Zorlu yolların yeni fatihi: Torsus Praetorian

Zorlu yolların yeni fatihi: Torsus Praetorian

Zorlu yol koşullarında seyahat etmek için hem güçlü ve dayanıklı hem de konforlu araçlara ihtiyaç duyuluyor. Kalabalık bir grubu ve ekipmanlarını taşımak için ise daha da büyüğüne, Torsus Praetorian’a ihtiyaç var. Çekya menşeli otomobil üreticisi Torsus tarafından geliştirilen arazi otobüsü Praetorian; rengi, teknik donanımı ve yetenekleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Görsel Kaynağı

Özellikle engebeli arazilerde personel ve ekipman taşımak için üretilen bu 35 kişilik otobüs, diğer otobüslerden çok farklı. En zorlu arazi şartlarında bile sizi yarı yolda bırakmayacak şekilde geliştirilmiş. Yerden 400 milimetre yüksekliğe sahip olduğu için engellerin üzerinden kolaylıkla atlayabilen araç, uygun tekerlek yapısı sayesinde de 700 milimetreye kadar yükseklikte suyun üzerinden geçebiliyor. Dayanıklı ve güçlü yapısı ve arazi şartlarına uygun teknolojisiyle kaya, kum, kar ve buz fark etmeksizin her türlü yüzeyde kolaylıkla hareket edebiliyor. Bu özellikleriyle maden şirketlerinden film sektörüne, turizmden arama kurtarma çalışmalarına kadar birçok alanda kullanılabilecek Torsus Praetorian, zorlu yollarda konforundan da ödün vermiyor.

Dünyanın ilk arazi otobüsü

Werkemotion tasarım ekibiyle iş birliği yapılarak geliştirilen Torsus Praetorian, dünyanın ilk 4X4 arazi otobüsü unvanını elde etmeyi başardı. Dayanıklılığı, zorlu arazilerdeki başarısı ve teknik kapasitesinin yanı sıra tasarımıyla da ses getirmiş durumda. Okul otobüsüne benzer sarı rengiyle tanıtılan arazi otobüsü, aynı zamanda prestijli Red Dot 2020 tasarım ödülünün de sahibi. Ödül için 6 bin 500 tasarımla birlikte yarışan Praetorian, zorlu arazileri aştığı gibi rakiplerini de aşmayı başardı. 

Çılgın ve inatçı arazi otobüsü Torsus Praetorian, 155 bin dolara satın alınabilecek.
Çılgın ve inatçı arazi otobüsü Torsus Praetorian, 155 bin dolara satın alınabilecek.

Görsel Kaynağı

Teknik özellikleri

Zorlu arazi şartları için üretilen Praetorian, bu yeteneğini sahip olduğu güçlü motora borçlu. Otobüsün güç ihtiyacı 6.9 litre hacminde altı silindirli dizel ünite tarafından karşılanıyor. Araç, 240 beygir gücüne ve 925 Nm torka sahip. Yerden oldukça yüksek olmasını MAN’dan satın alınan kamyon şasesi üzerine konumlandırılmasına borçlu. Engelleri aşmak için dört çeker olarak üretilmiş bu araç, Michelin imzalı arazi lastikleri ve 10 delikli arazi jantlarıyla güçlendirilmiş. Lastiklerinin yapısı ve dayanıklılık sağlanması için kuvvetlendirilen gövdesi sebebiyle elektronik olarak maksimum hızı da 117 km/s olarak limitlendirilmiş. Aracın ön ve arka bölümlerinde parabolik yaprak yay kullanılıyor. Hidrolik direksiyonu, MAN imzalı yarı otomatik şanzımanı ve kilitlenebilir diferansiyeli ile dört tekerleğe aktarılan güç sayesinde zorlu engelleri kolaylıkla aşabiliyor.

Torsus Pratorian’ın her santimi maksimum dayanıklılık için üretilmiş. Aracın gövdesinde fiber camdan yapılmış, çizilmelere karşı Line-X balistik dereceli kaplamalar kullanılmış. Sürücünün bir adet arka görüş kamerası bulunuyor ve hava boşluklu sürücü koltuğu konforlu bir seyahat için oldukça elverişli. Maksimum kapasitesi olan 35 koltuk olan araçta, yolcu bölümünün konforlu bir yolculuk yapması için de bütün detaylar düşünülmüş. Koltukların tamamı üç noktalı emniyet kemerleri ve her koltuğa özel seyahat ışıklarıyla tasarlanmış. Otobüsün orta kısmında ise bir DVD oynatıcı ve arka kısmında da buna bağlı hoparlörler bulunuyor. Merkezi bir klima, otomatik kapı, renkli camlar ve güçlendirilmiş zeminle iç donanım da detaylıca düşünülmüş. Üstelik otobüs kişiye ya da kullanış amacına göre özelleştirilebiliyor.

Henüz resmi satışı başlamayan Preatorian Overlander modelinin tahmini satış bedelinin 250 bin dolar civarında olacağı söyleniyor.
Henüz resmi satışı başlamayan Preatorian Overlander modelinin tahmini satış bedelinin 250 bin dolar civarında olacağı söyleniyor.

Görsel Kaynağı

Başka modelleri de var

Zorlu yolculukların “inatçı” aracı Torsus Praetorian’ın birden fazla operasyonel gereksinimi karşılamak için 20’den fazla farklı iç ve dış tasarım ve modeli bulunuyor. Çeşitli alanlarda ve farklı amaçlarla da kullanımı için tasarlanan bu farklı modeller kişisel olarak da özelleştirilebiliyor. Alanına ve amacına göre özelleştirilen Praetorian, tasarlanan modelleriyle her alanda kullanılmaya aday.

Modellerinden bazıları şöyle: Madencilik otobüsü, Ambulans, İtfaiye aracı, Motor sporları aracı, Karavan, Safari, Kurtarma aracı, Polis aracı, Kayak otobüsü ve Askeri otobüs. Bu modeller arasında özellikle Karavan modeli bütün dikkatleri üzerine çekiyor. Praetorian Overlander adı verilen bu karavan, dolaşım özgürlüğünüzü kısıtlayan diğer karavanlardan çok farklı. Macera peşinde olan kampçılar için tasarlanan bu model; dört yataklı, duş ve mutfağı da bulunan bir yaşam alanı oluşturuyor. Buzdolabı, ocak, tuvalet, duş, mutfak lavabosu ve dışarıya uzatılabilen tentesiyle sınırları olmadan seyahat etmek isteyenlere birebir!