Memleketimden üç farklı düğün manzarası

Memleketimden üç farklı düğün manzarası

Beğenin ya da beğenmeyin herkesin hayalini kurduğu farklı bir düğün tarzı var.

Hele ki İstanbul gibi bu kadar farklı kültürün beraber yaşadığı bir şehirde, farklar daha da şaşırtıyor. O zaman üç farklı semtten üç farklı düğüne tanık olmaya ne dersiniz?

DÜĞÜN SALONUNDA OSMANLI KONSEPTİ

Maskeli balodan düğün olur mu? Kale şeklinde hazırlanan bir düğün salonunda kraliçe ve kral imza atabilir mi? Nikah masasına tahtırevan eşliğinde getirilen gelinle damat gördünüz mü? Düğün salonu pistinde köpük partisi hayal edebiliyor musunuz? Peki davetli olduğunuz bir düğüne 80'ler konseptinde gitmeniz şart koşulsa ne düşünürsünüz? Bütün bu sıra dışı fikirlerin sahibi Maltepe'deki Yakamoz Düğün Salonu sahibi İsmail Ovacılıklı ve ekibi.

18 yıldır bu işi yapan Ovacılıklı çiftlerin en güzel günlerinin özel olması gerektiğini düşünse de gelin ve damatlar çekimser kalmış. Salon işletmecisi "Bu fikirlerin içinden sadece tahtırevanı tercih ediyorlar. Konsept olarak da Osmanlı motifleri öne çıkıyor" diyor.

Osmanlı konseptli düğün
Osmanlı konseptli düğün

Neden Osmanlı konsepti bu kadar talep ediliyor? Dizilerin etkisi olabilir mi?

Kesinlikle öyle. Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerle moda oldu. Hosteslerimiz Osmanlı giysileriyle konukları karşılıyor. Salonumuzun giydirilmesi, dekorasyonu ve tüm detaylar da buna göre yapılıyor.

Peki eski düğünler mi daha güzeldi, şimdikiler mi?

Eskiden salonlar kahvehane gibi masa ve sandalyelerden ibaretti. Süs püs yoktu. Menü de limonata ve pastadan oluşuyordu. Sahnede kanundan saksafona darbukadan saza pek çok enstrümanla müzik yapılırdı. Gazino havası hakimdi. Düğünlerin bir ağırlığı olurdu. Şimdi düğünlerde görsellik öne çıkıyor. Düğün salonunun dekorasyonu çok önemli. Masa düzeni, ışıklandırma, çiçekler vs. Müzikal anlamdaysa fakirleşti. Bir org ve solist yetiyor. Teknoloji çok ilerledi. Otel hizmetinde düğün yapıyoruz. Bebek bakımı, palyaço, video, fotoğraf çekimi internetten canlı düğün yayını hizmetlerimiz var. Ama düğünlerin de ağırlığı kalmadı. Daha çok görsel bir hatıra için yapılıyor. Eski düğünler daha eğlenceliydi.

Canlı düğün yayını nedir?

Uzakta olduğu için düğüne katılamayanlar için internet üzerinden naklen yayın yapıyoruz.

Peki bir düğünün fiyatı nedir?

Kokteyl mi yoksa yemekli mi? Yemekte neler olacak? Hangi hizmetler istenecek? Yani fiyatlar taleplere göre değişiyor. 6 bin liradan 30 bin liraya uzanıyor.

Osmanlı konseptli düğün
Osmanlı konseptli düğün

Organizasyonunda pişmanlık duyduğunuz ya da çok beğenip etkilendiğiniz düğünler oldu mu?

İstisna tabii ama hiçbir şeyden mutlu olmayan ve bitmeyen istekleriyle bizi bıktıran çiftler olmuyor değil. Beğendiğim, etkilendiğim düğünler de oluyor. Geçenlerde gelinin damatla değil de babasıyla salona giriş yaptığı düğünde duygulanmıştım.

Çiftin salona girişi demişken bütün bu mizansen nasıl yapılıyor?

Gelin ve damat bir hafta önce geliyor. Bizim nedime dediğimiz görevlimizle nikahın da dansın da her şeyin provasını yapıyorlar.

Hangi aşamada hangi şarkılar çalıyor?

Salona giriş Glykeria'dan Pnei Malach. İlk dans, Zuhal Olcay'dan Pervane. Pasta kesiminde Maher Zain'den Maşaallah. Çiçek fırlatmada Hadise'den Evlenmeliyiz. Nikahtan sonra Halil Koçak Ajda Pekkan düeti olan Nikah. Eğlence kısmındaysa talebe göre çiftetelli, halay, horon, Roman havası şeklinde. Kolbastı demode oldu. Ankara'nın Bağları 2017'de de popülerliğini koruyor.

