Baharda İstanbul bir başka güzel

Baharda İstanbul bir başka güzel

Soğuk ve renksiz günler geride kaldı. Doğa uyanıyor, siz de uyanın! Baharı gri betonlar arasında karşılamak yerine yüzünüzü güldürecek, ruhunuzu ve midenizi doyuracak en güzel bahar rotalarına doğru yola koyulun. 

Atatürk Arboretumu

Şehirdeki beton blokların ve trafiğin negatif etkisinden arınmak için doğanın tam anlamıyla coştuğu bu günlerde bin 500’ü aşkın bitki çeşidiyle size kucak açan Atatürk Arboretumu’na kaçmayı deneyin. Yeşilin, gölün ve tabii ki manzaranın keyfini çıkarın. Fotoğraf makinenizi de yanınıza alın. Giriş ücreti 20 lira. 

Tel: (0212) 226 19 29

Belgrad Ormanı

İstanbul’un hemen kıyısındaki Belgrad Ormanı farklı yürüyüş parkurları barındırıyor. Ormanın baharda nasıl yenilendiğini de bu parkurlardan birinde yürüyüşe çıkınca yakından göreceksiniz. Dereler, minik göller, rengarenk çiçekler, mantarlar, kuşlar, eşsiz bitkiler ve yüz yıllık ağaçlar… En bilinen ve çocukların da rahatlıkla yürüyebileceği parkur Neşet Suyu. 6 kilometrelik parkurda doğanın güzelliklerinin her birine şahit olabilirsiniz. Bahçeköy’deki ana kapıdan otomobil ile giriş ücreti 10 lira.

Kilyos

Birçok festivale de ev sahipliği yapan Kilyos’da denizi ve doğayı bir arada bulabilirsiniz.
Birçok festivale de ev sahipliği yapan Kilyos’da denizi ve doğayı bir arada bulabilirsiniz.

Karadeniz’in İstanbul sınırları içindeki sahili Kilyos’u, henüz akına uğramadan ziyaret edin. Beldede, Sultan II. Mahmut’un restore ettirdiği Kilyos Kalesi’ni görebilirsiniz. Kilyos’da bugüne ulaşabilen üç su terazisi, iki taş iskele, kayıkhane ve İstanbul’un fethinin anısına 1453’te dikildiği söylenen büyük bir çınar ağacı da bulunuyor. Sahilde ise sıra sıra beach club’lar var. Bu yılın en popüler beach club’ı Milyon Beach, Babylon’un eski yerinde hizmet vermeye başladı. Mezeleri de balıkları da şahane! Yemek yemek istemezseniz çimler üzerindeki şezlonglarda kokteylinizi yudumlayıp temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Pazar günleri caz brunch’ları var. Kişi başı 50 lira. Cuma ve cumartesi günleri ise ünlü isimler sahne alıyor. Akşam performanslarında fiks menu 195 lira. 

Tel: (0212) 204 03 68

Anadolu Feneri/Anadolu Kavağı

Ne kararsızlık yaşarsınız, ne de stres. Yapılacaklar bellidir. Eski balıkçı kasabasının hediyelik eşyalar satılan meydanında kısa bir turdan sonra Cenevizliler’den kalma Yoros Kalesi’ne tırmanmak iyi bir seçenek olur. Tırmanırken zorlanabilirsiniz ama en tepeye ulaştığınızda her adımınıza değdiğini göreceksiniz. İstanbul’u Boğaz hattı boyunca kuzeyden boylu boyunca görebileceğiniz en güzel noktadır burası. Anadolu Feneri ise minik bir balıkçı köyü. Dalgakıran içinde kalan restoranlarda taze deniz ürünlerinin tadına bakmayı deneyin.

Moda

Birçok yeni mekanın açıldığı Moda’ya nostaljik tramvayla da ulaşabilirsiniz.
Birçok yeni mekanın açıldığı Moda’ya nostaljik tramvayla da ulaşabilirsiniz.

Son yıllarda yeni açılan yeme, içme, eğlence mekanlarıyla İstanbulluların gözdesi haline gelen Moda, bahar aylarında sokaklarında kaybolmak için en ideal semtlerden. Manzara, deniz, rıhtım ve bir önceki yüzyıldan çıkıp gelmiş, beklenmedik anlarda karşınıza dikilen köşkler… Günü Kev Café’nin sokağa nazır masalarında zencefilli limonatayla noktalayın. 

Tel: (0216) 330 02 30

Prens Adaları

Prens Adaları şehirden çok uzaklaşmadan sizi doğayla buluşturacak.
Prens Adaları şehirden çok uzaklaşmadan sizi doğayla buluşturacak.

Büyükada’da temiz hava ve güneşten aldığınız yetkiye dayanarak huzurlu bir yaz gününe kendinizi bırakın. Bisikletle adayı turladıktan sonra Splendid Hotel içindeki Cafe Spitz’de bir kahve molası verin. Cold Brew kahveler enfes! Unutmadan hatırlatalım, dondurmaları da ev yapımı! 106 yıldır aynı aile tarafından işletilen otel, art nouveau tarzının Doğu-Batı senteziyle harmanlandığı özel bir plana sahip. Kırmızı panjurlarıyla nostaljik bir filmin baş kahramanı gibi görünen binanın bahçesinde vakit geçirin. Ada ve Türk mutfağının dışında dünya mutfağının en seçkin lezzetlerinin sunulduğu restoran günün her saati açık. Özellikle pazar kahvaltıları çok meşhur. Canlanan doğayı en güzel hissedeceğiniz tek ada Büyükada değil tabii ki! Eğer vaktiniz varsa soluğu Kınalıada’da alın. Manastır tepesinde piknik yapıp manzaraya karşı hayallere dalın. Eğer o da sizi kesmezse Burgazada’yı keşfe çıkın. Ada turundan sonra Pyrgos Restaurant’da deniz ürünlerinin tadına bakın.

