Hedefimiz, motosiklet kültürünü çağdaş seviyeye taşımak

Hedefimiz, motosiklet kültürünü çağdaş seviyeye taşımak

30 şehrin yanı sıra Kıbrıs, Almanya, Finlandiya ve ABD’de de faaliyet göstererek uluslararası kulüp statüsüne sahip olan, ayrıca Türkiye’de kurulan ilk Chopper Club (CC) olan Türk Riders CC ile kuruluş hikayesini ve amaçlarını konuştuk.

Türk Riders CC ne zaman ve nasıl kuruldu?

Türk Riders Chopper Club (TRCC), 5 Ocak 2013’te, Adana’da, 19 kişinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu tarihten önce de, bir yıllık çalışmalarımız vardı. Ayrıca nitelik bakımından Türkiye’de kurulan ilk Chopper Club (CC)’dır.

Kulüp isminden logosuna, sloganından yapısına kadar her şey o hazırlık yılında konuşulmuştu. Uluslararası kulüplerden farklı, tüzüğü zeka ve tecrübe ile yoğrulmuş, çizgisi doğru çizilmiş, iller olarak tam bağımsız, genel başkan kulübü olmayan, seçimle yönetilen, mutlu ve huzurlu bir kulüp arzu edenlerin bir çatı altında toplanmasını amaçlamıştık. Bizim olduğunu bilip sahip çıkacağımız, herkesi aramıza almayacağımız, aynı zamanda aramızdan kolayca çıkaramayacağımız, bizim kulübümüzü, hepimizin kulübünü nihayet kurmuştuk.

Kulübü kurma amacınız neydi?

Türkiye ve diğer ülkelerde motosiklet sporlarının kitleler arasında gelişip yayılması... Bu işe gönül vermiş insanları kulübün bünyesinde toplayıp çıkarlarını korumak, yeteneklerini geliştirmelerine ve eğitimlerine yol göstermek, destek olmak temel amaçtır. Bununla birlikte motosiklet kullanmanın keyfini çıkarırken toplumda motosiklet sürücülüğü bilincini artıracak her türlü faaliyetin içinde olmak istedik. Ülkemizde motosiklet kültürünü çağdaş seviyeye taşımak için koyduğumuz hedeflere ulaşmak adına proje ve fikirler üretip hayata geçirmek de hedeflerimiz arasında.

“Güven bizim için en önemli esas”

Türk Riders CC’ye üye olmak için Cruiser, Chopper veya Custom motosiklete sahip olmak gerekiyor.
Türk Riders CC’ye üye olmak için Cruiser, Chopper veya Custom motosiklete sahip olmak gerekiyor.

Türk Riders CC’ye kabul edilmek için aradığınız şartlar var mı? Kulübe üye olmak isteyen biri için süreç nasıl işliyor?

Elbette, üye seçiminde birçok kıstas var. Sonuç olarak aslında kulübümüze bir üye değil, ailemize bir birey alıyoruz. Biyolojik olarak kardeşinizi seçemezsiniz, fakat burada ailenizin bünyesine alacağınız kardeşinizi seçme şansı tanıyoruz insanlara. Belirli periyotlarla, üyelerimizin aileleri ile birlikte etkinlikler düzenliyoruz. Piknik, mangal vb. etkinliklerde bir araya gelerek samimi bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla güven bizim için en önemli esas. Süreç, sınırları belirlenmiş olsa dahi kendi içerisinde komplike bir yapıya sahiptir. Nasıl ki aile içinde olan biten her şeyi mahrem olarak görür ve dışarı paylaşmazsınız, biz de kulübümüzde bu mahremiyet kuralına uyarak mahremimizi dışarısı ile paylaşmamayı tercih ediyoruz. Fakat genel kural ve kaideleri eksiksiz bir şekilde uyguluyor ve Yelekli Pilot olmak isteyen adaylardan bu kurallara bağlı olmalarını talep ediyoruz.

Peki, ne gibi kurallar bunlar? Yelek talep edecek rider’lar için şartlarınız neler?

Yelek talep edecek rider’larda aranan özellikler ve genel şartlar şu şekilde: A2 sınıfı ehliyeti olmalı. Türk toplumu örf ve ananelerine uygun davranış sergilemeli. YTR’leri kardeşi-abisi gibi görmeli. Her zaman tüm davranışlarının ve sözlerinin kulübünü temsil ettiğini bilmeli ve buna göre davranmalı. Kulübü tanımalı, benimsemeli, tüzüğe tam olarak uymalı. Toplu sürüş kurallarını bilmeli, benimsemeli ve hassasiyetle uygulamalı. Teorik/pratik tecrübe ve bilgilerini, diğer üyelerimizle paylaşımcı ve öğretici olmalı. Gerektiğinde kulüp adına sorumluluk alıp, kulübün gelişmesi için emek harcayabilmeli. Marka gözetmeksizin Cruiser, Chopper, Custom motosiklete sahip olmalı. Oluşumunu tamamlamış ülke/il/ilçe teşkilatlarında, üst sınır ülke/il/ilçe’ye bırakılmak şartıyla en az beş haftalık toplantıya katılmalı. Katılım şartı yerine geldiğinde yelek talebinde bulunmalı. Yelek talebinde bulunan adaylar teşkilatlarca değerlendirilerek Yelek Adayı olur. Ülke/il/ilçe Yelekli Meclisi’nin belirleyeceği sanal kilometreleri ve minimum altı aylık süreyi de tamamlamaları gereklidir. Resmi terör örgütlerine üye, sempatizan, sosyal medya hesaplarında örgütleri ya da görüşleri savunan, kanun dışı olan kimseler asla yelek giyemez, üyelikten sonra fark edilirse ihraç edilirler. Bu şartları eksiksiz yerine getiren adaylar, bağlı olduğu İl/İlçe Teşkilatı Yönetimi ve Yelekli Meclisi tarafından oylanarak aileye kabul edilirler.

“Yönetim şeklimiz kurumsal şirket yapısına benziyor”

Türk Riders CC, yurt içi ve yurt dışında çeşitli illerde faaliyet gösteriyor.
Türk Riders CC, yurt içi ve yurt dışında çeşitli illerde faaliyet gösteriyor.

Türk Riders CC kaç ilde faaliyet gösteriyor?

Şu anda ülke genelinde 30 ilde faaliyet gösteriyor. Bu ay içerisinde Antalya, önümüzdeki ay Mersin illerimizde faaliyete başlayarak bu sayıyı 32’ye çıkarmayı planlıyoruz.

Yurt dışında da temsilcilikleriniz var mı?

Evet var. Kıbrıs, Almanya, Finlandiya ve ABD’de de faaliyet göstererek uluslararası kulüp statüsüne yükseldik.

Kulüp üyelerinin her birinin bir görevi var mı? Görevliler göreve seçim ile mi geliyor? Türk Riders CC nasıl çalışır?

Türk Riders CC, bir şirket misali, kurumsal bir yapıyla faaliyet gösteriyor. Bunları Genel Yönetim ve TRCC İl ve İlçe Teşkilatları (Lokal Yönetim) şeklinde iki ana başlık altında inceleyebiliriz.

Genel yönetim; Genel Başkan, TRCC Koordinatörü, TRCC Koçu, TRCC Yol Kaptanı, TRCC Disiplin Sorumlusu ve TRCC Sayman’ından oluşur. Bu görevlilerden, TRCC Koordinatörü hariç diğer bütün görevliler, iki yılda bir düzenlenen Genel Kurul’da oy çokluğu ile seçilir. TRCC Koordinatörü; Genel Başkan tarafından Başkanlar arasından seçilir. Görev süresi olmadığı gibi, Genel Başkan’ın tercihi ile değiştirilebilir.

TRCC İl ve İlçe Teşkilatları özerktir. Ancak genel tüzüğe ve genel kurula katılmak ve kararlarına uymak zorundadırlar. İç tüzüklerini genel tüzüğe bağlı olarak kendileri oluşturur. Özerklik yönetim biçimi, ilgili kurul tarafından eleştiriye açıktır. TRCC İl ve İlçe Teşkilatları da görevlendirme bakımından Genel Yönetim’e benzerlik gösterir. Yine aynı şekilde Başkan, Koordinatör, Koç, Yol Kaptanı, Disiplin, Sayman olmak üzere altı ana görev vardır. Diğer üyeler Yelekli Pilot, Prospect ve Hangaround olarak anılmaktadır. Kulüp içi verilen bilgiler ve eğitimler sonunda olan tüm Yelekli Pilotlar, yöneticilerin olmadığı durumlarda kulübü temsil ve idare yetkinliğine sahip olur.

“Gelişmiş bir misafirperverlik algımız var”

Türk Riders CC üyeleri gazi ve şehit aileleriyle beraber her yıl “Gazi Sürüşü” düzenliyor.
Türk Riders CC üyeleri gazi ve şehit aileleriyle beraber her yıl “Gazi Sürüşü” düzenliyor.

Türk Riders CC olarak ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz? Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Her il/ilçe yönetimi ayrıca etkinlikler düzenlediği gibi TRCC olarak ülke genelinde de hep birlikte düzenlediğimiz etkinlikler var. Mesela her yıl mayıs ayında, Türkiye’nin seçkin kulüplerinin bulunduğu Kulüpler Birliği çatısı altında “Gazi Sürüşü” düzenliyoruz. Rotası Çanakkale olan ve iki gün konaklamalı olarak organize edilen bu sürüşte, herhangi bir bedel talep etmeksizin gazi ve şehit ailelerimizi de beraberimizde götürüyoruz. Başta kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve atalarımızın küresel emperyalizme karşı dik bir duruş sergilediği ve bu uğurda şehit oldukları kutsal toprakları ziyaret ediyoruz. Üç ana başlık altında toplanan sürüşlerimiz var: Ortak Bahar Sürüşü (OBS), Büyük Anadolu Sürüşü (BAS) ve Uluslararası Sürüş. Belirli periyotlarla kan bağışı etkinliklerine katılıyor, ihtiyaç sahibi okullardaki öğrencilere kıyafet ve ayakkabı temini projesi gerçekleştiriyor, fidan ekme çalışmalarına katılıyor, üyelerimiz ve motosiklet merakı olan vatandaşlarımız için çeşitli eğitimler düzenliyoruz.

Kulüp üyesi olmanın zor olan tarafları da var mıdır?

Aslında zor bir tarafı yok desek yanlış olmaz. Sınırları belirlenmiş bir alanda bilgili ve tecrübeli bireyleri aramıza almaya çalışıyoruz. Tüm il ve ilçe teşkilatlarımızda gelişmiş bir misafirperverlik algısı oluştuğundan, başka illerden gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor, tabiri caizse saçımızı süpürge ediyoruz. Herhalde tek zor tarafı olarak bunu söyleyebiliriz. Ancak bu misafirperverliğin de bizlere kattığı muazzam bir haz var. Dostluklarımız pekiştirilmekten ziyade, eritilmiş bir demir misali birbirine ayrılmayacak şekilde sımsıkı kenetleniyor.

Kulüp yeleğindeki semboller

Kulüp üyelerinin giydikleri yeleğin üzerindeki her şekil bir anlam ifade ediyor.
Kulüp üyelerinin giydikleri yeleğin üzerindeki her şekil bir anlam ifade ediyor.

Yeleğinizdeki şekiller neyi ifade ediyor?

Türk Rider’ların gezgin ruhunu simgeleyen “Pusula Yıldızı” üzerine yerleştirilmiş “Motosiklet Lastiği” ve “Altın Yaldızlı Jant”, gofresinde sevgi, saygı ve kardeşliğin güzelliğini işliyor. Özgürlüğü ve dürüstlüğünü “Melek Kanatları” ile, hırçın karakterini ise “Alevlerle” ifade ediyor. Merkezinde iç içe girmiş “Üç Ay-Yıldız” ile de Türkiye’ye ve birbirine bağlılığını dışa vuran bir sembol bu.

Sizi takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarınız neler?

Resmi internet adresi www.turkrides.com. Ayrıca Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarından da yayın yapıyoruz. Her ilin ayrıca bir sosyal medya hesabı bulunduğundan, ilgili sosyal medya programlarında aratarak bulmanız mümkün.