Artık estetiğin de kendi trendleri var. “Instagram tipi güzellik” modası, Türkiye’de estetik cerrahi pazarının değerini iki buçuk milyar dolara çıkardı.
Çok değil bundan 10 sene önce estetik ameliyatı deyince aklımıza Türk pop müziğin efsane ismi Ajda Pekkan ve meşhur müdahalelerinden başkası gelmezdi. Ancak sosyal medyanın ve dolayısıyla dış görünümün “her şey” olduğu dijital çağda, artık estetik ameliyatlar ne yaş ne de ihtiyaç kriterine göre yapılıyor.
Sosyal medyanın, internet fenomenlerinin ve güzellik endüstrisinin inanılmaz bir hızla pompaladığı estetik operasyonlar, yeni jenerasyon için günden güne “olmazsa olmaz” hale geliyor. Djitalleşmeye paralel olarak değişen toplumsal güzellik algısı, bir anlamda kadınları bu estetik operasyonları olmaya zorluyor.
Instagram hikayelerine gelen AR (Artırılmış Gerçeklik) filtreleri, Instagram kullanıcılarını fazlasıyla eğlendirse de ne yazık ki bu yeni çılgınlığın bir de öteki yüzü var. Çünkü şu sıralar Instagram’da en fazla indirilen ve paylaşılan filtre olan estetikli yüz filtreleri, özellikle ergenlik çağındaki gençlerin psikolojilerini negatif yönde etkiliyor.
Badem göz estetiği
Düşük göz kapakları ve küçük gözlerinden şikayet edenlerin başvurduğu bu ameliyat, son yılların en popüler estetik operasyonlarından biri. Victoria’s Secret modellerinden Bella Hadid ve Kendall Jenner’ın “öncesi – sonrası” fotoğraflarının sosyal medyaya düşmesiyle birlikte adeta patlama yaratan bu ameliyat, Türkiye’de de oldukça yaygın. Badem göz estetiği göz kapağındaki fazla derinin alınması ve gözün badem formuna sadık kalınarak yeniden boyutlandırılması esasına dayanıyor.
Geçmiş yıllarda Asyalı kadınların çekik gözlerinden kurtulmak ve kaş kemiğinin altında bir boşluk yaratabilmek için sıkça başvurdukları bu operasyon, özellikle 30’lu yaşlarındaki kadınların favorisi.
Çene hattı (Jawline) ve yanak estetikleri
Jawline olarak da anılan çene hattı estetiklerini uygulatmayan ünlü görmek neredeyse imkansız. Yüzü yeniden boyutlandıran, diğer bir deyişle yüzdeki yuvarlaklığı alan bu işlem, kişiye özel tasarlanan dolgu enjeksiyonları ile yapılıyor. Hollywood yıldızlarından aşina olduğumuz o V şeklinde çene hattının elde edilmesini sağlayan jawline dolguları, daha kadınsı ve daha fit görünen bir yüz ovali sağladığı için fazlasıyla rağbet görüyor. Bu işlemin altı ila sekiz ayda bir tekrarlanması gerekiyor.
Yüzde benzer bir V şekli yakalamak için başvurulan müdahalelerden biri de bişektomi yani yanak küçültme estetiği. Yanak içindeki fazla yağ dokuları çıkarılarak gerçekleştirilen bu operasyon halk arasında “Hollywood Yanağı” olarak da biliniyor.
İp askı işlemleri
Ameliyatsız estetikler sınıfına giren ip askı işlemleri için cildin belli bir yaştan sonra elastikiyetini kaybedip sarkmasına karşı alınan bir önlem demek mümkün. Fransa menşeli bu yöntemde içi polyester dışı silikon malzemeden yapılmış, biyolojik olarak insan vücuduna uyumlu olan iplerle cilt gerilerek sarkma, gevşeme ve kırışıklık şikayetlerinin ortadan kaldırılması sağlanıyor.
Karın kası estetiği
Eskiden spor salonlarında aylarca hatta yıllarca ter dökerek yapılan belirgin karın kasları, artık ameliyat masalarında saatler içinde yapılabiliyor. Yanlış duymadınız! Karın bölgesindeki kas çizgisi görüntüsünün, çeşitli implant ve yağ enjeksiyonları ile elde edilmesini sağlayan bu yöntemin en büyük müşterisi ise tabii ki erkekler.
Estetik çılgınlığı nereye varacak?
Yukarıda bahsettiğimiz en yeni ve ilginç yöntemlerin yerini yenilerinin alması muhtemelen çok da uzun sürmeyecek. Çünkü tüm dünyada viral bir çılgınlığa dönüşen estetik ameliyatlar her geçen gün çok daha ulaşılabilir ve basit hale geliyor. Bunda sosyal medyanın payı ise bir hayli büyük.
Örneğin Instagram’da sadece eğlenmek için kullandığımız AR (Artırılmış Gerçeklik) filtreleri arasında en çok kullanılanların, yüzü kusursuz / estetikli gibi gösteren “surgery” başlıklı filtreler olduğu kaydediliyor. Ve bu filtrelerin, özellikle genç kullanıcıların beden algılarının bozulmasına ve öz güven kaybı yaşamalarına neden olabileceği düşünülüyor. İşte bu gelişmeler ışığında geçtiğimiz günlerde işin seyrini değiştirecek bir gelişme yaşandı: Instagram’ın üst düzey yöneticileri şirket politikalarını gözden geçirerek kullanıcıları özgüvensizliğe ve estetik bağımlılığına sevk eden bu filtreleri yasaklayacağını duyurdu. Facebook Inc çatısı altında bulunan AR filtre tasarlama stüdyosu Spark AR da bu haberi doğrularken sadece estetik içerikli filtrelerin değil bundan böyle “beden dismorfisi” yaratacak tüm içeriklerin yasaklanacağını belirtti.