Karantinada mutfak maceraları

Karantinada mutfak maceraları

Karantina süresince bütün iş sürecimiz değişti, evdeki düzenimizi bile toparlamak zaman aldı. Hatta vakit geçirmek için challange’lardan challange’lara koştuk. Belki en çok da mutfaklarda vakit geçirdik. Bu süreçte mutfakta neler yaptığımıza hep birlikte göz atalım. 

Şimdiye kadar izlediğiniz salgın filmlerini düşünün. Final sahnesinde şöyle bir uzaklara dalıp “Acaba başıma gelse ne yapardım, korku ve panik içinde dükkanları yağmalayan insanlardan biri mi olurdum?” diye kendinize sorular sordunuz mu? İşte tüm bu soruların yersiz olduğunu fark ettiğimiz bir süreçten geçiyoruz. Kendi karantinamızın başrolünde dükkan yağmalamak yerine chalange’lara katılıyor, evde kendi ekmeğimizi hazırlıyoruz. Canımız sıkıldıkça soluğu almaya başladığımız mutfaklar bu süreçte adeta hobi merkezimiz haline geldi. Daha önce hiç yapmadığımız şeyler deniyor, kendimizi bu şekilde rahatlatmaya çalışıyoruz.

İlk dalga: Ekşi mayalı ekmek

Gün geçmiyor ki bir kişinin daha kendi ekmek fırının ustası olduğunu gösteren bir sosyal medya içeriğiyle karşılaşmayalım.
Gün geçmiyor ki bir kişinin daha kendi ekmek fırının ustası olduğunu gösteren bir sosyal medya içeriğiyle karşılaşmayalım.

Mutfak maceralarımızın başını şüphesiz ekşi mayalı ekmek çekiyor. Belki de mutfakla hiç haşır neşir olmayanlar bile ekmek yapma sevdasıyla adeta bir fırıncı olduklarını kanıtladılar. Ekmek yapımına ülke olarak o kadar çok merak saldık ki marketlerde maya bulamaz olduk. Adeta ülkenin maya stoklarını bu kısacık süreçte erittik. Ama bu durum bile bizleri yıldırmadı. Ekşi maya satın almadan onu da evde yapmayı öğrendik. Henüz bilmeyenler için bir özet. Ekşi maya yapımının en önemli malzemesi sabır. Yalnızca un ve su kullanılarak ekşi maya yapabilirsiniz. Ancak kaliteli bir ekşi maya mutlaka üzüm ya da nohut ister. Kabuklu bir avuç üzüm, sterilize bir cam kavanoz, kaliteli un ve içme suyu: Bu dört temel malzeme ekşi maya yapmak için yeterli. Unun çeşidi ise önemli değil, çavdar, buğday ya da istediğiniz bir un çeşidi olabilir.

Malzemelerimiz hazır olduğuna göre ekşi maya hazırlama işlemine başlayabiliriz.

Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. Bir su bardağı unu ve bir su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda bir gün bekletin. Fermantasyonun başlaması için bazen bir gün yetse de dört beş güne kadar uzayabilir. Karışımınızın üzerinde minik baloncuklar oluşursa, mayanız yaşıyor demektir. Sonrasında dilimlediğiniz üzümleri tahta kaşık yardımıyla çıkarın. Ekşi mayanızın yarısını kullanmak için başka bir tabağa alın. Kalan mayanıza biraz su ve un ekleyerek beslemeye devam edin. Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını anlamak da oldukça basit. Eğer mayanız suya konduğunda dibe çöküyorsa biraz daha beklemelisiniz çünkü mayanız henüz hazır değil. Su üzerinde yüzdüğünde mayanızı kullanabilirsiniz.

Sosyal medyada birçok hesap ekmek yapma challange’ına dahil oldu
Sosyal medyada birçok hesap ekmek yapma challange’ına dahil oldu

Görsel Kaynağı

İkinci dalga: Pastacılık

Zorluk derecesi on üzerinden dokuz bir çalışma: pastacı kreması
Zorluk derecesi on üzerinden dokuz bir çalışma: pastacı kreması

Mutfağın belki de en zorlu yarışı olan pastacılığa da atılanlarımız oldu elbette. Karantina boyunca evden çıkamayınca doğum günleri bu günlere denk gelenler tabii ki bu süreçte kendi pastalarını kendileri yapmak zorunda kaldılar. Veya ev halkından birinin doğum gününü böyle kutlamak istediler. Detaylı hesap ve ölçüleriyle kafaları karıştıran pastacılık, daha çok hırslı bir karaktere sahip olanların öncelikli mutfak macerası oldu. Dakikalarca izlenilen pastacı kreması videoları, ölçü kaplarıyla verilen savaşlar, fırın tepsisini koyacak yere karar veremeyenler… Sonuçta başarılı olanlarımız da olmadı değil. Kim bilir belki de karantina sonrası kariyer değişimine bile karar verenler olmuştur. Bu kararı vermeden en azından pastacı kreması nasıl yapılıyormuş bir göz atabiliriz.

Pastacı kreması için gereken malzemeler:

● 3 yumurta sarısı

● 75 gr, 1 su bardağının yarısından 1 parmak az, toz şeker

● 50 gr, 1 su bardağının yarısından 1 parmak az, mısır nişastası

● 375 ml ,1 + 1 su bardağının yarısından 1 parmak fazla, süt

● 35 gr beyaz çikolata

375 ml sütü kısık ateşte ocağa koyarak başlayın. Geniş bir kasede üç yumurta sarısını 75 gr şeker ve yarım çay kaşığı vanilya özütü ile rengi açılana kadar çırpın. Rengi açılan karışıma 50 gr nişasta ekleyip çırpmaya devam edin. Süt kaynama noktasına gelince yumurta sarılı karşımı çırpmaya devam ederek ekleyin. Yumurtaların pişmemesi için çırparak eklemeniz çok önemli. Bütün sütü karışıma ekleyip karışana kadar çırptıktan sonra karışımı tekrar ocağa alın. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kabarcıklar çıkınca altını kapatıp 35 gr beyaz çikolata ekleyip spatula ile karıştırın. Üzerine sıfır streç film çekip oda sıcaklığına gelene kadar dışarda, oda sıcaklığına gelince buzdolabında en az iki saat dinlendirin. Bir gece beklerse kıvamı çok daha iyi olacaktır. Soğuyan kremayı mikser ile çırparak kullanmaya hazır hale getirebilirsiniz.

Karantina döneminde evde pasta yapıp hünerlerini sosyal medya üzerinden gösterenlerin sayısı arttı.
Karantina döneminde evde pasta yapıp hünerlerini sosyal medya üzerinden gösterenlerin sayısı arttı.

Görsel Kaynağı

Üçüncü dalga: Renk renk smoothie’ler

Yapması da içmesi de en keyifli içeceklerden biri olan smoothie, bu dönemin de favori içeceği.
Yapması da içmesi de en keyifli içeceklerden biri olan smoothie, bu dönemin de favori içeceği.

Görsel Kaynağı

Bu süreç, çoğu insanı daha çok tatlı ve hamur işine yönlendirse de sağlığımızı da geri plana atmamak çok önemli. Sağlıklı beslenmeyi eğlenceli hale getirmek de modumuzu yükseltebilir. Bunun için akla ilk gelen seçenek kuşkusuz sağlıklı smoothie’ler. Instagram postlarının vazgeçilmezleri arasında yerini alan bu hem lezzetli hem sağlıklı içecekler, bağışıklığımızı güçlendirirken like sayılarımızı da artırıyor. O halde, basit bir C vitamini deposu smoothie tarifine ne dersiniz?

● 1 havuç

● 1 portakal

● Yarım limon suyu

● 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

● Tarçın

● 1 bardak portakal suyu

● 2-3 yaprak nane

Önce havucu ocaktaki suda üç dakika kadar bekletip yumuşamasını sağlayın ve öyle doğrayın. Ardından portakalı da doğrayarak tüm malzemeleri blender’dan geçirebilirsiniz. 

Smooty tarifleri de sosyal medya challange’larının konusu olmayı başardı.
Smooty tarifleri de sosyal medya challange’larının konusu olmayı başardı.

Görsel Kaynağı

Sağlık hazinesi de mutfakta gizli 

Evde yapacağınız sağlıklı yemekler ruh sağlığımız için de oldukça önemli.
Evde yapacağınız sağlıklı yemekler ruh sağlığımız için de oldukça önemli.

