Sanat alışverişi müzelerde yapılır

Sanat alışverişi müzelerde yapılır

İstanbul sanatla dolu bir şehir. Görmesini bilenler için her sokak başında bir tarihi eser ya da modern bir çalışma var. İstanbulluların sanat ve tarihle buluşmasını sağlayan müzelerde alışveriş yapmanın, “tasarım ürünler” almanın tadı da bambaşka. 

İstanbul’u gezip görmek için uzun zamana ihtiyacınız var. Sadece tarihi eserler bile uzun vakit alırken bir de işin sanatla buluşma kısmı var ki bunu yaşamak için İstanbul’a yerleşmeniz gerekebilir. Ama “Benim vaktim az, gidip göreyim sonra da anılarımı toplayıp gideyim” diyorsanız, sizin için hem güzel eserler görebileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz müzeleri bir araya getirdik.

Pera Müzesi

Pera Müzesi Artshop’taki ürünler müzedeki sergilerden ve Anadolu kültüründen ilham alıyor.
Pera Müzesi Artshop’taki ürünler müzedeki sergilerden ve Anadolu kültüründen ilham alıyor.

Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binası, 2005 yılında yenilendi. Aynı yıl, 8 Haziran’da Pera Müzesi adıyla Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından sanatseverlere açıldı. Müzenin bir de Artshop bölümü var ki, buradan alışveriş yapmak müzenin kendisini gezmek kadar keyifli. Pera Müzesi Artshop’ta yer alan müzeye özel koleksiyonların esin kaynaklarıysa Anadolu Kültürü ve Sanat: Anadolu Ağırlık ve Ölçüm Birimleri, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi eseri, Anadolu Seramikleri ve Jose Sancho heykel sergisi... Üstelik online alışveriş yapmak da mümkün.

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi ve müzenin mağazası Emirgan’daki Atlı Köşk’te ziyaretçilerini bekliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi ve müzenin mağazası Emirgan’daki Atlı Köşk’te ziyaretçilerini bekliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Ailesi’ne dair anıların ve sanatın bir araya geldiği, İstanbul’un heyecanla beklenen sergilerine de ev sahipliği yapan bir müze. Müze koleksiyonundaki eserlerden yararlanarak hazırlanmış hediyelik eşyalar da müze mağazasını cazip kılıyor. Örneğin, “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi için ziyaretçilere geniş bir yelpazeden ürün çeşidi sunuldu. Bunlar arasında da Ayçekirdekleri yerleştirmesine atıfta bulunan tasarımlar en çok ilgiyi gören ürünler arasında yer aldı. 
SSM’de sergilenen Ai Weiwei’ın Ayçekirdekleri eseri, müze mağazasındaki ürünleri de etkiledi.
SSM’de sergilenen Ai Weiwei’ın Ayçekirdekleri eseri, müze mağazasındaki ürünleri de etkiledi.

SSM Mağaza’da geçici sergilere yönelik sunulan koleksiyonlarda tercih edilen malzeme ve ürün yelpazesi, o serginin içeriğine göre değişiyor. Kimi zaman kırtasiye ürünleri kimi zaman takı, kimi zaman da dekoratif unsurlara ağırlık verilmekte. Anlayacağınız sergi takvimini sıkı takip etmek için bir nedeniniz daha var.

İstanbul Modern

14 yıldır süreli ve sürekli sergi salonları; kütüphane, sinema, restoran ve mağazasıyla Karaköy’deki 4 numaralı Antrepo’da faaliyetlerini sürdüren İstanbul Modern, 18 Mart’ta ziyarete kapandı. İstanbul Modern, geçici olarak Meşrutiyet Caddesi’ndeki eski Union Française binasına taşınacak. Ziyaretçileri için tüm hizmetleri eksiksiz verebilmek adına yeni bina hazırlık sürecine sokulduğundan, bir süre İstanbul Modern’in havasını soluyamayacağız. Ancak düzenlenen geçmiş sergilerden ilham alınarak hazırlanan poster, hediyelik eşya ve teknolojik ürünleri sanal mağazadan satın almanız mümkün.

