Motosikletle kamp yolculuğu tüyoları

Motosikletle kamp yolculuğu tüyoları

Kamp yapmak çoğu insan için vazgeçilmez bir aktivite. Bu aktiviteyi motosikletle birleştirmek ise yol tutkunlarının buluşma noktası. Fakat birleşen bu iki tutkunun elbette bazı zorlukları var. Taşınacak çadırlar, matlar, uyku tulumları… Yanınıza alacaklarınızın motosikletle taşımaya uygun olabilmesi için öneriler hazırladık. 

Motosiklet ile çıkılan tatiller elbette çok keyifli. Hele bir de yolun sonunda güzel bir kamp varsa alınan keyif daha da artıyor. Kamp ekipmanları motosiklete uygun seçilmişse tabii. Bu seçim işi pek çok detayı ve malzemeyi içinde barındırdığından oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor. Burada öncelik motosikletin markası veya modeli ne olursa olsun en hafif ve en küçük boyuta sahip olanları seçmek.

Motosikletle eşya taşımanın kolay yolu: Topcase

Uzun ve eşyalı yolculuklarda en az bir adet motosiklet çantası (topcase), yolculuğun daha konforlu geçmesini sağlıyor.
Uzun ve eşyalı yolculuklarda en az bir adet motosiklet çantası (topcase), yolculuğun daha konforlu geçmesini sağlıyor.

Kullanılan motosiklette eğer bir veya birden fazla topcase (motosiklet çantası) varsa yolculuk daha az yorucu oluyor. Bu sebeple kampa gitmeden önce motosikletinize en az bir topcase taktırmak ilk adım olabilir. Uygun fiyatlı Maxeem veya Forte Gt markalarının çantaları arasından seçim yapabilirsiniz. Bu çantaların fiyatları 200-300 TL civarında değişkenlik gösteriyor. Daha fazla bütçe ayrılırsa da Trexes’in alüminyum çantaları en iyi alternatiflerden. Onların fiyatları da boyutlarına göre bin 750 TL ile 3 bin TL arası değişiyor. Elbette bu çantalar araba bagajları kadar çok eşya almayacak ama hem motor dengesini hem de sürücü konforunu sağlayarak daha güvenli bir yolculuk sunmuş olacak.

Olmazsa olmaz ekipman: Çadır

900 gramdan hafif olan çadırlar -ultralight- özellikle motosiklet yolculuklarının vazgeçilmezi.
900 gramdan hafif olan çadırlar -ultralight- özellikle motosiklet yolculuklarının vazgeçilmezi.

Çadır olmadan bir kamp düşünülemez elbette. Ultralight diye tanımlanan 900 gramdan hafif çadırlar öncelikli tercih olabilir. Boyut olarak da oldukça küçülebilen çadırlar, topcase’in içerisine dahi sığabilir. Fiyatı standart çadırlardan yüksek olan bu çadırlar arasında en uygun fiyatlı olanı Tarptent ProTrail. Silnylon malzemesinden yapılan bu çadırın tek kişilik ve MoTrail adında çift kişilik alternatifleri mevcut. Paket boyutu 30x10 cm ve ağırlığı 737 gram olan bu çadırların fiyatları ise tek kişilik 225 dolar, çift kişilik olanı ise 259 dolar. Türkiye’de herhangi bir mağazada bulması zor olan bu çadırı, Amazon üzerinden sipariş verebilir veya sahibinden gibi satış kanallarından ikinci el olarak temin edebilirsiniz.

Türkiye’de kolayca bulunabilen ultralight çadırlar için marka alternatifleri arasında ise başı Naturehike çekiyor. Tek kişilik modelleri ortalama 1000-1500 TL’ye satın alınabiliyor.

Küçülebilen eşyalar

Sıkıştırılarak küçülebilen ekipmanlar büyük kolaylık sağlıyor.
Sıkıştırılarak küçülebilen ekipmanlar büyük kolaylık sağlıyor.

Kişisel eşyalar ve çadır dışında, konforlu bir kamp geçirmek için başka malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Bunların en başında ise mat ve uyku tulumu geliyor. Çadır içinde rahat bir uyku için gerekli olan bu ekipmanların motosiklete sığdırılması zor gibi görünebilir. Fakat bunların da hafif ve küçük olanları mevcut. Standart köpük matları taşıması son derece zorken, şişme matlar bu sorunun rahatlatıcı çözümü. Husky markasının Frosty X-Lite isimli matı hem rahat hem de yalnızca 670 gram. Uyku tulumları için de aynı çözümler var. Fakat aşırı soğuklar için ultralight uyku tukumları maalesef çok yüksek fiyatlara sahip. Neredeyse bir çadır fiyatı olan bu uyku tulumları yerine ortalama ağırlıkta bir tulum seçilebilir. Örneğin; Husky’nin Monti model uyku tulumu sıfır dereceye kadar koruyabilen bir yapıda, ortalama 1800 gram ağırlığında ve 500 TL civarında. Yine de ultralight bir seçim yapmak istenirse, Hannah Sherpa markasının uyku tulumları tercih edilebilir. Fiyatları 900 - 1500 TL arasında değişen bu tulumlar, 24x36 cm boyutlarında ve 1500 gram ağırlığında.

Motosiklete eşya bağlamanın incelikleri

Eşyaları motosiklete bağlarken dikkatli olmak ve kalın halatlar kullanmak güvenlik için önemli.
Eşyaları motosiklete bağlarken dikkatli olmak ve kalın halatlar kullanmak güvenlik için önemli.
Sadece motosikletin arkasında bir tane topcase’e sahipseniz kalan küçük eşyaları, onun üzerine bağlayarak da yolculuk edebilirsiniz. Tabii bağlamayı yaparken güvenlik faktörünü es geçmemek gerekiyor. Çünkü hem motosikletin dengesinin bozulmaması hem de diğer sürücülerin sizi fark edebilmesi sağlıklı bir yolculuğun ilk kuralı. En alta hacim ve ağırlık olarak en büyük olanlar yerleştirildikten sonra üst bölümlere daha küçük olanlar eşit bir şekilde dağıtılarak, dengeli bir bölümlenme sağlamış olursunuz. Bağlama aparatı olarak da sert halattan, kelepçeli olanlar tercih edilirse, güvenli ve keyifli bir kamp yolculuğu için hazırsınız.