60 BİN AVROYA BOĞAZ’A NAZIR DÜĞÜN

Şık bir düğün nerede yapılır? İstanbul’daysanız aklınıza ilk gelen cevap yalı olabilir. Zira Boğazın eşsiz manzarasına karşı özenle korunan çoğu tarihi yalı günümüzde artık düğün, toplantı ve davetlerin vazgeçilmez adresleri haline geldi.

Boğaz'a nazır düğün
Boğaz'a nazır düğün

Adını, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu ve eski Osmanlı Sadrazamı Sait Halim Paşa'dan alan ve 1863’de Yeniköy’de inşa edilen Sait Halim Paşa Yalısı organizatörlerinden Cana Ataç, maksimum 700 kişiye davet verebildiklerini, çiftlere özel paketleri olduğunu şöyle anlatıyor: “2007’den beri yalıda davet veriyoruz. Beş farklı düğün paketimiz var. Müzik, video ve fotoğraf işine biz karışmıyoruz. En kapsamlı paketimiz bir saatlik konukları karşılama kokteyli, dört saatlik akşam yemeğinden oluşuyor. Çiftimizi evlerinden jaguar ile alıyoruz. Yalıda konaklamaları için oda tahsis ediyoruz. Pastalarını da hediye ediyoruz. Masa, sandalye süslenmesi, giydirilmesi, kırmızı karşılama halısı gibi detaylar sunuyoruz. Örneğim çiftimiz deniz teması istiyorsa bu konseptle mekanı dekore ediyoruz.”

Sait Halim Paşa Yalısı’nda düğün yapmak isteyen çiftler yaklaşık 500 kişilik bir düğün için 60 bin Avro’yu gözden çıkarmak durumunda. Davetli başı 120 Avro ödeniyor.

DÜĞÜN SALONUNA FAYTONLA GİRİŞ

Nirvana Davet'in Gayrettepe ve Şişli'de iki şubesi var. Toplantı, nişan, sünnet, kına ve düğün töreni hizmetleri veriyor. Salonları 850 davetli kapasiteli. Nirvana Düğün Salonu sahibi Ali Özkaya şöyle bilgi veriyor: “Organizasyonlarımızı her şey dahil şekilde yapıyoruz. Kınalar genellikle hafta içi oluyor. 3-5 bin TL arasında. Düğün paketleri de en az 7 bin 500 liradan başlıyor. Bu fiyatlar yemek menüsü, müzik ve tüm diğer taleplerle değişiklik gösteriyor. Evlenecek çiftler en az altı ay önce bize geliyorlar.”

Faytonla düğün salonuna giriş
Faytonla düğün salonuna giriş

Düğünde Nirvana’ya ulaşmak için

Nirvana, insanın aşırı istek, hırs ve tutkularından kurtularak eriştiği salt mutluluğu anlatan bir bir budizm felsefesi. Türkiye'deyse daha çok solisti Kurt Cobain'le anılan ABD'li grunge müzik grubu Nirvaya'yla özdeşleşen bir kelime. Salonun halk ilişkiler sorumlusu İmren Durmuş'a da neden Sanskritçe bir isimleri olduğunu soruyoruz: "Evet, bu soru bize sıkça soruluyor. Nirvana mutluluğun doruk noktası olduğu için isim aranırken bu yoldan çıkılmış."

"Salonumuz 9 metre yüksekliğinde ve direksiz yani hem tüm salon hem de locadakiler pisti ve birbirlerini engelsiz görebiliyor" diyen Durmuş'a göre genel olarak düğün salonları altın ya da gümüş rengi detayları kullanırken Nirvana pembe giydirmelerle kapalı salona kır düğünü havası taşıyor. Salonun bebek bakım odası, çocuklara palyaço gösterisi, mescid gibi hizmetleri de var.

Fakat en çarpıcı hadise gelin ve damadın salona uçan (raylı bir sistemle) faytonla girmesi. Durmuş "İsteyen çiftlerimiz klasik bir şekilde merdivenden inerek de giriş yapabiliyor. Ama bizim düğünümüz farklı olsun diyenler de faytonla unutulmaz bir anı yaşıyor" diyor.

Önceden dans dersi alan çiftler ilk dansı genellikle valsle yapıyor. Ancak yine sıra dışı olmak isteyen çiftlerin 2017 modası "Erik dalı gevrektir" oyunu. Bu, elde kaşık ya da zillerle yapılan geleneksel bir dans.