Harika bir sofrayla harika bir yıla!

Harika bir sofrayla harika bir yıla!

Yeni yıl akşamını evde geçirip nasıl bir sofra hazırlayacağını düşünenlere bazı önerilerimiz var.

Yeni yıl geldi çattı. Yılbaşı gecesini evde geçirecekler mükellef bir sofra kurup sevdikleriyle yeni bir yıla yeni umutlarla girmek istiyor. Özel gece için şimdiden ne hazırlayacağını düşünmeye başlayanlara güzel lezzet önerileri derledik. Sizler için yılbaşı gecesine yakışan bir sofra kuruyoruz. 

Önce nefis bir çorba

Yılbaşı akşamına en çok yakışacak çorbalar arasında balkabağı, hünkâr, soğan çorbası ilk akla gelenler arasında. Biz ise sizin için harika rengiyle hayran bırakan balkabağı çorbasını seçtik. Buyurun tarifine… 

 Balkabağı çorbanızı küçük balkabaklarının içinde şık bir biçimde sunabilirsiniz.
Balkabağı çorbanızı küçük balkabaklarının içinde şık bir biçimde sunabilirsiniz.

Balkabağı Çorbası

Malzemeler:

3 dilim bal kabağı (iri dilim)

1 adet patates

1 adet havuç

1 adet soğan

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı et suyu

2 litre su

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı zerdeçal

Hazırlanışı: Bir tencereye iri iri doğradığınız kabak ve rendelediğiniz patatesleri alın. Üzerine sıcak suyu ilave edip malzemeleri kaynatmaya başlayın. O esnada bir tavada sıvı yağ ile doğranmış soğan, sarımsak ve rendelenmiş havucu yakmadan kavurun. Kavurduğunuz bu harcı tencerede kaynayan sebzelere ilave edin. Son olarak et suyu ve tuzunu da ekleyip tüm sebzeler yumuşayana dek pişirin. Ardından çorbayı blender’dan geçirip içine yavaş yavaş süt ilave edin. Kıvamını bulan çorbaya baharatlarını da ekleyip çorbayı beş dakika daha kaynatın ve sıcak sıcak servis edin.

Yılbaşı akşamına en çok yakışan ana yemeklerden biri kuşkusuz kızarmış hindidir.
Yılbaşı akşamına en çok yakışan ana yemeklerden biri kuşkusuz kızarmış hindidir.

Hindi pişiriyoruz

Hindi sevmeyenler tavuklu, etli ya da sebzeli bir ana yemek seçebilir elbette. Ancak yeni yıla en çok yakışan ana yemeğin hindi olduğunu düşünüp özel bir hindi yemeği tarifini paylaşıyoruz.

Yılbaşı Hindisi

Malzemeler

1 adet temizlenmiş orta boy bütün hindi

4 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

3-4 dal kadar kuru ya da taze kekik

3 diş ezilmiş sarımsak

Sebzeleri için:

1 adet mısır (hazır konserve de olur)

9-10 adet bebek patates

9-10 adet brüksel lahanası

9-10 küçük kök brokoli

1 adet havuç

1 adet mor soğan

2 yemek kaşığı soya sos

Süslemesi için:

2-3 adet frenk üzümü (yoksa nar ya da farklı bir kırmızı meyve)

1/2 adet misket limonu

1/4 adet greyfurt (portakal ya da mandalina da olur)

Hazırlanışı: Küçük bir kaseye tereyağını alın. Üzerine bal, taze kekik, tuz, karabiber ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Karışımdan bir tatlı kaşığı kadarını bir başka kaba alarak ayırın. Hindinin içini, dışını bu yağ ile güzelce ovarak karışımlı yağın hindinin içine olabildiğince nüfus etmesini sağlayın. But kısımlarını iple bağlayın. Hindiyi büyük boy fırın poşetine yerleştirin ve 190 dereceye ayarlanmış fırında, ortanın bir altındaki rafta üç saat civarı pişirin. Tabii ki bu süre, hindinizin boyutuna ve fırınınızın özelliklerine göre değişebilir. Bu nedenle sık sık kontrol ederek pişirmenizi öneriyoruz. Kenara ayırdığınız bir tatlı kaşığı tereyağına, soya sosunu ilave edin. Sebzeleri bir tepsiye alın ve bu karışım ile harmanlayın. Onları da hindiyi yerleştirdiğiniz fırına, farklı bir kapta hindinin alt kısmına yerleştirin. Sebzeler bir saatte hazır olacak. Tepsiye aldığınız hindinin etrafına hazır olan sebzelerinizi ilave edin. Turunçlar ve frenk üzümü ile yemeğinizin üzerini süsleyin. 