Evde kalmak, dışarı çıkabiliyorken daha cazip gelirken şu günlerde evde kalma durumu her birimiz için ruhsal olarak oldukça zorlayıcı ve travmatik bir süreç. Travmatizasyon durumlarında ise organizma kendini yeniden düzenlemek için kaçış yolları aramaya başlar. Bu kaçış yollarından biri de yemek yeme isteği. Fakat önemli olan bir nokta var ki sağlıklı beslenmek sadece fiziksel olarak değil, ruh sağlığı içinde önemli faktörlerden biri. Ayrıca virüse karşı dirençli kalmak da önemli. Peki bunun için neler yapmalıyız?

● Kahvaltıyı atlamayın, güne zinde başlayın!

Evet kahvaltının gerçekten mutlulukla bir ilgisi var, bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir şey. Vücut uyurken bile sürekli çalışır ve depoladığı besin öğelerinin tümünü kullanır. Kahvaltı yapmadan yeni bir güne başlamak verimi düşürür ve sizi mutsuz bir insana dönüştürür.

● Ara öğünleri atlamamaya özen gösterin!

Ara öğünler kan şekerinin düşmesini engeller ve bir sonraki öğünde yaşayacağınız açlık hissini bastırır. Kuruyemiş, kuru meyve, kefir gibi besinleri fazla abartmamak şartı ile tercih edebilirsiniz.

● Su içmeyi ihmal etmeyin!

Vücut fonksiyonlarımızın iyi çalışması için bol bol su tüketimi şart. Gün içinde kahve içmeyi ihmal etmezken su içmeyi unutabiliyoruz. Tam şu an su içmek için bir hatırlatıcı oluşturun ve lütfen bir bardak su için.

MUTFAKTA HARİKALAR YARATAN ÜNLÜLER

Natalie Portman

Natalie Portman'ın instagram paylaşımı
Natalie Portman'ın instagram paylaşımı

Güzel oyuncu Natalie Portman, takipçilerine bağışıklık sistemini kuvvetlendirici sağlıklı yemek tarifleri veriyor.

Selena Gomez

Selena Gomez'in instagram paylaşımı
Selena Gomez'in instagram paylaşımı

Ünlü şarkıcı Selana Gomez mutfakta yemek yaparken neşeli halleriyle de takipçilerinden tam not almış gibi gözüküyor.

Rafael Nadal

Rafael Nadal'ın instagram paylaşımı
Rafael Nadal'ın instagram paylaşımı

İspanyol raket Rafael Nadal, turnuvada maç yaparak yorulmak yerine şimdilik mutfakta kek yaparak yorulduğunu belirterek kek yaptığı görüntüleri takipçileriyle paylaştı.

David Beckham

David Beckham çocuklarıyla birlikte karantina günlerinde mutfakta vakit geçiriyor. Ana yemekten tatlılara kadar birçok yemeği çocuklarıyla birlikte yapan Beckham, eşinin çektiği fotoğraf ve videolarla takipçileriyle buluşuyor.

Tülin Şahin

Tülin Şahin'in instagram paylaşımı
Tülin Şahin'in instagram paylaşımı

Ünlü manken Tülin Şahin de tarif paylaşanlardan. Takipçilerine verdiği kek tarifini kendisi yaparken çektiği video takipçilerinden tam not aldı.

Murat Boz 

Ünlü şarkıcı Murat Boz, hayranlarını bu kez mutfaktaki hünerleriyle coşturdu. Boz, hamurunu elleriyle açtığı lahmacun şovunu sosyal medyadan paylaştı.

Şahan Gökbakar

Şahan Gökbakar'ın instagram paylaşımı
Şahan Gökbakar'ın instagram paylaşımı

Ünlü komedyen sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla mutfaktaki hünerlerini gösterdi. Önce ekmek, daha sonra da kek yaptı. Son olarak da kendi elleriyle mantı açtı ve tepsi mantısı yaptı.

Ajda Pekkan

Ajda Pekkan'ın instagram paylaşımı
Ajda Pekkan'ın instagram paylaşımı

Süperstar karantina günlerinde takipçilerine “evde kal” çağrısı yaparken, önce spor yaptığı görüntüleri paylaştı daha sonra da kek yaptı.

Dikran Masis

Sosyetik iş insanı Dikran Masis de karantina döneminde soluğu mutfakta aldı ve ailesine pizza yaptı.
Sosyetik iş insanı Dikran Masis de karantina döneminde soluğu mutfakta aldı ve ailesine pizza yaptı.