Splendid Hotel Tel: (0216) 382 69 50/52

Pyrgos Restaurant Tel: (0216) 381 12 10

Emirgan

Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Ai Weiwei sergisi 15 Nisan’da sona eriyor.
Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Ai Weiwei sergisi 15 Nisan’da sona eriyor.

Emirgan Korusu’nu henüz görmediyseniz bu aylarda mutlaka görün. Lale Festivali ile tam bir masal bahçesine dönen koruda spor yapabilir, köpeğinizi gezintiye çıkarabilir, çocuğunuza farklı bir park deneyimi yaşatabilir, arkadaşlarınız ya da ailenizle piknik yapabilir, köşklerde çayınızı yudumlayabilirsiniz. İstanbul hem bu kadar içinde olup hem de bu kadar dışında hissedebileceğiniz başka bir yer yok! Emirgan’a gelmişken dünyaca ünlü sanatçıları ağırlayan Sakıp Sabancı Müzesi’ne uğramayı unutmayın. Göçmen sorunları üzerine çalışan ve tüm dünyada bu konuda farkındalık yaratan çağdaş sanatçı Ai Weiwei’ın Porselene Dair isimli muhteşem sergisini 15 Nisan’da kapanmadan gezin. Ama plan yaparken müzenin pazartesi günleri kapalı olduğunu da unutmayın. Sergi giriş ücreti 30 lira. Sergi sonrasında muhteşem Boğaz manzarası eşliğinde, müze bünyesinde yer alan MSA’nın Mutfağı’nın lezzetli yemekleriyle kendinizi ödüllendirin.

Müze Tel: (0212) 229 55 18

Kuzguncuk

Bebek’den kalkan vapurla Kuzguncuk’a geçmek mümkün. Film setini andıran sokaklarında kaybolun, semtin ruhunu hissedin. Henüz gökdelenlerle bozulmayan semtin önemli yerlerinden biri olan Kuzguncuk Bostan’da yapacağınız keyifli bir piknikle güneşi batırın. Piknik sevmiyorum diyorsanız sahildeki restoranlardan birinde denizin ve çayın keyfini sürün.

Ortaköy ve Bebek

Ortaköy’de İstanbul’un en güzel manzarasını bulacaksınız.
Ortaköy’de İstanbul’un en güzel manzarasını bulacaksınız.

Baharın keyfi en güzel Boğaz’da çıkar. Antik dönemlerden beri İstanbul ile özdeşleşen ve bu ayda Boğaz’ı mora boyayan erguvanları seyre dalmanın da tam zamanı! Ortaköy Yat Kulübü’nde güne başlayabilirsiniz. Arkadaşlarla yapılan uzun bir kahvaltıdan sonra Bebek’e doğru yürüyüşe çıkmak iyi bir fikir olabilir. Kulüpte kahvaltı kişi başı yaklaşık 60 lira. Bebek’e varınca canlanan doğa, yalılar ve deniz tüm yorgunluğunuzu üzerinizden alacak. Harcadığınız enerjiyi yerine koymak içinse çoğu İstanbulluya göre şehrin en iyi dondurmacılarından biri olan Mini Dondurma’da yürüyüşünüzü noktalayın. Damla sakızlı, bal badem ya da güllü lokumlu dondurma buranın imzası.

Ortaköy Yat Kulübü Tel: (0212) 261 13 00

Maçka Parkı

Baharın tadını şehirden çok uzaklaşmadan ama yine de uzakta hissederek çıkarmak isterseniz Maçka Parkı en uygun yer. Yüzyıllık çınar ağaçlarının gölgesinde yürüyüş, yoga, spor, avarelik yapın... Yanınıza aldığınız mini atıştırmalıklarla küçük bir piknik sofrası hazırlamayı deneyin; keyfinize keyif katın!

Yeşilköy

Yeşilköy’deki Eleos, klasikleşmiş mezelerin yanı sıra Yunan ve Ermeni mutfağından da örnekler sunuyor.
Yeşilköy’deki Eleos, klasikleşmiş mezelerin yanı sıra Yunan ve Ermeni mutfağından da örnekler sunuyor.

Mahalle ruhunu kaybetmeyen, köşkleri ve iki katlı ahşap evleriyle bir önceki yüzyıldan çıkıp gelmiş gibi görünen İstanbul’un en güzel semtlerinden biri Yeşilköy. Özellikle bahar aylarında yürüyüş parkurunda spor yapmayı, yürümeyi ya da bisiklete binmeyi deneyin. Belki de marinaya hakim bir kafede çayınızı yudumlamayı tercih edersiniz, karar sizin. Eğer Osmanlı’dan kalan bu semtin hâlâ bozulmayan kültürüyle temas etmek isterseniz, Bakırköy Balıkçılar Çarşısı içindeki Ogün restoranda eski İstanbul mezelerinin yanında topik ve rakınızın tadını çıkarın. Daha modern bir meyhane istiyorsanız da Yeşilköy Eleos’un terasında oturun. İstanbul meyhanelerinin klasikleşmiş lezzetlerinin yanı sıra Yunan ve Ermeni mutfağından örnekler ve Ege’nin şifalı otlarının yer aldığı menü oldukça zengin. Özellikle hamsi dolma, balık kokoreç, kalamar dolma, kağıtta balık, börek ve suflesini denemelisiniz. Fiks menü sadece 10 kişi ve üstü gruplara uygulanıyor, aklınızda bulunsun.

Tel: (0212) 573 68 28