Bu kez yanında ikram edin: Kestaneli İç Pilav

Genellikle hindi veya tavuğun içerisinde sunulan iç pilavın kestaneli versiyonunu bu yılbaşı ana yemeğinizin yanında ikram etmek isterseniz buyurun tarifine.

Malzemeler

1,5 su bardağı baldo pirinç

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tereyağı

2,5 su bardağı su

1 adet soğan

1 kase kestane

1/2 çay bardağı kuş üzümü (sıcak suda 5 dakika beklemiş)

2 yemek kaşığı çam fıstığı

2-3 dal dereotu (ince kıyılmış)

1/2 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı yenibahar

Hazırlanışı: Pirinçleri 10 dakika kadar sıcak suda bekletin, ardından yıkayın ve süzün. Bir tavaya yağı, soğanları, ardından çam fıstıklarını ekleyin ve hafifçe kavurun. Kestaneleri bıçak ile hafifçe çizin ve sıcak suda 15 dakika bekletin. Bekleyen kestaneleri kurulayıp bir tavaya alın, orta ateşte kabukları çıkana, karamelize olana kadar kavurun. Pirinçleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerine tarçını, yenibaharı, karabiberi, tuzu, kuş üzümlerini ilave edin. Soyduğunuz kestaneleri de ekleyin. Üzerine suyu da ekleyin ve kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Suyunu çekince hazır demektir.

Ara sıcak ve mezeler

Davet sofralarının olmazsa olmazı ara sıcaklar ve mezelerdir. Sohbetlerin tadını artırır, masada geçirilen zamanı uzatır, ertesi güne kalması birçok kişiyi mutlu eder. İşte yeni yıl sofrasına çok yakışacak ara sıcak ve mezeler.

Ara Sıcaklar

Rum Böreği

Patlıcanlı ve lor peynirli muhteşem bir lezzet.

Malzemeler:

2 adet patlıcan (verev kesilmiş)

Peynir Harcı İçin:

200 gram lor peyniri

2 adet yumurta

1/2 demet dereotu (kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

3 yemek kaşığı mısır nişastası

Kızartmak için:

1,5 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı: Patlıcanları verev kesin ve tuzlu suda 15 dakika bekletin. Derin bir kapta lor peyniri, yumurta, dereotu, tuz, karabiber ve mısır nişastasını karıştırın. Tuzlu suda bekletmiş olduğunuz patlıcanları havlu kağıt ile kurulayın. Hazırladığınız harçtan bu patlıcanların üzerine yarım küre olacak şekilde koyun. Rum böreklerini kızgın yağda önce patlıcan kısmı altta kalacak şekilde, ardından ters çevirerek, altın sarısı olana kadar kızartın. Sıcak servis etmeye özen gösterin. 

Yufkalı Fırın Mücver

Mücveri bir de böyle deneyin.

Malzemeler:

2 adet kabak

2 adet yumurta

50 gram beyaz peynir (rendelenmiş)

50 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 adet yufka yaprağı

150 gram kaşar peyniri (üzeri için)

Hazırlanışı: Mücver en sevilen ara sıcaklardan biri. Bu çeşidi de enfes oluyor. Rulo şeklinde sardığınız yufkaları ince şeritler halinde kesin. Kabakları yıkadıktan sonra, kabuklarıyla birlikte rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Rendelenmiş kabağı, yumurtaları, unu, kabartma tozunu ve peynirleri bir kasenin içinde karıştırın. Karışıma yufkaları da ilave edin. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine bu karışımı dökün. Bir kaşık yardımıyla üzerini düzleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika boyunca, üzeri hafif kızarana dek pişirin. Üzeri kızardığından fırından alarak üzeri için rendelediğiniz kaşar peynirini ekleyin. Kaşar eriyip hafif kızarınca fırından alın. Dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

 Mantar ve kaşarın buluştuğu bu ara sıcak birçok lezzete eşlik edebilir.
Mantar ve kaşarın buluştuğu bu ara sıcak birçok lezzete eşlik edebilir.

