Motosikletle uzun yol hikayeleri

Motosikletle uzun yol hikayeleri

Motosiklete atlayıp yola çıkmanın verdiği mutluluğun bambaşka, daha özgür bir hali var. Bu özgürlük bir kere tadanın kolay kolay vazgeçebileceği bir his değil. Haliyle motosikleti bir araç olarak değil, yaşam biçimi olarak görenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Motosikletiyle seyahate çıkmak isteyenler için birbirinden güzel noktalar, kilometreler süren rotalar var. Özellikle asfalt yoldan çıkıp tekerlerin toprakla buluştuğu an yola çıkmış sayabilirsiniz kendinizi. Ama hangi yola? İşin deneyimlilerinden, ruhumuzu besleyen ve motosiklet aşkını yeniden alevleyen hikayelerini dinledik. İlham almak ve en kısa zamanda ilk rotanızı planlamak için şu an ne yapıyorsanız bırakın ve okumaya başlayın!

“Hayati ekipmanları yanımda taşırım”

İlk motosikletini 1996 yılında alan ve o günden beri fırsat buldukça yola çıkan Hasan Baran, motosikletle ilgili bakım önerilerini şöyle sıralıyor:

“Motosikletler de otomobiller gibi periyodik bakıma ihtiyaç duyar. Motosikletin periyodik bakımının yol boyunca aşılıp aşılmayacağından emin olun. Örneğin beş bin kilometrede bir değişen motor yağını, uzun yola çıkmadan önce değiştirmeniz hem yakıt tasarrufu yapmanızı hem de riskleri azaltmanızı sağlayacak. Bu nedenle ben her uzun yol öncesi bir takım buji, motosikletime uygun anahtar takımı, çekme halatı ve lastik tamir kiti gibi hayati ekipmanları yanımda taşırım. Bunların içinde liste başı olan gereklilik ise lastik tamir kiti. Son turumda sıfır satış fiyatı iki yüz bin liraya yakın lastiği patlamış bir motosikletin sahipleri tarafından itildiğini gördüğümde, bu fikrin gerçekten çok doğru olduğunu anladım.”

“Frenlere dikkat”

Deneyim sahipleri, yola çıkmadan önce lastik ve frenlerinize bakım yaptırmanızı öneriyor.
Deneyim sahipleri, yola çıkmadan önce lastik ve frenlerinize bakım yaptırmanızı öneriyor.

Motosiklet sevdası babası sayesinde başlayan İlkay Yaşar’ın önerisi ise şöyle: “Gideceğiniz yola göre motosikletinize genel bakım ve kontrol yapmak her zaman iyidir. Motosikletinizin genel durumu dışında sizin yolda kalmanızı sağlayan lastikleriniz ve frenlerinizin durumu en önemli etken. Motosikletinizin haricinde kendi güvenlik ekipmanlarınız da ayrı bir konu. Hoş olmayan sürprizlere hazırlıklı olmak gerek.”

Uzun yolculukları her iki motor tutkunu da çok seviyor. İlkay Yaşar Ege kıyılarını, Bozcaada ve Kaş’ı uzun uzun gezmiş. Hasan Baran ise daha uzun rotalara çıkmış: “Edremit Körfezi’nde 1600 kilometrelik bir tur gerçekleştirdim. Anadolu Bozkırı’nda 4500 kilometrelik bir tur bitirdim, Ege’den Akdeniz’e 2500 kilometrelik bir turu tamamladım. Bunların dışında İstanbul çevresinde çeşitli rotalara; Çanakkale, Gökçeada gibi çeşitli şehirlere gittim.” Baran, Tuz Gölü’nde motosiklet sürmenin eşsiz bir keyif olduğunu da vurguluyor.

“Bol bol su, proteinli bar…”

Yaz aylarında bol bol su içmeyi unutmayın.
Yaz aylarında bol bol su içmeyi unutmayın.

Baran ve Yaşar’a göre dikkatli olunduğu sürece motosiklet kullanmanın bir dezavantajı yok. İlkay Yaşar, “Özellikle yaz aylarında bol bol su içmek ve yanınızda şekerli protein bar vb. ürünler bulundurmak iyidir. Uygun ekipmanınız olduğu, rotanızı ve yolda kalacağınız süreleri doğru hesapladığınız sürece motosiklet üzerinde olmanın bir dezavantajını yaşamazsınız. Sadece bir anda uzun kilometreler yapmaya kalkmayın. Oldukça yorucu geçer ve gittiğiniz yerde yapmak istediklerinize vakit ayırmanız mümkün olmaz. Yorgunluk nedeniyle eğlenmeniz zor olur” diyor.

Olmazsa olmazlar….

Uzun yolculuklar konusunda uzman olanların asla yanlarından ayırmadığı bazı şeyler var. Hasan Baran deneyimlerinden yola çıkarak, her hava koşuluna karşı hazırlıklı olmayı öneriyor. Yanından ayırmadıkları ise şunlar: “Çadırım, matlarım, uyku tulumu, kamp ocağı, portatif sandalye, portatif masa, bol miktarda su, pratik yemeklik malzeme (makarna gibi), yedek ve rahat kıyafetler, günlük ayakkabı, terlik, ilk yardım çantası, yangın söndürücü, reflektör, harita, pusula, yedek (ve şarj kapasitesi yüksek) telefon, el feneri, çadır lambası, telefon şarj etmek için powerbank, kalem, defter, yedek kask, yedek (ve mevsimlik) motosiklet montu ve pantolonu…”

İlkay Yaşar motosikletiniz kadar kendinize de dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor: “Motosiklet kullanmak bedenen ve mental olarak yorucu bir olay. Bu yüzden iyi dinlemekte fayda var. Yorulunca durup dinlenin; asfalt üzerinde çok uzanmışımdır mesela ben. Gerekiyorsa yolculuğu bırakın. Bu kararla olası bir kazanın önüne geçebilirsiniz. Lastikleriniz için her ihtimale karşı köpük ve fitil taşımak önemlidir. Motosikletiniz sürüş sırasında, özellikle virajlarda dönmek için isteksiz davranmaya başlamışsa lastik basınçları hemen kontrol edilmeli. Mümkünse kredi kartı ve bir miktar nakitinizi ayrı yerlerde saklayın.”

Tabii uzun uzun yolculuklar yapmayı seven her iki motosiklet tutkununun tamamlamak istediği rotalar da hâlâ var. Hasan Baran için sırada 2014 yılında kaybettiği kardeşi Yunus Emre’nin anısına, halk ozanı Yunus Emre’nin Anadolu’daki izlerini süreceği beş bin kilometrelik bir rota var. İlkay Yaşar özellikle Yunanistan ve İtalya arasındaki muhteşem kasabalardan geçen uzun yolu tamamlamak istiyor.