Doğru iş insanlarını seçme sanatı

Doğru iş insanlarını seçme sanatı

İş dünyasında, ilişkiler kurmak ve kurulan bu ilişkiler zincirini doğru bir biçimde yönetme sanatı olan “networking”, iş insanlarını başarıya götüren temel unsurlardan… Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör bu sanatın inceliklerini anlattı.

İş dünyasında şartların zor ve acımasız olduğu bir gerçek. İş insanları bu zorluklarla mücadele ederken, bu dünyadaki etkili bireylerden oluşan “network”lerine güveniyor.

Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, doğru networking ağı kurmanın ve yönetebilmenin inceliklerini anlattı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

TED Ankara Koleji’nde lise eğitimini tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldum. Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptım. Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra, uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından biri olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttüm. Emarsys’deki görevimin ardından Euromessage’da Türkiye Genel Müdürü olarak çalıştım. Ardından 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmamı kurdum. Kariyerime “dijital dönüşüm danışmanı” olarak devam ediyorum. Aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı www.muraterdor.com adlı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyorum.

Me Consultancy olarak ise dijital uygulamalara ve platformlara doğru inanılmaz bir hızla evrilmenin yaşandığı günümüzde dijital pazarlama, dijital pazarlama danışmanlığı, dijital marka danışmanlığının yanı sıra dijital dönüşüm danışmanlığı, e-posta pazarlama, e-ticaret danışmanlığı alanlarında hizmet sunuyoruz. Etkinlik yönetimi özelinde E-Ticaret Sohbetleri, Kariyer Sohbetleri, KOBİ Sohbetleri, Girişimci Sohbetleri, Pazarlama Sohbetleri gibi etkinlikleri de düzenliyoruz. Ayrıca Faydalı Eğitimler adlı web sayfasıyla onlarca eğitimin online sunulmasını da sağlıyoruz.

“Networking” tanımınızı detaylandırır mısınız?

Networking, genel anlamıyla ilişkiler kurma ve bu ilişkiler zincirini doğru bir biçimde yönetebilme olarak tanımlanabilir. İş dünyasının önemli denge taşları arasında yer alan bu kavramı doğru anlamak ve iş hayatının pratiklerine yansıtmak oldukça önemli. Doğru network ağı kurmak kariyer ve gelecek vizyonuna büyük katkı sağlıyor.

İş dünyasına yeni atılan girişimciler için “doğru bağlantılar kurmanın” önemi nedir?

Özellikle iş dünyasına yeni adım atanlar ve girişimciler için doğru bağlantılar kurmanın en kritik noktalar arasında yer aldığını düşünüyorum. İlk etapta iyi bir kurum veya kuruluşta aktif olarak iş yapmalısınız. Çünkü iyi iş yaşamı aynı zamanda iyi networking anlamına geliyor. Bu aslında en genel ve gerekli kural. Bir fikri hayata geçirdiğiniz ölçüde başarılı sayılırsınız. Doğru bağlantılar kurmanın önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Girişimciler doğru bağlantılar kurarak maddi ve manevi desteğe sahip olabilir, fikirlerini teoriden pratiğe dönüştürebilir ve motivasyon anlamında muhteşem bir ivme kazanabilir.

“Doğru bağlantılar kurmak” öğrenilebilecek bir iletişim sanatı mı?

Bu noktada görüş ayrılıkları yaşanıyor. Kimilerine göre doğru bağlantılara ulaşmak ve iletişim ağı oluşturmak hem öğrenilebilecek hem de insan kişiliği ile ilgili bir durum. Bu soruyu şahsım adına şöyle yorumlayabilirim. İletişim ve retorik sanatı gerekli çalışmalar yapıldığı takdirde geliştirilebilir. Ancak bu kavramları bazı kişilik özelliklerinizle desteklemeniz sizlere olumlu bir biçimde yansıyacaktır.

