Instagram üçüncü parti uygulamalar kullanılarak hesaplara eklenen sahte beğeni, takip ve yorumları kaldıracağını açıkladı. Peki tüm bu sahte yorum ve beğeniler ne işe yarıyor, insanlar neden bu yola başvuruyor? Takipçi sayısı neden bu kadar önemli?
Sosyal medyanın ne derece yaygın kullanıldığı herkesin malumu. Bu bağlamda sosyal medya fenomeni olmak gibi kavramlar da hayatımıza çoktan girdi. Facebook ile yıllar önce başlayan sosyal medya kullanımı, yine Facebook tarafından satın alınan fotoğraf ve video paylaşım mecrası Instagram ile tavan yaptı. Bireysel ya da kurumsal hesaplarda yüksek takipçi sayısı herkesin dikkatini çeken bir olgu. Çünkü takipçi sayısı “fenomen olmaya” yani ünlenmeye giden yolu açan bir anahtar olarak kabul görüyor. İşte tam da bu nedenle takipçi ve beğeni “satan” üçüncü parti uygulamalar da gittikçe çeşitlendi.
Topluluk kurallarını güncelleyen, sahte hesaplarla uzun süredir mücadele eden Instagram üçüncü parti uygulamalar kullanılarak hesaplara eklenen sahte beğeni, takip ve yorumları da kaldıracağını açıkladı. Instagram insanların ilham alabileceği, kendilerini ifade edebileceği özgün ve güvenli bir yer olarak kalmasını istediği için bu yola başvurduğunu belirtiyor. Instagram’da bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte tüm hesaplar sadece organik yollarla takipçi elde edebilecek.
Takipçi sayısı giderek önem kazandı
Sosyal ağların popülerleşmesinde önemli bir etkiye sahip olan Instagram yeni mesleklerin de doğmasına sebep oldu. Özellikle yaşam koçu, kişisel antrenör gibi meslek gruplarının bireysel olarak kendini öne çıkartmak istediği bir mecra haline gelen Instagram’da kurumsal firmalar çok sayıda takipçisi olan fenomenleri pazarlama çalışmalarına dahil ediyor. Bireysel olarak ilgi alanımıza giren kişileri takip edeceğimizde de çok takipçisi varsa “içerikleri iyidir” ya da “ben de beğenirim” düşüncesiyle bu hesapları takibe almamız neredeyse olağan karşılanan bir durum haline geldi.
Hâl böyle olunca takipçi sayısını artırma ya da gönderiyi öne çıkartma gibi reklam seçenekleri sunan Instagram’da üçüncü parti uygulamalar da gönderilerin popülerliğini artırmak için uzun süredir kullanılıyor. “Adınızı duymayan kalmayacak” gibi sloganlarla, 50 bin takipçi ya da aylık sınırsız beğeni hizmeti satın almayı mümkün kılan üçüncü parti uygulamaların sayısı hiç az değil.
Instagram’da bireysel tatmin öne çıkıyor
Tüm bu gelişmeler, “Takipçi ve beğeni sayısı neden bu kadar önemli?” sorusunu akla getiriyor. Instagram’da kullanıcıların yüzde 70’i 12 ile 24 yaş aralığında. Yapılan son araştırmalar, paylaşımların yemek veya doğa fotoğrafından çok selfie olduğunu ortaya koyuyor. Facebook’taki paylaşımlarla kıyaslandığında ise Instagram’daki paylaşımlar çok daha bireysel kalıyor.
Kendini iyi hissetme eğiliminde olan ve eleştiriye karşı oldukça hassas olan sosyal medya kullanıcıları için Instagram, kullanıcıların sosyal anlamda kabul görme ihtiyacını kullanarak eşsiz bir memnuniyet duygusu sunuyor. Bu nedenle takipçi ve beğeni sayısı konusunda kullanıcılar takıntılı hale gelebiliyorlar. Yakın zamandaki araştırmalara göre sosyal medya kullanımı ergen kızlarda bedenle ilgili tatminsizlikler, yeme bozukluğu semptomları ve yaşamsal tatminsizlik yaratabiliyor.
Kimliğe yapay takviye
Kimlik oluşumunun bir parçası haline gelen sosyal ağların olumlu, olumsuz etkileri tartışılıp araştırmalar yapılırken Instagram’ın takipçi satan, otomatik beğeni yapan veya yayınlara, videolara yapay seyirci sayıları sağlayan üçüncü parti uygulamaları engellemesi farklı sonuçlara gebe. Bir anlamda “dijital kimliklere yapay takviye” sağlayan bu tür uygulamalar birdenbire fenomenleşen internet ünlülerinin sayılarının azalmasına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.
Son zamanlarda çok revaçta olan “influencer marketing” kavramı bu tür, kendi alanında sivrilmiş veya genel anlamda mizahi veya hafif dozda politik paylaşımlar yapan kişilerin hitap ettiği kitleyi etkileme amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların genel adı. Bu nedenle etrafına ilham verme iddiasında olan influencer’ların kalabalık bir takipçi kitlesine sahip olma zorunluluğu ortaya çıkıyor.
Üçüncü parti uygulamaların verdiği hizmetlere bakıldığında bahsi geçen sosyal medya ünlülerinin aslında olduklarından daha küçük bir kitleye hitap ediyor olmaları ihtimaller arasında. Şişirme veya değil, sosyal medya ajanslarının raporlayacağı büyük rakamlar günün sonunda performansı ölçümleyen çalışmaların raporlarına giriyorsa bu sahte takipçiler ve şişirilmiş dijital kimliklerin vadettikleri işi gördükleri düşünülebilir.