Kaşar Peynirli Mantar

“Mantar olmadan sofra tamam olmaz” diyenlere…

Malzemeler:

Yarım kilo büyük boy mantar

4 adet domates

3 adet sivri biber

100 gram rendelenmiş kaşar peyniri

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Taze nane yaprakları

Hazırlanışı: Mantarların alt kısımlarını ayırın ve yıkayın. Sulu kalmamasına dikkat edin. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sivri biberleri temizleyip onları da aynı boyda kesin. Zeytinyağı, tuz, domates ve biberleri bir kasede harmanlayıp mantarların boş kısımlarına doldurun. Doldurulmuş mantarları fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirini mantarların üstüne serpin. Yeniden fırınlayın, 5 dakikadan fazla fırında kalmamasına özen gösterin. Mantarları servis tabağına alıp taze naneyle süsleyin. Hazır!

Mezeler

Humus

Orta Doğu mutfağının sevilen lezzetlerinden humus, hemen her davet sofrasında ana yemeğe iyi giden eşlikçilerden biri. Üstelik yapımı da hayli pratik.

Malzemeler:

2 su bardağı nohut

1 tatlı kaşığı karbonat

2 diş sarımsak

2 adet limon

1/2 su bardağı tahin (90-100 ml)

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kimyon

1,5 çay kaşığı tuz

Bir tutam susam

Süsleme için:

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 yemek kaşığı nohut

Hazırlanışı: Humusun ön hazırlığı için nohutları bir gece veya en az 4-5 saat önceden ıslatın. Sindirimi kolaylaştırması ve daha kolay pişmesi için suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Zaman dolunca suyunu süzün ve tekrar sudan geçirin. Nohutları tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve pişmeye bırakın. Pişerken suyunu çekebileceğinden gerekiyorsa yeniden su ekleyerek kontrollü pişirin. Normal bir çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Dilerseniz 1-2 yemek kaşığı kadar nohudu, humus üzerinde servis etmek üzere ayırın. Bir kapta ölçüdeki kadar tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu karıştırın. Limonların suyunu da ekleyin. Son olarak sarımsakları ince ince kıyıp ilave edin. Malzemeler iç içe geçene kadar karıştırın. Haşladıktan sonra suyunu süzdüğünü nohutları hazırladığınız tahinli karışımla mutfak robotunda pürüzsüz kıvam alıncaya dek çekin. Sıra süslemeye geldi. Servis tabağına aldığınız humusun ortasına tatlı kaşığıyla bir yuvarlak çizin. Kenara ayırdığınız 1-2 yemek kaşığı nohudu üzerine serpiştirin. Zeytinyağı gezdirip toz biber ve susamla süsleyin. Hazır!

 Hafif tadıyla davet sofralarının sevilen eşlikçilerinden fava, davet sofralarına çok yakışır.
Hafif tadıyla davet sofralarının sevilen eşlikçilerinden fava, davet sofralarına çok yakışır.

Fava

Kimine göre baklanın en güzel hali. Özellikle balık yemeklerine daha çok yakıştırılsa da davet sofralarında uyumlu bir eşlikçidir. Yapılışına geçelim.

Malzemeler:

500 gram kuru bakla

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 adet soğan

1.5 demet dereotu

1 limonun suyu

5~6 dal maydanoz

Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber

Tuz

Hazırlanışı: Kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bir gün bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün. Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayana kadar pişirin. Dereotunu temizleyip ince ince kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin. Üzerine limon suyunu da ekleyip karıştırın ve karışımı soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.

Pratik ve lezzetli İtalyan Salata, davet sofralarının vazgeçilmezi.
Pratik ve lezzetli İtalyan Salata, davet sofralarının vazgeçilmezi.

İtalyan Salata

İtalyan Salata mayonezli mezeler arasında en lezzetlilerinden biri. Daha hafif olmasını isteyen yoğurt ve mayonezi de karıştırabilir. Ancak yoğurt kullanılacaksa sulanmamasına dikkat edilmeli.

