Soyağacı sorgulama sistemiyle bir anda yeniden gündeme oturan e-devlet sistemi, bakın başka hangi dertlerimize derman oluyor!
PTT şubelerinde e-devlet şifresi almak için bekleyenlerin uzun kuyruklar oluşturmasına sebep olan bu hizmetler halkın ilgisini fazlasıyla çekse de, hala pek çok vatandaşımız turkiye.gov.tr aracılığıyla erişilen e-devlet vatandaş bilgi portalının işlevlerini yeterince bilmiyor. Biz de bu sebeple, “dedemizin büyük babasının doğduğu köyü” öğrenmenin ötesinde e-devlet şifremizi kullanarak yapabileceklerimizi sizler için derledik.
Adliye dosya sorgulama işlemleri
Herhangi bir PTT şubesinden nüfus cüzdanınızı ibraz edip 2 TL ödeyerek alabileceğiniz e-devlet şifrenizle, tarafı olduğunuz dava dosyalarını görüntüleyebileceğiniz gibi hakkınızda açılmış icra takiplerini de öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca eskiden savcılıklardan belirli bir ücret karşılığında alınan adli sicil kaydı belgesini de e-devlet portalında bulunan Adalet Bakanlığı alt menüsünden ücretsiz olarak alabiliyorsunuz.
Nüfus / vatandaşlık işlemleri
Eskiden muhtarlıklardan veya ilçe nüfus müdürlüklerinden hallettiğimiz basit nüfus işlemleri artık tek tıkla e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Örneğin nüfus kayıt örneğini e-devlet üzerinden alabileceğiniz gibi adres değişikliği bildiriminizi de buradan yapabiliyorsunuz.
İletişim hizmetleriyle ilgili işlemler
Cep telefonlarına dair IMEI numarası kaydınızı (pasaport kaydı) e-devlet portalında bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu alt menüsünden yapabileceğiniz gibi ayrıca üzerinize kayıtlı GSM hatlarını ve internet, sabit telefon ve dijital platform aboneliklerinizi de bu menüden takip edebiliyorsunuz.
Trafik ve aracınız ile ilgili işlemler
Eğer araç sahibiyseniz, Emniyet Genel Müdürlüğü alt menüsünden araç sorgulama ve trafik ceza puanı sorgulama menülerinden yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca E-Devlet üzerinde yine araç sahiplerini ilgilendiren araç muayene durumu sorgulama ve TÜVTÜRK muayene istasyonlarından randevu alma seçenekleri de mevcut.
SGK işlemleri
Çalışanların ve emeklilerin en sık ziyaret ettiği e-devlet menülerinden biri olan SGK işlemlerinde; hizmet dökümleri, emeklilik kayıtları, sağlık hizmetlerine ilişkin katkı payları gibi çalışanları ve emeklileri ilgilendiren SGK’ya dair tüm evrak işlemleri konusunda bilgi alabiliyorsunuz.
Vergi işlemleri
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan verilerle hayata geçirilen vergi işlemleri menüsüne girdiğinizde vergi borçlarınızı sorgulayabiliyor, online beyanname verebiliyor ve vergi levhası bilgilerinizi öğrenebiliyorsunuz.
Tapu işlemleri
E-Devlet portalı üzerinde yer alan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü alt menüsünden üzerinize kayıtlı veya hissedarı olduğunuz tapulara dair tüm detaylı bilgileri görüntüleyebiliyor ve eğer varsa tapu harç borçlarınızı öğrenebiliyorsunuz.
Yüksek Öğrenim Kurumu işlemleri
Üniversite öğrencileri ve mezunlar için büyük kolaylık sağlayan YÖK işlemleri menüsü sayesinde artık öğrenci belgesi veya mezuniyet belgesi almak için okulunuzun öğrenci işlerinde saatler harcamanıza gerek yok. Çünkü artık e-devlet üzerinden bu belgeleri kolayca temin edebiliyorsunuz. Ayrıca yine aynı menü üzerinden, yüksek öğrenim harçlarını sorgulamak da mümkün.
Çeşitli kurum yönlendirmeleri
Yukarıda bahsettiğimiz temel vatandaşlık işlemlerinin haricinde e-devlet şifrenizle portala girdiğinizde Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Cumhurbaşkanlığı, KOSGEB, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TBMM gibi pek çok önemli kuruma ulaşmanıza imkan sağlayan yönlendirmelerden faydalanabiliyorsunuz.
İkametgah
Örneğin bir Schengen ülkesinden vize alacaksınız; gerekli evraklar arasında ikametgah var. Bunun için muhtarlığa gitmenize gerek yok. E-devlet üzerinden ikametgahınızı alabilirsiniz.
Bilgilendirmeler