Topkapı Sarayı Müzesi

Saray Mutfakları'nı gördünüz mü? 🗺️ Have you seen the Palace Kitchens?

A post shared by Topkapı Sarayı (@topkapi_sarayi) on

Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan Topkapı Sarayı, 19. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı Hanedanı’na ev sahipliği yaptı. Saray artık İstanbul’un en çok ziyaret edilen müzesi konumunda. Topkapı Sarayı’ndan güzel bir anıyla ayrılmak isterseniz, Birinci Avlu’daki bilet gişelerinin yanında, İkinci Avlu’da Orta Kapı’nın yanında, Üçüncü Avlu’da Padişah Portreleri Sergi Salonu’na giriş kısmında ve Dördüncü Avlu’daki Esvap Odası’nda bulunan Hediyelik Eşya Satış Mağazaları’ndan alışveriş yapabilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Sunay Akın’ın, 7’den 70’e tüm çocuklara armağan ettiği Oyuncak Müzesi, Göztepe’deki bir tarihi köşkte ziyaretçilerini bekliyor. Dünyanın her yerinden yaklaşık 4 bin oyuncağın yer aldığı müze, hem çocuklar hem de yetişkinler için gezmesi en keyifli yerlerden biri. Müzenin hediyelik eşya bölümünde geleneksel Türk oyuncakçılığının sembolü olan Tarihi Eyüp Oyuncakları’ndan satın alma şansınız da var.

Rahmi M. Koç Müzesi

Babası Vehbi Koç ona Almanya'dan ilk elektrikli trenini getirdiğinden beri mekanik ve endüstriyel objeler, müzenin kurucusu Rahmi Koç’un tutkusu haline gelmiş. O tutku, bugün profesyonel biçimde ziyaretçilerini ağırlayan Rahmi M. Koç Müzesi’nin temelini oluşturdu. Müzenin mağazasında hem uygun fiyatlı defter, anahtarlık gibi hediyelik eşyalar yer alırken hem de Rahmi Koç ile aynı tutkuyu paylaşanlar için model oyuncaklar, ihtisas kitapları ve hobi objeleri bulunuyor.

Borusan Contemporary

Borusan ArtStore’dan alışveriş yapmak apayrı bir keyif.
Borusan ArtStore’dan alışveriş yapmak apayrı bir keyif.

Nefes kesen Boğaz manzarasıyla sanat aşkınızı ikiye katlama gücüne sahip olan Borusan Contemporary, bünyesinde sergi mekanları ve ofislerin yanı sıra Müze Cafe ve Borusan ArtStore’u barındırıyor. Haliyle buradaki Artstore’da alışveriş yapmak asla sıradan bir alışveriş gibi hissettirmiyor. Borusan ArtStore, Perili Köşk'ün birinci katında. Mağazada çağdaş sanatla ilgili geniş bir ürün yelpazesi yer almakta. Kalıcı ve dönemsel sergiler paralelinde Borusan Contemporary için tasarlanmış özel ürünler, modern sanat kitapları, hediyelik eşyalar ve IKSV tasarım ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk, 1990’lı yıllardan itibaren müzeyi ve kitabını hep aynı anda hayal etmiş. 1974 ile 2000’lerin başı arasında geçen aşk romanı, biri zengin diğeri orta halli iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte 1950-2000’ler arası İstanbul hayatını da anlatıyor. Müzede de romandaki kahramanların giydiği, kullandığı ve hayal ettiği her şeyi görebiliyoruz. Bu özel müzenin hediyelik eşya dükkanı da kendine özgü. Örneğin kitabın ana karakteri Füsun’un küpeleri, Orhan Pamuk’un talebi doğrultusunda Kıymet Daştan tarafından yaratılmış. Kırık Kalp isimli eser de yine Pamuk’un isteği doğruştusunda Özlem Arapoğlu tarafından hazırlanmış ve satışa çıkmış.