“İş dışında da arkadaşlık kurmalısınız”

Erdör, network kurmada tüzel kişiliğinizin de önemli olduğunun altını çiziyor.
Erdör, network kurmada tüzel kişiliğinizin de önemli olduğunun altını çiziyor.

İyi bir network ağı kurmanın temelleri nasıl atılır?

İyi bir network ağı oluşturmanın temel kuralı saygınlık kazanmış, rüştünü ispat etmiş kurum ve kuruluşlarda iyi departmanlar ve pozisyonlarda aktif olarak görev almaktır. Birey olmanızın yanı sıra tüzel kişiliğinizin de önemli olduğunu unutmayın. Kariyerinize ve gelecek planlamanıza yardımcı olacağını düşündüğünüz, kolay yönetebildiğiniz ve her zaman ulaşabildiğiniz bir ağ kurmalısınız. Ayrıca network ağınızda yer alan kişiler hakkında iş yaşamlarının dışında kalan bilgilere de sahip olmalısınız. Ağınızda bulunan kişilerin özel hayatı ihlal etmemek kaydıyla sosyal yaşamlarını yakından takip etmeli, onlara önemli olduklarını hissettirmeli ve onlarla iş dışında bir arkadaşlık kurmalısınız.

İyi bir network ağına sahip olmanın sosyal medya kullanıcılığı ile güçlü bir bağlantısı var mı?

Dünya çağında 3 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Çok büyük bir kitleden bahsediyoruz. Dolayısıyla sadece doğru ve güçlü bir network ağı için değil, birçok konuda sosyal medya kullanımın büyük bir gücü olduğunu söyleyebilirim. İnsanların özgürce kullandığı bu alanlar aynı zamanda birer bilgi kaynağı. Sosyal medya network ağınızda yer alan kişilerin sosyal hayatına dair bilgiler öğrenebileceğiniz bir maden. Bu madenden değerli elmaslar çıkarabilirsiniz. Çok net bir şekilde sosyal medya kullanımının etkili olduğunun altını çizebilirim.

Hangi sosyal medya mecralarını iyi kullananlar, daha güçlü bir network ağına sahip olur?

Bugün en fazla aktif kullanıcıya sahip Facebook, YouTube ve Instagram gibi sosyal medya mecralarını göz önüne aldığınızda çok çeşitli içeriklerin varlığını ve bu mecraların kişiden kişiye değişen farklı amaçlarla kullanıldığı görebilirsiniz. Ancak Linkedin iş temalı bir alan ve tamamıyla network ağınızı geliştirmeye yönelik bir algoritması bulunuyor. Bundan dolayı listemin ilk sırasına Linkedin’i ekleyebiliriz. Diğer bir mecra ise Twitter. Her ne kadar aktif kullanıcı sayısı bakımından diğer sosyal medya mecralarının gerisinde kalsa da Twitter’ın karizmatik bir yapısı olduğunu düşünenlerdenim. Twitter üzerinden devlet adamlarından tutun da en büyük iş adamlarına kadar çok geniş bir skalaya direkt olarak düşüncelerinizi iletebiliyorsunuz.

İletişim ağı kurulduktan sonra yapılması gereken en önemli davranışlar nelerdir? Kurulan bağlantıların devamı nasıl sağlanır?

Öncelikle ağınızda yer alan tüm insanlara karşı saygılı olmalısınız. Karşınızdaki kişiye ve yaptığı işe gereken saygıyı göstermediğiniz takdirde kaybeden tarafta yer alırsınız. Bunun dışında ağınızda bulunan kişilere değer vermeli ve verdiğiniz değeri onlara hissettirmelisiniz. Ağınızda yer alan kişilerle iş dışında başka konuları da konuşabileceğiniz bir arkadaşlık kurmalısınız. Aslında tüm bu maddelerden ziyade asıl meselenin karşınızdaki kişinin sizin için önemli biri olduğunu hissetmesi... Eğer bunu başarırsanız, ağınızı sağlam bir zemine yerleştirebilir ve yeni bağlantılar kurmak için kendinize olanak sağlayabilirsiniz.