Pomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

Günümüzde verimli çalışma teknikleri arasında ilk sırada gelen Pomodoro tekniği, öğrenciler ve iş hayatında aktif olanlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Domates şeklindeki bir pomodoro sayacı ile bu tekniğin uygulanması gayet kolay. Pomodoro tekniğinin nasıl uygulandığını ise yazımızda bulabilirsiniz.

Pomodoro tekniği nedir?

Pomodoro tekniğinin ne olduğunu anlamak için öncelikle nasıl ortaya çıktığına bakmak gerekir. 1980’li yılların sonunda kişisel gelişim alanında uzmanlaşan İtalyan yazar Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bir zaman yönetimi tekniği olan Pomodoro, temelde 25 dakika uzunluğunda çalışmalar ve kısa molalara dayanıyor. Her aralık, Cirillo’nun üniversite öğrencisiyken kullandığı domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısına atfen İtalyancada domates anlamına gelen pomodoro kelimesi ile ifade ediliyor.

Pomodoro tekniği nasıl uygulanır?

Bu tekniği uygulamak için ihtiyacınız olan tek şey sayacı olan bir saat ya da telefon. Öğrenmesi gayet basit olan bu tekniğe alışmak ve uzun vadede verim almak için yedi ila 20 gün uygulamak gerekiyor. Pomodoro tekniğinin nasıl uygulanması gerektiğini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

● Bir yapılacaklar listesi yapmak ve bir alarm saatine sahip olmak

● Saati 25 dakikaya ayarlamak ve alarm çalana kadar tek bir göreve odaklanmak

● Seans bitiminde, bir pomodoro’yu işaretlemek ve tamamlanan görevi kaydetmek

● Beş dakikalık bir ara vermek

● Dört pomodorodan sonra 15-30 dakikalık uzun bir ara vermek.

Pomodoro zamanlayıcısı yerine kronometre de kullanabilirsiniz.
Pomodoro zamanlayıcısı yerine kronometre de kullanabilirsiniz.

Pomodoro tekniğinin detaylarını detaylıca anlatmak gerekirse:

● Adım 1: Bu tekniğin en önemli adımlarından biri elbette bir görev belirlemek. Görevleri belirledikten sonra bunları kısa zaman aralıklarına ayırın. Tüm bu listelediğiniz görevlerin öncelik sırasını belirleyin.

● Adım 2: Pomodoro sayacını 25 dakikaya ayarlayın. Süre dolana kadar tamamen yaptığınız işe odaklanmanız önemli. Yaptığınız iş boyunca 25 dakikayı tamamlamadan işiniz bitmiş olsa bile masadan kalkmayın. Bu süre zarfında tekrarlar yapabilirsiniz. Eğer aniden aklınıza yapmanız gereken bir şey gelirse, bunu bir yere not alarak işinize devam edebilirsiniz. Yapmak istediğiniz şeyleri mola zamanınıza saklayın. Bir pomodoronun sonuna gelmeye başladığınızda, zamanın tükenmeye başladığını gördükçe zamana karşı elinizdeki işi bitirmek için bir yarışa girmeye başlayacaksınız. Bu heyecan sizi normalden daha hızlı bir şekilde çalışmanızı bitirmeye motive edecek.

● Adım 3: 25 dakikalık çalışmadan sonra beş dakikalık molanızı verebilirsiniz. Bu molayı işiniz dışında herhangi bir aktivite ile değerlendirmek tekniğin en önemli noktalarından biri. Örneğin, kalkıp kısa bir yürüyüş yapın, bir fincan çay ya da kahve alın, dışarıdaki temiz havayı içinize çekin ya da sizi rahatlatacak herhangi bir şey yapabilirsiniz.

● Adım 4: Verdiğiniz moladan sonra bu döngüyü sürdürmeye çalışın. Pomodoro tekniğini devam ettirmeye devam ederseniz, beyniniz bu döngüye alışacak.

● Adım 5: Beyniniz bu pomodoroları tamamladıktan sonra yeni bilgileri özümseyebilmek ve sonraki Pomodoro seanslarından önce dinlenmek için uzun bir molaya ihtiyaç duyar. Bu sebeple dört pomodoronun ardından 15-30 dakika arası uzun bir mola verin. Ardından yaptığınız her dört pomodorodan sonra aynı uzun molaları tekrarlayın.

Pomodoro tekniğini ders çalışırken de kullanabilirsiniz.
Pomodoro tekniğini ders çalışırken de kullanabilirsiniz.

Pomodoro tekniği işe yarıyor mu?

Pomodoro tekniği konsantre olmanıza ve işinizi odaklanmanıza yardımcı olan bir yöntem. Bu yöntemi kullananlar bir proje üzerine rastgele çalışmak yerine, önemli görevler için pomodoro tekniği kullanmanın yararını gördükleri belirtiyor. Pomodoro sayacının yanı sıra, planlı ve odaklanmış bir zihin ile çalışmanın üretkenliklerini artırdığı da ifade edilmiş.

Pomodoro sayacı nasıl kullanılır?

Pomodoro zamanlayıcısı olarak da bilinen pomodoro sayacı genellikle domates şeklinde tasarlanıyor. Daha önceden de söylediğimiz gibi, sayacın domates şeklinde olmasının sebebi Cirillo’nun mutfağında bulunan mutfak sayacı. Pomodoro zamanlayıcısını çeşitli yollardan elde edebileceğiniz gibi dijital yollarla da aynı işleve ulaşabilirsiniz. Pomodoro tekniği için telefon ya da bilgisayarınızın kronometresini 25 dakikaya ayarlayabilir ve zamanlayıcı bittiği zaman beş dakikalık mola süresini kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra, pomodoro zamanlayıcısı görevi gören birçok uygulama da bulunuyor.

Pomodoro arasında ne yapılır?

Pomodoro tekniğinin en önemli özelliği verilen aralarda ders, iş veyahut pomodoro tekniğinde hangi projeyi uyguluyorsak onunla ilgili olarak herhangi bir şey yapmamamızdır. Örneğin bu arada kitap okuyabilir, bir şey izleyebilir veyahut kendinize çay ya da kahve yapabilirsiniz. Bu vakti kafanızı boşaltarak geçirmeli ve bir sonraki 25 dakika için hazır hissetmelisiniz.

Pomodoro tekniğinde esas olan görevin 25 dakika içinde tamamlanması ve bir sonrakine geçilmesi.
Pomodoro tekniğinde esas olan görevin 25 dakika içinde tamamlanması ve bir sonrakine geçilmesi.

Ders çalışmak için pomodoro kullanımı

Pomodoro tekniği, verimli ders çalışmak isteyenler için olmazsa olmazlardan biri olabilir. Ders çalışırken odaklanma tekniklerinden pomodoro tekniğini kullanmak isteyenlerin ilk olarak hangi dersi önce çalışması gerektiğini belirlemesi gerekiyor. Yani ders ya da konuları öncelik sırasına göre sıralamalıdır. 25 dakikalık periyotlarla çalışılacak olan ders ya da konuya tamamen konsantre olmalı ve beş dakikalık arada dinlenilmelidir.