Nano-drops sayesinde gözlük kullanmak tarihe karışıyor

Nano-drops sayesinde gözlük kullanmak tarihe karışıyor

Nanoteknoloji yakın zamanda insanlığa büyük kolaylık sağlayacak. Nanoteknolojiyle geliştirilen göz damlası Nano-drops’un birkaç yıl içinde birçok kişiyi gözlük ya da kontakt lenslerden kurtaracağı düşünülüyor.

İlk önce elektronik ve mekanik alanlarda ezberleri bozan nanoteknoloji şimdi de hayatlarımızı değiştirecek tıbbi buluşların yolunu açıyor.

Nanoteknoloji yani halk arasında bilinen tanımıyla “çok küçük ürünler teknolojisi” bilim kurgu kokan uzak bir teknoloji olmaktan çıkalı uzun zaman oldu. Tıp alanında da baş döndürücü şekillerde kullanılan nanoteknolojinin son numarası “Nano-drops” sayesinde yakın gelecekte numaralı gözlük ve kontakt lenslere tamamen veda edeceğiz gibi görünüyor.

Nanoteknoloji nedir?

Nanoteknoloji basit olarak, nano (atomik) ölçekte üretim yapmayı amaçlayan bir teknoloji olarak ele alınıyor. Atomik ve moleküler boyutta üretim yapmanın yanı sıra doğada bulunan çeşitli maddelerin atomik dizilimlerini taklit ederek yeni maddeler oluşturmaya imkan tanıyan nanoteknoloji, elektronikten bilgisayar bilimlerine, tekstilden farmakolojiye kadar pek çok alana hizmet eden yeniliklere öncülük ediyor.

Gözlük ve lenslere elveda: Nano-drops

Bu teknoloji milyonlarca insanın hayatını değiştirme potansiyeline sahip.
Bu teknoloji milyonlarca insanın hayatını değiştirme potansiyeline sahip.

Her geçen gün birçok heyecan verici nanoteknolojik gelişme ile karşılaşsak da bu gelişmelerden bir tanesi var ki milyonlarca insanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyecek olması ile diğerlerinden ayrılıyor. İşte “Nano-drops” adı verilen nanoteknolojik göz damlalarının miyop ve hipermetrop gibi göz kusurlarının getirdiği gözlük veya lens kullanma zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırması bekleniyor.

Gözün kornea tabakasındaki şekil ve işlev bozukluklarını giderme özelliğine sahip olan nano partiküller içeren Nano-drops, gerekli dozlarda kullanıldığında kornea tabakasının ideal boyut ve kalitede olmasını sağlıyor. İsrail’de bulunan Shaare Zedek Medical Center ve Bar-Ilan Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından geliştirilen bu göz damlasının şimdiye kadar domuzların kornealarında test edildiği ve bu testlerin sonuçlarının son derece başarılı olduğu belirtiliyor. Şu an FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından onay sürecinde olan nano teknolojik göz damlalarının iki ila dört yıl içinde eczane raflarında yer alması öngörülüyor.

“Nano-drops” nasıl kullanılıyor?

Bu damlaların 2 ila 4 yıl içinde raflardaki yerini alması bekleniyor.
Bu damlaların 2 ila 4 yıl içinde raflardaki yerini alması bekleniyor.

Yaşadığımız hız ve teknoloji çağının ihtiyaçlarına göre tasarlanan bu nano teknolojik göz damlalarının en önemli özelliği hiçbir tıp personeline ihtiyaç duyulmaksızın evde kolayca uygulanabilmesi. Toplam üç basit adımda uygulanabilen nano teknolojik göz damlaları sadece birkaç dakika içerisinde etkileyici sonuçlar sağlıyor.

Nano göz damlası Nano-drops’u kullanmak için öncelikle her akıllı telefona kolayca yüklenebilen özel mobil aplikasyona entegre edilen kornea okuyucu ile görme bozukluğu derecenizi ölçmeniz gerekiyor. Daha sonra aynı mobil aplikasyonun yaydığı ve kornea yüzeyinde bir tabaka oluşturan lazer ışını sayesinde göz kusuruna neden olan sorunun geçici olarak kaybolmasını sağlıyorsunuz. Son aşamada ise kornea şeklini düzelten nano partiküller içeren nano göz damlasını gözüne damlatarak, lazer ışınının kornea yüzeyinde yaptığı düzeltmenin sabitlenmesini sağlamış oluyorsunuz.

Nano Drops hayatımızda neleri değiştirecek?

Gözlük kullanmaktan nefret eden minikler bu habere çok sevinecek.
Gözlük kullanmaktan nefret eden minikler bu habere çok sevinecek.

Gözlük ve kontakt lens kullanma zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırması beklenen Nano-drops’un sağladığı bu devrim niteliğindeki kolaylık ile başta sporcuların, hekimlerin ve gözlük, lens kullanmasında sakınca olan kişilerin hayatlarını fazlasıyla kolaylaştıracağı düşünülüyor. Ayrıca çocuk oftalmolojisi branşında da büyük konfor sağlayacağı öngörülen Nano Drops yakın gelecekte gözlük kullanmakta zorlanan minikler tarafından da çok sevileceğe benziyor.

Güncel istatistikler, dünya çapında her 10 yetişkinden 6’sının optik gözlük ve kontakt lens kullanmak zorunda olduğunu ortaya koyuyor. Artan bilgisayar ve mobil cihaz kullanımı yüzünden bu oranın önümüzdeki 10 yıl içinde 8’e, hatta 10’a kadar çıkacağı düşünülüyor.