerini ve detayları panolarda yazıyor.
Ormandaki kuşların türlerini ve detayları panolarda yazıyor.

Bitki örtüsü ve kuş türleri

Atatürk Kent Ormanı’nda 10’dan fazla ağaç türü yer alıyor. Ağaç türlerini alandaki panolarda da görmek mümkün. Mazı meşesi, Macar meşesi, kızılağaç, titrek kavak, kızılçam, ceviz, erik, fıstık çamı, servi, kiraz, incir, elma ağaçları örnek olarak verilebilir. Ormanın en önemli özelliklerinden biri de göletleri ve zengin bitki örtüsüyle kuşlar için mükemmel bir ortam yaratması. Kızılgerdan, karatavuk, çit kuşu ve bülbül ormanda en sık rastlayabileceğiniz kuş türleri. Göletlerde ise yalıçapkını, yeşilbaş, su tavuğu ve gri balıkçıla rastlayabilirsiniz. İstanbul’un diğer parklarından ortalama iki kat daha fazla kuş türüne ev sahipliği yaptığı için çiçeği burnunda kuş gözlemcileri ormanı ziyaret edebilirler. Ayrıca doğal yaşamın ve orman içindeki ekolojik dengenin korunması için piknik yapmak yasak.

Atatürk Kent Ormanı’ndaki Atatürk ve çocuklar heykeli.
Atatürk Kent Ormanı’ndaki Atatürk ve çocuklar heykeli.

Şehir ormanları için önemli bir adım

New York’taki Central Park, Londra’daki Hyde Park, Berlin’in Tiergarten’i pek çok ünlü şehrin kendisi kadar ünlü parkları vardır. Hatta şehirler genişleyip gelişirken bu parklar kutsal birer mabet gibi dokunulmazdır. Aslında İstanbul’un da bir merkezi parkı, şehrin orta yerinde, gözler önünde bir yeşil alanı varmış. Hala da kısmen var… Evet tahminlerinizde yanılmıyorsunuz, Taksim Gezi Parkı. Fakat bu parkın kurulduğu yıllarda Maçka Parkı’na kadar olduğunu, bugün Swiss, Hilton, Divan, Hyatt Regency, The Ritz Carlton ve Ceylan Intercontinental gibi otellerin arazilerinin bu merkezi parktan koparıldığını pek az kişi bilir. Yani İstanbul’un merkez parkı zaman içinde başka yerlere devredilmiştir. İstanbul neredeyse merkez parksız kalmıştır. Yine de bu iki park, Taksim Gezi ve Maçka Parkları şehir sakinlerinin soluk alabildiği az sayıda yeşil alandan ikisi. Atatürk Kent Ormanı da göletleri, üç kilometreyi aşkın yürüyüş parkuru ve peyzaj düzenlemesiyle İstanbul’un merkez park ihtiyacını gidermeye yönelik önemli bir adım.

Parkta yer alan kuş heykeli.
Parkta yer alan kuş heykeli.

İstanbul, yeşil alan konusunda son sıralarda

Dünya şehirleriyle ilgili dikkat çekici raporlar hazırlayan World Cities Culture’ın son raporunda İstanbul, yüzde 2.2’lik yeşil alan oranıyla listedeki 34 şehir arasında en son sırada yer alıyor. Listenin birinci sırasında yüzde 68 ile Oslo, 12’nci sırasında yüzde 27 ile New York, 29’uncu sırasında ise yüzde 9 ile Paris var. Dünya Park ve Bahçeler Kurumu (NRPA) tarafından önceden yayınlanan bir raporda ise İstanbul’daki yeşil alanların artırılması gerektiğine vurgu yapılmıştı. Bu nedenle Atatürk Kent Ormanı gibi kıymetli fikirlerin desteklenmesi ve yeşil alanların korunması daha yaşanılabilir bir dünya için hepimizin görevi.