Ekran gözlüğü nedir? Mavi ışık gözlüğü ne işe yarar?

Ekran gözlüğü nedir? Mavi ışık gözlüğü ne işe yarar?

Elektronik cihazların yaydığı mavi ışığı engellemek ve göz sağlığımızı korumak için mavi ışık filtreli gözlükler kullanmamız öneriliyor. Bilgisayar ekranından gözleri korumak için üretilen bu gözlükler büyük oranda mavi ışığı filtreleyebiliyor. Bilgisayar ekran gözlüğü de denen bu gözlükleri birçok yerden satın alabilmek de mümkün. 

Mavi ışık filtreli ekran gözlüğü nedir? Ne işe yarar?

Mavi ışık korumalı gözlük, elektronik cihazlarda bulunan mavi ışığı büyük oranda azaltan özel bir filtreye sahip. Bilgisayar ekranından gözleri koruyan bu gözlüklerin çeşitli modelleri de bulunuyor. Tıbbi olarak kullanılmadığı için reçetesiz olarak da satılan bu gözlüklerdeki filtreler aynı zamanda güneş gözlükleri ve numaralı gözlüklere de uygulanabiliyor. Bu gözlükler göze gelen mavi ışığı yüzde 30 oranında filtreleme özelliğine sahip.

Mavi ışık nedir?

Mavi ışık insan gözünün görebildiği, görünür ışık spektrumunun bir parçasıdır. 380 ila 500 nanometre aralığında titreşen, en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Mavi ışığın yüksek enerjisi nedeni ile diğer görülebilen ışıklardan daha fazla zarar verme potansiyeli bulunuyor.  

Mavi ışığın yansıdığı ekranlar, melatonin salgılama hızını yavaşlatır.
Mavi ışığın yansıdığı ekranlar, melatonin salgılama hızını yavaşlatır.

Ekran gözlüğü işe yarıyor mu?

Gözlerimiz mavi ışığı iyi bir şekilde bloke edemiyor. Kornea ve mercek UV ışınlarının gözün arka kısmına ulaşmasını engelliyor. Ancak mavi ışık kornea ve merceği delerek retinaya ulaşabiliyor.

Her gece uyumamız için melatonin salgılanması gerekiyor. Bu nedenle mavi ışık filtreli gözlüklerin kullanılmasında yarar var.

Mavi ışık korumalı gözlükler, her gün kullandığımız cep telefonu, tablet, bilgisayar ekranı ve diğer yapay ışık kaynaklarından direkt göze gelen mavi ışığı filtreleyerek koruma sağlar.

Mavi ışık filtreli gözlük nasıl anlaşılır?

Mavi ışık filtreli gözlük satın alırken dikkat edilmesi gereken nokta, filtrelenen ışık dalga boyu aralığını gösteren bir sertifikanın olması. Bu hususta ışık filtresinin aralığının 455 nanometre olması önem taşıyor. Gözlük kullanımı konusunda son yıllarda fotokromik lensler de gözlük seçimlerinde aktif rol oynuyor. Işık miktarına ve dalga boyuna göre ayarlanan gözlük camları, hem güneşten gelen ultraviyole ışınlarını hem de çevredeki mavi ışık kaynaklarını engelleme görevi görüyor. Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir. 

Mavi ışık filtreli gözlük, uzun süre ekran kullanan kişilerin göz yorgunluğunu da engelliyor.
Mavi ışık filtreli gözlük, uzun süre ekran kullanan kişilerin göz yorgunluğunu da engelliyor.

Mavi ışık gözlüğü göze zarar verir mi?

Mavi ekran koruyucu gözlükler dijital dünyadaki birçok aletin LED kaynaklı olması nedeniyle bir ihtiyaç haline geldi. Gözlüğü taktığınızda renk algısının bir nebze olsun değişmesi haricinde kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmuyor. Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılması gereken mavi ışık filtreli gözlüğü, günlük hayatınızda da kullanabilirsiniz. Hatta bu gözlükler ileride oluşabilecek katarakt ya da sarı nokta hastalığı gibi retinayı zedeleyen hastalıkları da engelleyebiliyor. Mavi ışık filtreli ekran gözlüğü ayrıca uzun süre ekran kullanımına bağlı oluşan dijital göz yorgunluğunu da engelliyor.