Kuraklık “açlık taşları”yla ortaya çıktı!

Kuraklık “açlık taşları”yla ortaya çıktı!

Çekya’dan başlayıp, Almanya’dan geçen Elbe Nehri’nde sular çekilince ortaya “açlık taşları” çıktı. Bu taşlar dünyanın karşı karşıya olduğu kuraklık tehlikesini gözler önüne seriyor.

Orta Avrupa’da, eski çağlardan beri kuraklık tehlikesini gözler önüne sermek için kullanılan bir yöntem var: Açlık taşları… Geçtiğimiz yıllarda kuraklık yaşayan kişiler, Elbe Nehri’nde su seviyesinin düştüğü noktalardaki taşlara tarih ve not yazarak kuraklığı ispatlıyor. Son yıllarda bu taşlardan düzinelercesi su yüzeyine çıktı. Onlarca taş arasından biri var ki, gelecek için endişe etmenize neden olacak… Bu taşta yer alan Almanca notta, “Eğer beni görebiliyorsan ağla” yazıyor. Uzmanlara göre Avrupa’daki kuraklığa acilen bir önlem alınması şart.

Türkiye 900 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor

Doğu Akdeniz ülkeleri küresel ısınmayı şiddetli bir şekilde yaşıyor.
Doğu Akdeniz ülkeleri küresel ısınmayı şiddetli bir şekilde yaşıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) araştırmasına göre, Türkiye’nin dahil olduğu, Doğu Akdeniz ülkelerini kapsayan ve 1998’de başlayan kuraklığın, son dokuz yüzyılın en büyük kuraklığı olabilir. NASA, içerisinde Kıbrıs, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türkiye’nin bulunduğu Doğu Akdeniz’in iklim koşullarını ve suyun azalışını anlamak için bölgenin kuraklık geçmişini anlatan modeller oluşturdu. Hürriyet’in haberine göre, veriler sonucunda NASA ekibindeki iklim bilimci Ben Cook, ”Yüzyıllar süren doğal değişkenliğin dışında kalan son olaylara ve anormalliklere bakarsak, bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz” diyor. Aynı şekilde, NASA ekibinden Yochanan Kushnir “Son şiddetli kuraklık, geçmiş asırlardaki doğal kuraklıklardan farklılık gösteriyor. Doğu Akdeniz, küresel ısınmayı hâlihazırda yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Gelecek: Su savaşları

Yakın gelecekte tatlı su kaynakları tükenebilir.
Yakın gelecekte tatlı su kaynakları tükenebilir.

Nüfusun artışıyla, dünyadaki yedi milyar insanı doyurabilmek için tarımsal üretim artacak. Bunun yanında, sınırlı su kaynakları da büyük ölçüde tükenecek. Birleşmiş Milletler (BM), mevcut su kaynaklarını tüketim eğilimlerini göz önünde bulundurarak bir öngörü hazırladı. Buna göre, 2025 yılına kadar su kıtlığı yüzünden 700 milyondan fazla insan göç etmek zorunda kalabilir.

Türkiye’de kuraklık riski gittikçe artıyor

Önlem alınmazsa, Türkiye 20 yılda su fakiri bir ülke haline gelebilir.
Önlem alınmazsa, Türkiye 20 yılda su fakiri bir ülke haline gelebilir.
Türkiye, iklim değişikliklerinden en çok etkilenecek bölgeler arasında yer alan Akdeniz Havzası’nda bulunuyor. Kuraklık geçtiğimiz her geçen gün daha çok hissediliyor. Geçtiğimiz kış, ülkenin önemli bölümünde kar yağmaması bunun belirgin etkilerinden biri. Bu durum hem tarımcıları hem de iklim bilimcileri oldukça endişelendiriyor. DW Türkçe’ye açıklamada bulunan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Türkiye şu anda su stresi yaşayan bir ülke. Sürekli susuz kalma korkusuyla yaşıyoruz. 1990’da 3 bin metreküp civarında olan kişi başına su miktarı, 2030 ve 2040’lardan itibaren 700 metreküpe kadar gerileyecek. Dolayısıyla Türkiye resmen su fakiri bir ülke haline gelecek” diyor.