Kimlik hırsızlığı başınıza dert açabilir

Kimlik hırsızlığı başınıza dert açabilir

Kimlik bilgilerinizin çalınması halinde uzun ve acılı bir süreçle karşı karşıya gelebilirsiniz. Daha önce benzer bir tecrübe yaşayanlar sonu gelmez davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Ancak alacağınız önlemler sizi bu duruma düşmekten kurtarabilir.

Kimlik bilgilerinizin çalınması başınıza gelebilecek en büyük talihsizliklerden biri. Üstelik, dijital bir çağda yaşadığımız için artık kimliğinizin fiziksel olarak çalınmasına da gerek yok. Yakın bir geçmişte yaşanan olayı hepimiz hatırlıyoruz: 2016 yılında bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerini içerdiği ortaya çıkmıştı. Yaşanan bu olayın ardından kimlik bilgilerinin çalınmasının ne gibi sonuçlar doğurabileceği de çokça tartışıldı. Öyle ki daha önce benzer bir duruma düşenler, tecrübelerini anlatarak insanları önlem almaya çağırdı.

6 Nisan 2016 tarihinde ise daha önce kimlik bilgileri çalınan @aka_parantez isimli Twitter kullanıcısı, sosyal medya platformu üzerinden tecrübelerini paylaştı: “2013'te iki sayfa sabıkası olan bir adam ehliyet fotokopim üzerine resmini yapıştırıp tekrar fotokopisini çekerek yeni kimlik üretmiş. Bu fotokopiyle kendisine dört farklı telefon hattı çıkarmış. Turkcell'e bu hatları şikayet ettim ve kapattırdım. Savcılığa şikayette bulundum. Ama telefon hatları buzdağının görünen kısmıymış. Trafikte üzerinde soğuk damga bile olmayan bu fotokopiyle iki kez ceza yemiş. Cezalar benim adıma geldi. Ehliyetimden ceza puanları düştü. Fotokopiyle ev kiralamış ve kira sözleşmesi yapmış. Ev sahibine bir dünya borç takıp kaçmış. Bu kira kontratı ve fotokopi ehliyetle, elektrik ve su aboneliği yaptırmış. İstanbul'un bir ucunda kiraladığı evin elektrik borcunu ödemediği için BEDAŞ gelip benim evimin elektriğini kesti.”

Bu Twitter kullanıcısının yaşadıkları sadece bunlarla sınırlı değil. Üstelik bu sinir bozucu süreci yaşayan da sadece o değil! Samsun’da balıkçılık yapan bir diğer vatandaşımız Bekir Kılıç da kendini benzer bir durumda buldu. 2004 yılında kimlik bilgileri çalınan Kılıç daha sonra adına İstanbul’da bir şirket açıldığını öğrendi. Araştırmaları sonucunda kendi adına açılan bu şirket için kredi çekildiğini öğrendi. Hakkında yaklaşık 40 tane icra takibi açıldığını öğrenen Kılıç, bu nedenle cezaevine de girdi. 

Bir anda tonlarca borçlar karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bir anda tonlarca borçlar karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kimlik bilgileri nasıl çalınır?

Dolandırıcılar, kimlik bilgilerini çalmak için birçok yöntem kullanıyor. Bu gibi durumlara hazır olmak için “İnternet kullanırken çok dikkatliyim, bana bir şey olmaz” dememeniz gerek. Çünkü dolandırıcıların en büyük silahı bilgisayarlar! Korsanlık ya da siber saldırıyla kimlik bilgileriniz dolandırıcıların eline geçebilir. Bunun dışında geçmişte kaldığını sandığınız hırsızlık yöntemleri de dolandırıcılar arasında revaçta. Kapkaç, posta yönlendirme, otomobil plakalarını kopyalama, kart kopyalama, sahte CV, ev ya da ofis hırsızlığı, çöpten eski kimlik/kredi kart vb. bulma, GSM operatör bayilerinden ve diğer kurumlardan başvuru belgeleri çalma gibi yöntemler kimlik dolandırıcılığında hâlâ sıkça kullanılıyor.

Kimlik bilgilerinin çalınması en çok dijital ortamlarda gezinirken ve alışveriş yaparken yaşanıyor.
Kimlik bilgilerinin çalınması en çok dijital ortamlarda gezinirken ve alışveriş yaparken yaşanıyor.

Kimlik bilgileri nasıl korunur?

Kimlik bilgilerinizi korumak, daha sonra nahoş sürprizlerle karşılaşmamak için alabileceğiniz bazı basit önlemler var. En önemlisi bilgisayarınızı kontrol altına almak. Bilgisayarınızda mümkün olduğunca az kişisel veri barındırın ve bilgisayarınızı mutlaka zararlı yazılımlara karşı koruyun. Bununla birlikte, fiziksel kimliklerinizi iyi saklayın ve çöpe attığınız belgelere dikkat edin. Özellikle kimlik fotokopilerinizi kimliğiniz kadar güvenli tutmanız gerektiğini; @aka_parantez isimli Twitter kullanıcısının sadece kimlik fotokopisi yüzünden çektiklerini unutmayın.

Ayrıca internette alışveriş yaparken de tedbiri elden bırakmamanız gerekir. Güvenli online şiifreler seçin, kredi kartı aktivitelerinizi yakından izleyin ve güvenli sitelerden alışveriş yapın.

Kimlik bilgilerinin çalınmasını önlemek için bu gibi adımlardan başka yapacak şeyleriniz de var. Bilgileriniz çalındığında çaresiz kalmamak adına Quick Sigorta’nın QKimlik Koruma Sigortası ile bilgilerinizi güvence altına alabilir, hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz. Çünkü QKimlik Koruma Sigortası, kimliğinize ait hassas bilgilere ulaşılıp kullanılması halinde, kendinizi korumak için yapmak zorunda kalacağınız hukuki harcamaları güvenceye alır. Kimliğiniz çalındığında 20 bin TL’ye kadar olası sorunları gidermek için harcama yapabilirsiniz. Poliçe kapsamındaki sigorta teminatlarınız sayesinde; avukatlık hizmetleri, seyahat harcamaları, gelir kaybı ve çalınan şifreleriniz nedeniyle hesaplarınızdan çalınan varlıklarınız için harcamalarınız güvence altındadır.

Kimlik bilgileriniz çalındığında savcılığın yolunu tutmalısınız.
Kimlik bilgileriniz çalındığında savcılığın yolunu tutmalısınız.

Kimlik bilgileri çalınan kişiler ne yapmalı?

Kimlik bilgileri çalınanların Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurması gerekiyor. Bu suretle faiilerin tespiti ve cezalandırılması için şikayet dilekçesi verebilirler. Bu tür suçlar, Türk Ceza Kanunu'nun 139. maddesine göre şikayete bağlı suçlar değil, resen kovuşturulabilen suç. İlgililer şikayetçi olmasa bile kamu adına soruşturma yapılır ve failler tespit edilirse kamu davası açılır.

Ankara cumhuriyet Başsavcılığı, 2016’da konuya ilişkin bir soruşturma açtı. Kimlik bilgileri çalınan vatandaşların şikayeti de bu ana dosya ile birleştirilecek ve dosya tek elden yeknesak bir şekilde yürütülecek.