Motosiklet kullanıcılarının en büyük problemlerinden biri şüphesiz ki hırsızlığa karşı koruma. Peki nasıl bir önlem almalı? Güvenlik önlemlerinden kilitler ve alarmlarla ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Ülkemizde, hırsızlıklar arasında en çok karşılaşılanların başında motosiklet hırsızlığı geliyor. Önlem almak bu sebeple oldukça önemli. Çok çeşitli koruma araçları arasından doğru tercih yapılarak çalınmanın önüne geçilebilir. Bunun için öncelikle bu ürünleri tanımak ve uygun olanı belirlemek gerekli.
Güvenlik önlemleri
Kilitler farklı güvenlik seviyeleri, kolaylık ve taşınabilirliklerine göre çeşitli derecelere sahip. Tekerin dönmesini engelleyen basit bir disk kilidi cebe rahatlıkla sığabilir ama motosikleti kamyona yükleyerek kaçabilecek bir hırsıza karşı pek etkili olmayabilir. Motosikleti hareketsiz bir cisme bağlayan kablo veya geniş U-kilitler, dört tekerli hırsızlara karşı son derece engelleyici. İdeal olan, kabloyu teker gibi sökülebilecek bir parça yerine motorun sabit bölümüne bağlamak. Kriptonit Dikenli Tel’inkine benzer, bir ucu ışık direğinin çevresinden dolanabilecek uzunlukta ve diğer ucunda kilit olan bir sistem, motosikleti koruyabilir. Eğer motosikletin çantası yoksa ağır bir kabloyu taşımak oldukça zor. Ne var ki farklı tasarımlara sahip iki kilit, kırmak için farklı aletler gerektirebileceğinden, güvenliği iki katına çıkarır.
Uygun bir lamba direği veya sabit bir şey yoksa, kablo uzanabileceği başka bir cisme (başka bir motor, araba tamponu gibi) bağlanabilir. Motor iskeletini veya gidon demirini bir U-kilit ile parkmetre direğine bağlamak da çok etkili olabilir. Zira kilidi kırmadan çalmayı düşünen hırsız, çalabilmek için motoru direğin üzerinden geçirmek zorunda.
Kilit seçenekleri
Kilit seçerken, tanınmış ve kendini ispatlamış markaları kullanmak önemli. Kryptonite ve Cobralinks gibi markalar uzun süredir piyasada ve ürünlerini geliştirmelerine yardımcı olacak deneyimlere sahipler. Ortalama fiyatları da 100 - 200 TL arası değişiyor. Pazara yeni girenler ve ucuz taklitler, kilitleri kırmak için yıllar önce geliştirilen taktiklere karşı dayanıksız.
Düşünülmesi gereken diğer bir durum, kilidin taşıma kolaylığı. Ağır bir kabloyu taşımak için kolay bir yol yoksa, evde sabit park için kullanılabilir. Diğer taraftan, bir U-kilit veya disk kilidi hemen herkes için oldukça kullanışlı. Hatta bazı motosikletlerde U-kilitlerin taşınabilmesi için tasarlanmış özel saklama yerleri bile var. Disk kilitleri içerisinden de ses çıkaranları tercih edilebilir. İçlerinde bu işi uygun fiyatlı olarak en iyi yapan marka ise Urban. Fiyatları 200 ile 300 TL arasında değişiyor.
Alarmlar
Deneyimli bir hırsız yeterli zamanı olduğu müddetçe her türlü kilit sistemini atlatabilir. Bu bir veya iki dakika dahi olabilir. Hırsızın zamanını azaltarak durdurma olasılığı elbette var. Bunu yapmanın en iyi yolu da alarm kullanmak.
Alarmlar, basit hareket algılayıcılarından veya kontak açılınca devreye giren cihazlardan tutun da uzaktan kumanda ile aktif olanlar, çevre algılayıcıları, kaptı kaçtıya karşı tertibatlar, kontağı kesen devreler, izleme cihazı ile uyarı sistemlerine kadar birçok özelliklere sahip. Detaylı bir güvenlik sistemi sunan markaların başında Scorpino geliyor. Fiyatı ise böyle bir sistem için oldukça makul. En üst segmet alarmı 129,99 dolar. Pek tabi motosikletten çok uzakta bulunulan zamanlarda bu alarm sesini duymaya imkan olmayabilir. Fakat en azından içerisinde yer alan izleme aygıtı (gps) ile motorun hangi yöne gittiği takip edilebiliyor.
Alarm seçerken ve kurarken belki de en çok dikkat edilmesi gereken nokta, sistemi aşırı hassas bir biçimde ayarlayarak sürekli yanlış alarm vermesini minimize etmek. Ancak, alarm bir veya birden fazla kilit ile birleşik kullanılıyorsa, hırsız kilide yöneldiğinde, alarmın çalabileceği şekilde hassas ayarlanmış olması da kesinlikle gerekli. Böylelikle alınabilecek güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılmış oluyor.