Malzemeler:

2 kavanoz hazır garnitür (havuç, patates, bezelye)

4 yemek kaşığı haşlanmış mısır

200 gram kaşar peyniri

150 gram salam

100 gram kadar kornişon turşu

200 gram mayonez

Hazırlanışı: Hazır garnitürü süzgece alın, ardından hafifçe sıkarak suyundan mümkün olduğunca arındırın. Kaşar peyniri, salam ve kornişon turşuyu ince uzun kesin. Geniş bir kapta malzemelerin tamamını karıştırın. Üzerine mayonezi ekleyin. Hem pratik hem lezzetli. Afiyet olsun!

Bu tatlı yeni yıla çok yakışır

Marlenka

Bal, kek ve yoğunlaştırılmış süt ile hazırlanan Marlenka, Slav ülkelerinde çok sevilen ve tüketilen bir tatlı. Hazırlanışı bir parça zahmetli olsa da hafifliği ve lezzetiyle yeni yıl akşamına çok yakışacak bu tatlının tarifi aşağıda. Burada önemli olan ölçülere dikkat etmek.

Malzemeler

Kek için:

200 gram şeker

520 gram un

2 adet yumurta

55 gram tereyağı

2 çorba kaşığı bal

1 paket kabartma tozu

Kondanse Süt İçin:

1200 gram tam yağlı süt

200 gram şeker

Krema İçin:

300 gram yoğunlaştırılmış süt

3 adet yumurta

2 çorba kaşığı bal

55 gram tereyağı

Süslemek İçin:

400 gram fındık içi

Hazırlanışı:

Kek: Öncelikle boş bir tencerenin içerisine yarısına gelecek kadar su koyun ve tencereyi ateşin üzerine alın. Tencerenin içerisine oturttuğunuz ısıya dayanıklı kabın içine tereyağını alıp benmari usulü eritin. Yumurta ve şekeri çırparak yumurtayı iyice kabartıp bir kenara alın. Eriyen tereyağının içerisine un ve kabartma tozu hariç kalan malzemeleri ekleyip karıştırın. Karışım homojen bir kıvama geldiği zaman yumurta ve şekerli karışımı ekleyerek mikser yardımı ile çırpın. Karışım ilk hacminin iki katına çıkacak. Bu aşama sonrasında içine unu tahta kaşık yardımı ile çırpmadan yedirin. Kat kat bir pasta olacağı için her katı ayrı pişirmek en kolay yöntem. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hamurdan yaklaşık 1,5 kepçe dökerek eşit ve ince bir tabaka halinde yağlı kağıda yayın. Önceden ısıtılmış 165 derecelik fırında 5-6 dakika pişirin. Bu işlemi hamur bitene kadar 7-8 kere tekrarlayın. Yuvarlak bir kalıp yardımı ile düzgünce kesin. Bu aşama sonunda kek katları hazır olur.

Kondanse süt: Sütü orta ateşte kaynatın. Her taşımda üzerinde biriken tortuyu alarak bu işleme yaklaşık iki saat devam edin. Süt miktarı azaldıkça taşım süresi kısalacaktır. Bu meşakkatli işleme, yarım litreden az süt kalana kadar devam edin (2,5 su bardağı kadar). Daha sonra ocaktan alıp ince delikli süzgeç yardımı ile sütü süzün. Süzülen sütün içine şekerinizi alın ve eritin. Karışımı kaynayınca ocaktan alıp soğutun. Sütünüz bu yöntemle yoğunlaşacak.

Kremanın hazırlanışı: Tereyağını benmari usulü eritip soğutun. Tereyağı dışındaki malzemeleri geniş bir kabın içerisinde çırpın ve en son tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin. Krema kıvam aldığı zaman pasta için kullanmak üzere buzdolabına kaldırın.

Pastanın hazırlanışı: Kat kat hazırladığımız pasta kekinin ilk katını krema ile kaplayın. Tabaka ince olmalı. Üzerine ince çekilmiş fındık ilave ederek diğer kata geçin, kek katlarınız bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. En üst kata krema sürün ve üzerini fındık ile kaplayın. 

KAYNAKLAR

yemek.com

tarifpaylasimlari.com