Saruhan Çinay ile yelken sporuna dair merak edilenler

Saruhan Çinay ile yelken sporuna dair merak edilenler

Türkiye’nin en eski sporlarından olan yelken sporunu ve bu spor dalıyla ilgili tüm merak edilenleri Heybeliada Su Sporları Kulübü’nünde görev alan Antrenör Saruhan Çinay ile konuştuk.


Ülkemizi 119 kez milli yelken sporcusu olarak temsil eden Saruhan Çinay, 1996 yılında yelken sporuna başlamış. Şimdiye dek pek çok spor kulübünde çeşitli görevler alan Çinay, 2012 ve 2013 yılları arasında Yelken Milli Takım Antrenörlüğü görevini üstlenmiş, 2013 yılında Avrupa ve Dünya Şampiyonalar'ında, Olimpik Yelken Takımı'nın antrenörlüğünü yapmış ve halen Heybeliada Su Sporları Kulübü'nde yelken koordinatörlüğü görevini sürdürüyor.

Bize yelken sporunu biraz anlatabilir misiniz?

Yelkencilik ülkemizde ve dünyada yarışçılık ve gezi yelkenciliği olarak iki ana başlıkta toplanabilir. Yarış yelkenciliği olimpik düzeyde ve ulusal-uluslararası düzenlenen, yüzlerce farklı kategoride bulunan teknelerle yapılabiliyor. Gezi yelkenciliği ise tamamen hobi amaçlı olarak yapılabilen aslında bir hayat tarzını benimseyen tüm insanların yapabileceği bir spor ve yaşam tarzı.

Ülkemizde yelkencilik son yıllarda oldukça rağbet gören bir spor olarak göze çarpıyor. Ülkemizin bulunduğu konum itibariyle sahip olduğu deniz, göller ve iklim bakımından yelken yapmaya çok uygun koşullar bulunuyor.

Yelken sporu milli takım kampı. (2001)
Yelken sporu milli takım kampı. (2001)

Bu sporu yapma ve başlama yaş aralığı genel olarak nedir?

Yelken sporu 7’den 70’e sözünün bire bir görüldüğü bir spor ve hayat tarzıdır. Yelken sporuna başlama yaşı ideal olarak yedi. Ancak yelken sporu daha ileri yaşlarda da başlanabilen ve bir ömür devam ettirilebilen bir spor. Bireysel olarak başlanan bu sporda, ilerleyen yaşlarda bilgi, tecrübe ve yaşın da ilerlemesi ile birlikte ekip teknelerine ve büyük teknelere geçiş yapılabilir. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik temel seviye ve yarışçılık eğitimleri gibi her seviyeye uygun eğitimler veriliyor.

Heybeliada Su Sporları Kulübü yaz kampının sertifika töreninden bir kare.
Heybeliada Su Sporları Kulübü yaz kampının sertifika töreninden bir kare.

Yelken sporu yapmak isteyenler hangi kurslara başvurabilirler? Bu kurslarda neler öğrenirler ve hangi aşamadan sonra sporu yapmaya başlayabilirler?

Yelken sporuna başlamak isteyen 7 – 17 yaş arası çocuklar ve gençler için ülkemizin her bölgesinde yelken kulüplerinin özellikle yaz dönemlerinde açtığı yelken kurslarıyla çocuklara yönelik eğitimler alınabilir. Aldıkları bu eğitim sayesinde kış dönemlerinde de bu spora devam ederek arzu ve yeteneğine göre yarışçılık veya hobi olarak devam edebilirler.

17 yaş üzerinde herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes yelken sporuna başlayabilir. Bu kurslara, yelken kulüplerinde veya yetişkinlere yönelik eğitimler veren yelken okullarında dahil olabilirler. Bu kurslar için öncelikli şart yüzmek bilmek. Yüzme bilen herkes bu spora başlayabilir ve isteği doğrultusunda yarışmacı veya hobi olarak bu spora devam edebilir.

Heybeliada Su Sporları Kulübü
Heybeliada Su Sporları Kulübü

Yelken sporu yapmak isteyen biri ne kadar bir bütçeyi gözden çıkarmalı? Maliyetli bir spor mu?

Her bütçeye uygun olarak ekipman ve kurslar ülkemizde mevcut. Yelken sporu temelinde malzemeye dayandığı için maliyetli olan bir spor branşı olarak algılanabilir anca. Özellikle spor kulüpleri bu sporu öğrenmeye hevesli tüm çocuklara ekipman temini sağlayarak öğrenmelerini sağlıyor. 

Büyükada’daki Prinkipo Yat Kulübü’nün 1898’deki ilk yarışın birincisi Faik Bey’in kazandığı kupa, Çinay Ailesinin en değerli mirası.
Büyükada’daki Prinkipo Yat Kulübü’nün 1898’deki ilk yarışın birincisi Faik Bey’in kazandığı kupa, Çinay Ailesinin en değerli mirası.

Gerekli olan ekipmanlar nelerdir?

Çocuklara ve yetişkinlere yönelik kurslarda spor kulüpleri ve yelken okulları, kursiyerlere tüm tekne, ekipman ve malzeme desteğini sağlıyor. Kişiye düşen sadece mevsimine uygun kıyafet ile tekne üzerinde bulunmak. Kış dönemi için gereken teknik kıyafetleri bile yelken okulları kursiyerleri için hazır bulunduruyor.

Türkiye'de bu spora ilgi ne durumda?

1957 senesinden itibaren Spor Bakanlığı’na bağlı Türkiye Yelken Federasyonu bulunuyor. Olimpik bir branş olan bu sporda 7’den 70’e yarışan sporcular bulabilirsiniz. Bu sporun en önemli özelliklerinden biri de kadın-erkek birlikte yarışılabilen, birbiri ile rekabet edilen ve ekip olunabilen bir spor branşı olması.

Milli Takımlar seviyesinde uluslararası yarışlara katılan, Olimpiyatlara katılan, Avrupa ve Dünya Şampiyonları çıkarmış bir ülkeyiz. Ülkemizde birçok kez Avrupa ve Dünya şampiyonalarına ev sahipliği yaptık ve yapıyoruz. Gençlik sınıflarında ülkemizin dört bir yanından gelen sporcularla birlikte ulusal yarışlar yapılıyor ve yarışlara ülke genelinden ortalama 600 – 700 sporcu katılıyor.

Büyük tekneler ve yat kategorisinde ise İstanbul-Muğla-İzmir-Marmaris olmak üzere bin kişiye ulaşan ulusal ve uluslararası yarışlar yapılıyor. Özellikle İstanbul’da gerçekleştirilen yat yarışları ülkemizin en güzel noktalarından biri olan İstanbul Boğazı’nda gerçekleştiriliyor.

Spora Quick desteği

Gerek sanat gerekse de spor alanındaki destekleriyle öne çıkan Quick Sigorta’nın desteklediği spor kulüplerinden biri de Heybeliada Su Sporları Kulübü. Ayrıca Quick Sigorta’nın Ekstrem Sporlar Sigortası ürününü de şuradan inceleyebilirsiniz.

Quick Sigorta ile Heybeliada Su Sporları Kulübü' nün buluşması.
Quick Sigorta ile Heybeliada Su Sporları Kulübü' nün buluşması.

Quick Yelkenci Sigortası

Rüzgarınız bol olsun!

Yelkeninizdeki huzuru hiçbir şey bozamasın.

Siz keyifle yelken yaparken, biz de üzerimize düşeni yapalım.

Detaylı bilgi için:

www.quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem-yelken