Hangi ülkede yılbaşı kutlamak istersiniz?

Hangi ülkede yılbaşı kutlamak istersiniz?

2021 yılının sonuna yaklaşıyorken biraz yılbaşı ruhu dedik ve dünyadaki yılbaşı kutlamalarını inceledik. Yeni COVID-19 varyantı ve vaka artışları nedeniyle çoğu ülke kapanmaya ve yılbaşı kutlamalarını iptal etmeye başlasa da biraz hayal kuralım… Gösteriler ve gelenekleriyle birlikte yılbaşını en eğlenceli kutlayan ülkelere gidelim.

Kötü ruhları kovarak şans dileyenler

Biten yılın kötü ruhlarını kovmak için evlerinin önlerine ip asan Japonlar, yeni yıla kahkahalarla girmenin iyi şans getirdiğine inanıyor; bu kahkahalara da çalınan ziller eşlik ediyor. Aynı zamanda Japonya’da yeni yıla “hoş geldin” yerine, eski yıla “güle güle” deniyor.

Çinliler ise biten yılın kötü ruhlarından evlerini temizleyerek kurtuluyor; şans içinse çocuklara kırmızı zarf içinde para dağıtılıyor.

Yemek, bereket ve şans

Şili'de yeni yılda işlerin bereketli olması için bir kaşık mercimek yapılıyor. Mercimeğin popüler olduğu bir diğer yer ise İtalya. İtalyanların geleneksel yılbaşı sofrasında mutlaka bir mercimek yemeği olan cotechino con lenticchie bulunuyor. İspanya'da ise gece 00.00’da 12 kez çalan kilise çanları eşliğinde, 12 tane üzüm yeniyor ve dilekler tutuluyor.

Avustralya’nın da yer aldığı Okyanusya, yeni yıla ilk giren bölge. Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı, yerleşim olmayan ıssız Howland Adası ve Baker Adası ise yeni yıla son giren yerler.
Avustralya’nın da yer aldığı Okyanusya, yeni yıla ilk giren bölge. Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı, yerleşim olmayan ıssız Howland Adası ve Baker Adası ise yeni yıla son giren yerler.

New York/Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın en ünlü yılbaşı kutlamalarının şehri, New York. Times Meydanı’nda gerçekleşen, her yıl yüz binlerce kişinin katıldığı yılbaşı eğlencelerinin en önemli detayı ise Times Square Ball. 3,6 metre çapında ve 5,5 ton ağırlığında olan bu ışıl ışıl kristal top, gece 12’ye bir dakika kala 21 metre uzunluğundaki direkten aşağı bırakılıyor ve düştüğünde büyük bir heyecanla yeni yıla giriş kutlanıyor. New York’ta 2022 yılına nasıl girilecek henüz bilemiyoruz fakat 31 Aralık 2020’de kutlanan yılbaşı COVID-19 nedeniyle halka kapalı ve online olarak gerçekleşmişti. Her yıl büyük bir kalabalığın akın ettiği bu kutlamalara sadece “2020 Kahramanları” yani sağlık, acil müdahale ve temel hizmet sektöründe bulunan bir grup insan davetliydi.

Sidney/Avustralya

Her yılbaşı gecesinde televizyonda ve sosyal medyada geri sayma heyecanını yaşayarak ilk yeni yıl görüntülerini izlediğimiz; yeni yıla ilk giren yerlerden biri olan Avustralya Sidney. Şehirdeki tekne geçitleri, göz alıcı ışık ve havai fişek gösterileri; Sidney Liman Köprüsü ve Opera Binası’ndan keyifle izlenebiliyor.

Sidney Liman Köprüsü’nde yılbaşı kutlamaları.
Sidney Liman Köprüsü’nde yılbaşı kutlamaları.

Cape Town/Güney Afrika

Yılbaşına sıcacık yaz havasında giren rengarenk bir ülke olan Güney Afrika’da, yılbaşı gecesi şans getirmesi için eski eşyalar evlerin penceresinden atılıyor ve yeni eşyalar alınıyor. Müziğin, dansın, partilerin ve konserlerin durmadığı, havai fişek gösterileriyle dolu Cape Town’da yılbaşı kutlamaları üç gün sürüyor. Ardından 2 Ocak tarihinde ikinci yılbaşı festivali olarak bilinen Cape Town Minstrel Karnavalı (Kaapse Klopse) başlıyor ve eğlence durmadan devam ediyor.

Rio de Janeiro/Brezilya

Müzik ve partilerle dolu bir şehir olan Rio de Janeiro’daki Copacabana Plajı, yılbaşı gecesinde gösterişli havai fişek gösterilerine ve sınırsız eğlenceye şahit oluyor. Plajlarıyla ünlü Brezilya’da, yılbaşı gecesi yedi dalga üzerinden atlayan kişilerin yeni yılda bolluk içinde yaşayacağına inanılıyor. Atlas Okyanusu’ndaki dalgalardan atlayarak Brezilya'nın deniz tanrıçası Lemanjá'yı onurlandıran insanlar, her bir dalgada dilek diliyor. Brezilyalılar kötü ruhları kovmak için ise o 31 Aralık gecesi bembeyaz giyiniyor. Ama maalesef son haberlere göre Copacabana Plajı’ndaki 2022 yeni yıl partisi COVID-19 nedeniyle iptal edildi.

Londra/İngiltere

Avrupa'daki en yüksek dönme dolap olan London Eye çevresindeki yılbaşı kutlamaları.
Avrupa'daki en yüksek dönme dolap olan London Eye çevresindeki yılbaşı kutlamaları.

Londra’daki en popüler yılbaşı kutlamaları arasında, Thames Nehri üzerinde havai fişek gösterileri, Westminster Sarayı’nın ünlü saat kulesi Big Ben ve London Eye etrafındaki eğlenceler bulunuyor. Sabaha kadar süren partilerin şehri Londra, geçiş törenlerine ve dans gösterilerine de şahit oluyor. Fakat son açıklamaya göre artan COVID-19 vakaları nedeniyle Londra 2022 yılına sessiz girecek. Londra’da yılbaşı kutlamaları iptal edildi.

Paris/Fransa

Romantizmin şehri Paris, yılbaşı kutlamak için de en keyifli yerlerden biri. Şehrin popüler caddesi Şanzelize’de, yılbaşı partileri sabaha kadar sürüyor. Zafer Takı çevresinde ışıklandırılan ağaçlar, Eyfel kulesi etrafındaki büyüleyici havai fişek gösterileri bu yıl da gerçekleşecek mi henüz belli değil. 

Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası

ŞİMDİ COVID-19 TEMİNATLI!

Yurt Dışı seyahatlerinizde koronavirüs ile ilgili karşılaşabileceğiniz riskleri de teminat altına alan Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası ile güvendesin. Quick Yurt Dışı Seyahat Sigortası Covid-19 Destek Paketi, yurt dışı seyahatiniz sırasında Covid-19 tanısı konulması durumunda sizi güvence altına alıyor.

Vize başvurularında da kullanabileceğin sigortanı 2 dakikada al, poliçen e-posta adresine hemen gelsin.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi